Nem mutatja meg a kormány, mit válaszolt az uniós jogállami aggályokra

Belpol

Varga Judit büszkén posztolt a Bizottságnak címzett levél elküldéséről, minisztériuma most azzal érvel, hogy a nyilvánossá tétel veszélyeztetné a "kölcsönös bizalmi légkört."

A magyar kormány június 27-én válaszolt az Európai Bizottság két hónappal korábbi levelére, amellyel a Bizottság elindította Magyarország ellen a jogállamisági (más néven költségvetési feltételességi) eljárást. Ez az az eljárás, amelynek a vége az országnak járó uniós támogatások kifizetésének felfüggesztése lehet.

Varga Judit igazságügyi miniszter le is fotóztatta magát a válaszlevéllel, és Facebook-posztjában azzal büszkélkedett, hogy "a Bizottság minden kérdésére maradéktalanul és szakmai igényességgel válaszoltunk, annak ellenére, hogy bizonyos pontokban megalapozatlannak találtuk a brüsszeli aggályokat."

Az Igazságügyi Minisztérium most a Narancs közérdekű adatigénylésére megtagadta a válaszlevél kiadását.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény 27. paragrafusának 6. bekezdésére hivatkoztak, azt állítva, hogy "a dokumentumban foglalt valamennyi adat további kormányzati intézkedések megtételéhez szükséges releváns információkat tartalmaz".

A minisztérium kifejtette azt is, hogy a Bizottság és a tagállamok közt zajló, a jogállamisági eljáráshoz hasonló eljárásokban "a jóhiszemű együttműködés, valamint a Bizottság és a tagállamok közötti kölcsönös bizalmon alapuló légkör elengedhetetlen annak lehetővé tétele érdekében, hogy a felek tisztázni tudják a  [költségvetési feltételességi] rendelet alkalmazhatóságával összefüggő kérdéseket, valamint hogy kifejthessék az eljárás tárgyát képező kérdésekre vonatkozó álláspontjukat, illetve megfelelő megoldásokat találjanak egyes kérdésekre nézve."

A minisztériumi válasz szerint az Európai Unió Bíróságának az uniós intézmények dokumentumaihoz való hozzáféréssel kapcsolatos ítélkezési gyakorlata is "széles körben deklarálja a folyamatban lévő vizsgálati eljárásokban keletkezett adatok hozzáférhetővé tételének megtagadhatóságát, figyelemmel arra, hogy a hozzáférhetővé tétel indokolatlan nyomásgyakorlásra és a tárgyalások kölcsönös bizalmi légkörben való lefolytatásának veszélyeztetésére, és így az eljárás céljával ellentétes eredményre vezetne."

A jogállamisági eljárásban mellesleg a Bizottság sem hozta nyilvánosságra a magyar kormánynak küldött áprilisi levelét (úgynevezett írásbeli értesítését), de az több sajtóorgánumhoz, köztük lapunkhoz is eljutott. Ugyanez történt az eljárás előkészítési szakaszában keletkezett bizottsági levéllel és az arra érkezett magyar reakcióval. Utóbbit a Politico teljes egészében közzétette.   

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk