Miről szól a Magyarország elleni jogállamisági eljárás?

A pénzvesztés réme

Külpol

Az Ángyán-jelentésekre, a Korrupciókutató Központra és az Átlátszóra is hivatkozik az Európai Bizottság a levélben, amellyel elindította a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben. Milyen kifogásai vannak a Bizottságnak, és mit tehet a kormány, hogy hozzájusson az uniós pénzekhez?

Április 27-én döntött az Európai Bizottság biztosi kollégiuma arról, hogy elindítja az uniós költségvetés védelmét szolgáló jogállamisági-feltételességi eljárást Magyarország ellen. Johannes Hahn költségvetési biztos még aznap megküldte erről a hivatalos értesítést a kormánynak. Bár az eljárást szabályozó rendelet 2021 januárja óta hatályos, ez az első alkalom, hogy a Bizottság a gyakorlatban is beveti az uniós támogatások felfüggesztésével fenyegető mechanizmust.

A magyar kormánytagok reakcióikban arra utaltak, hogy a Bizottság valójában a „gyermekvédelmi törvény” és az orosz–ukrán háborúhoz való hozzáállás miatt akarja büntetni a kormányt. Kizárni természetesen nem lehet, hogy politikai megfontolások is szerepet játszottak abban, hogy Magyarország ellen lépett a Bizottság, míg a jogállamisági problémák miatt szintén célkeresztben lévő Lengyelország ellen egyelőre nem, de egy a Narancshoz eljutott bizottsági dokumentum szerint a hivatalos értesítésben ilyen szempontok nem jelennek meg. Ehelyett a közbeszerzésekkel, az ügyészség korrupcióellenes munkájával és a bírói függetlenséggel kapcsolatos aggályaikat sorolják a Bizottság illetékesei. A lapunk birtokába került irat Johannes Hahn magyar kormánynak küldött levelének draft verziója, a dokumentum címe alapján a biztosi kabinetek közötti egyeztetési szakasz során szivároghatott ki. A Bizottság nem hozta nyilvánosságra a végleges levelet, így nem tudtuk ellenőrizni, hogy az megegyezik-e a kiszivárgott változattal, de minthogy a kabinetközi egyeztetés és a levél kiküldése között meglehetősen rövid idő telt el, nagy különbség aligha lehet a tervezet és az elküldött levél között; az általunk megismert dokumentum legalábbis jól tükrözi, hogy melyek a Bizottság főbb érvei a jogállamisági eljárásban.

A kormány két hónapos határidővel, június végéig válaszolhat a Bizottság felvetéseire, illetve javaslatokat tehet arra, hogyan fogja orvosolni az EU-s pénzek szabályszerű felhasználását veszélyeztető jogállamisági problémákat. Ha a Bizottság nem elégedett a válasszal, akkor kezdeményezheti az uniós támogatások bizonyos részének felfüggesztését, amit aztán a tagállami miniszterekből álló Tanács fogadhat el minősített többséggel. A magyar gazdaság szempontjából óriási a tét, mint azt korábbi cikkünkben bemutattuk (lásd: Elvehetik, amit oda se adtak, Magyar Narancs, 2022. április 14.), a következő években közel 60 milliárd euró (21 ezer milliárd forint) támogatásra és kedvezményes hitelre jogosult Magyarország az uniós költségvetésből és a helyreállítási alapból – azaz potenciálisan ennyi pénzt sodorhat veszélybe a jogállamisági eljárás végén kiszabható szankció.

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.

Üldöznek majd benneteket

Ha valaha is társadalmunk aktuális közérzetéről akarunk tájékozódni, érdemes egy pillantást vetni a független, kortárs (film)művészetre, amely nemcsak azt mutatja meg, milyen problémák gyötörnek minket, hanem azt is, hogy azok hova vezetnek.

Vállán holló

Húsz évvel ezelőtt a varsói egyetem egyik hallgatója megkérdezte a szerzőt, hogy mihez kezdene akkor, ha egyik pillanatról a másikra elvesztené azt a képességét, hogy írjon.