Nem nyilvános kormányhatározatról posztolt Magyar Péter

  • narancs.hu
  • 2024. április 28.

Belpol

A dokumentum 48 állami ingatlan értékesítéséről szól. Ez csak egy a tavalyi 635 ilyen titkos döntés közül.

“Befújt a szél az ablakon” Magyar Péterhez egy tavalyi, nem nyilvános kormányhatározatot. A TISZA Párt alelnökének Facebook-bejegyzése szerint ez arról szól, hogy "miként kótyavetyélik el, játszák át haveri, családi körbe a nemzeti vagyon még megmaradt darabjait". 

Magyar közlése szerint a határozat 48 értékes ingatlant sorol fel, amelyet eladásra hirdetnek, köztük állami cégek, a büntetés-végrehajtás, a tankerületek, nemzeti parkok, rendőrkapitányságok, a mentőszolgálat értékes Balaton parti üdülőjét, oktatási- és rekreációs központjait – sorolja Magyar. 

A Magyar Péter által hivatkozott, a sorszáma miatt "kétezresnek" hívott nem nyilvános – vagyis a Magyar Közlönyben meg nem jelent – kormányhatározatban foglalt állami ingatlanértékesítések tervéről tavaly nyáron írt a HVG

Később a Válasz Online megszerzett egy kormány-előterjesztést, amely a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban készült 2023 májusában – vagyis még a törvényjavaslat benyújtása előtt –, és egy 74 tételből álló mellékletet tartalmazott az eladásra javasolt ingatlanokról. Az irat munkaanyag volt és arra lehetett akkor következtetni, hogy a végleges lista ennél szűkebb lehet.  

Ha a Magyar-féle dokumentum valós a maga 48 tételt tartalmazó mellékletével, akkor valóban egy szűkített listát jelölt ki végül a kabinet. Magyar Péter egyébként a Facebook-posztban feltette a kérdést: 

Hány nem nyilvános és titkosított kormányhatározatot hoztak tavaly? Miért titkosak ezek? Mi a tartalmuk? 

Az első kérdésre a hvg.hu márciusi cikke választ ad: tavaly 635 darab úgynevezett kétezres határozatot hozott az Orbán-kormány. 

De az ilyen, kétezres döntések csak a jéghegy csúcsát jelentik. Ezeken kívül 110 darab, szintén nem nyilvános, de sorszámozásuk szerint négyessel kezdődő úgynevezett négyezres döntést is hozott a kabinet. Sőt, 2023-ban a kormány 28, akár 90 évre is titkosított – állítólagos nemzetbiztonsági vagy más érzékeny adatot tartalmazó – úgynevezett háromezres határozatot is hozott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.