Az amerikai kormány nem hunyhat szemet – Hogy lesz ebből vendégség?

  • narancs.hu
  • 2017. május 4.

Belpol

Újabb tekintélyes amerikai lap megy neki Orbánnak.

A The Washington Post internetes véleményrovatában egy cseh–magyar elemzőpáros, Dalibor Rohac és Hajba Máté írt tegnap arról, hogyan vethetne gátat az Egyesült Államok Magyarország tekintélyuralmi rendszerbe süllyedésének. A cikk szerzői azt írják, bár Magyarország Washington barátja és szövetségese, szerintük az amerikai kormány nem hunyhat szemet afölött, hogy Magyarország Orbán Viktor vezetése alatt távolodik a nyugati, demokratikus értékektől.

A szerzőpáros öt lépést javasol a Trump-adminisztrációnak. Ezek egyike, hogy az USA

vezessen be vízumtilalmat

a civil szervezetek elleni törvényjavaslat, valamint a lex CEU kidolgozóival, beterjesztőivel és megszavazóival szemben, éppen úgy, ahogy 2014-ben az amerikai kabinet kitiltott hat kormányzati tisztségviselőt – köztük Vida Ildikót, akkori NAV-elnököt –, mivel adócsalási ügyben voltak érintettek.

Dalibor Rohac

Dalibor Rohac

 

A cikk szerint Trumpnak tapasztalt karrierdiplomatát kellene kineveznie a budapesti állomáshelyre, amely január óta üres.

A nyomásgyakorlás újabb eszköze lehetne, hogy az amerikai kormány ideiglenesen csökkenti a kölcsönös katonai együttműködés mértékét, illetve leszögezi, hogy

nem látja szívesen Orbánt a Fehér Házban.

A szerzők szerint Washingtonnak cselekvésre kellene buzdítania az európai partnereket, Berlint és Brüsszelt is, mert utóbbiaknak komolyabb elrettentő intézkedésekre is lehetőségük van.

(via The Washington Post, MTI)

Figyelmébe ajánljuk