Orbán ajándéka a budapestieknek

Belpol

Ma délután Orbán Viktor és Tarlós István köszöntötte a felújított Margit-szigeti szökőkutat. Az ünnepi aktuson a miniszterelnök kijelentette: a budapestiek számára véget ért a húsz szűk esztendő.

Az ország legnagyobb szökőkútja (amely ráadásul zenél) 1962 óta boldogítja a Margit-szigetre érkezőket. Negyvenedik születésnapján, 2002 márciusában újították fel, százötvenmillióért. Az akkori rekonstrukcióval nem csak helyrepofozták, korszerűsítették is: homokszűrős és vegyszeradagolós szűrőrendszert és számítógép-vezérlést kapott, hozzá 136 fényszóróból álló díszvilágítást, körbe pedig hangfalerdőt, ahonnan a zene áradt. Miként azt egy korabeli tájékoztatóban olvashatjuk: „Vízrendszere négy vízképből áll össze. A központi, száz milliméteres fúvóka huszonöt méter magasra lövi fel a vizet, azt ezt övező négy kisebb átmérőjű pedig tizennyolc méterre. A kuglóf alakú vízképet huszonnégy tízméteres vízoszlop hozza létre, a belső medencetérből a külsőbe kilövellő harminchat fúvóka négyméteres íveket alkot. Az átépítéskor megerősítették a kút vasbeton szerkezetét, csőhálózatát teljesen kicserélték, régi burkolata helyére pedig süttői kő került.”

false

 

Fotó: Legát Tibor

A vízicsoda tíz szezont szolgált, és legfeljebb csak sejthetjük, miért kellett villámgyorsan újat építeni a helyére: azt a szökőkutat Demszky Gábor avatta fel.

Ezt meg Orbán Viktor és Tarlós István. A beruházás több mint 400 milliót kóstált, a cechet teljes egészében a magyar kormány állta. Tényleg csak ez hiányzott a budapestieknek. No meg a lottósorsolást idéző megnyitó, ahol a miniszterelnök és a főpolgármester egyszerre nyomta meg a farönkre helyezett világító félgömb armatúrát, csak éppen nem egy számokkal teli urna, hanem a sok víz emelkedett magasba.

Az ünnepi aktust természetesen ünnepi beszédek előzték meg. Tarlós alig győzött hálálkodni Orbánnak, és megígérte, hogy a Margit-sziget ettől kezdve nem lesz olyan. „Külön szeretnék köszönetet mondani miniszterelnök úrnak, mert a Margit-szigeti szökőkút újraépítése a kormány által biztosított támogatással valósulhatott meg. Körültekintően és erőnkhöz képest haladunk, igaz, eddig a külvilág számára értékelhető módon elsősorban a nehéz hagyaték eltüntetését jelentette, de biztos vagyok benne, hogy jó úton járunk. A szökőkútra szánt pénz is jó helyre került, szebb s látványosabb lett. A nehéz napok sodrában jó érzés megállni és gyönyörködni abban, ami szép és becses” – mondta Tarlós, de hozzátette, hogy vannak, akik máris el akarják rontani nemcsak a mi örömünket, de az önökét is. „A Margit-sziget einstandolásával, magánosításával, játékkaszinók idetelepítésének lázas víziójával riogatják a közvéleményt. Mindez természetesen nem igaz, és ezt az élet is bizonyítani fogja. Budapest önkormányzata a kormány hathatós támogatásával ugyanis csakis a közjót kívánja szolgálni.” Tarlós teljes csatornázást, lóvasút és közvilágítás kiépítését, sportpályák és a Pala felújítását, és persze új létesítmények felépítését ígérte, no meg „óriási wifi-hálózat” létrehozását, illetve számtalan dolgot még. Tényleg csak az hiányzott, hogy bejelentse: május elsején megnyitják a szigetet a munkásgyerekek előtt is.

false

 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ám ekkor Orbán Viktor emelkedett szólásra. A miniszterelnök csodálatát fejezte ki a szökőkút iránt, majd a lényegre tért. „Sikeres főváros nélkül nincs sikeres Magyarország – jelentette ki, és ez az újdonság erejével hatott. – Arra szerződtünk, hogy Budapestet az őt megillető helyre, a 21. század nagy fővárosai közé emeljük. Jelentem az érdeklődő fővárosi közönségnek: haladunk. Budapesten ma újra toronydaruk emelkednek, épül a Fradi régi-új otthona, megújul a halálra ítélt Várbazár, újra megnyílt az Erkel Színház. Előkészítés alatt a nemzetközi olimpiai központ építése, elkészültek a tervek a 2021-es úszó-világbajnokság megrendezéséhez szükséges vízi létesítményekhez, készülnek a Normafa és a Népliget avagy a Fradi-város és a városligeti vigalmi negyed tervei is, és közel kerültünk egy új kongresszusi központ megépítéséhez is” – mondta Orbán, s kijelentette: „Budapesten az élet ma már nem csak a túlélésről szól. Mindez pedig annak köszönhető, hogy húsz év után végre először állnak úgy a csillagok, hogy a Budapest és az ország vezetése akar és képes is együttműködni.”

Mondanunk sem kell, az árvíz is szóba került, de minden azt sugallta, hogy amíg ilyen derék férfiak vezetik az országot és a fővárost, addig lehet olyan magas is a Duna vízállása, amilyen magasra most a szökőkút vize lövell, pánikra semmi ok: Budapest a legjobb úton halad afelé, hogy egy hatalmas sportlétesítménnyé váljon. De vigyázat, a szökőkútban tilos fürdeni!

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.