Volt egy hajóm, kellett hozzá egy kikötő – Vitézy-portré a Narancsban

  • narancs.hu
  • 2013. június 30.

Belpol

Csütörtökön megjelenő lapszámunkban indul az Orbán Viktorhoz rokoni szálon kötődő milliárdos pályáját bemutató sorozatunk.

A Fidesz közeli, Orbán Viktorhoz rokoni szálon kötődő Vitézy Tamás az 1990-es években gazdagodott meg az ukrán gázimportból. Az üzletember befektetései szerteágazóak: kenőanyagok gyártása, konzervipar, kovácsoltvas szerkezetek gyártása, gumi-újrahasznosítás, lapkiadás (Helyi Téma-lapcsalád). A magát nyíltan jobboldalinak valló, a kokárdát bátran kitűző Vitézy cégbirodalma építésekor attól sem idegenkedett, hogy az MSZP pénztárnokával, Puch Lászlóval társuljon.

Vitézy, Habony és Orbán 2008-ban, Horvátországban

Vitézy, Habony és Orbán 2008-ban, Horvátországban

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Vitézy a felhalmozott tőke javát az első Orbán-kormány idején, a 2000-es évek kezdetétől horvátországi tengerparti szállodákba invesztálta. Az adriai hajózás szerelmese saját szavai szerint azért kezdett a tribunji kikötő fejlesztésébe, mert nem talált megfelelő darut, amellyel kényelmesen kiemelhették volna katamaránját a tengerből. Azóta hatalmas birodalmat épített, az Adriatiq Islands Group Hotels szállodái jószerivel végig a dalmát tengerparton sorakoznak. A terjeszkedés több tízmillió eurós hitelállomány révén tudott megvalósulni – ám most úgy tűnik, egy ideig nem folytatódik. A horvátországi privatizáció során megszerzett primosteni érdekeltségei körül ügyészségi, pénzügyi felügyeleti nyomozás és vizsgálat is indult, a sibeniki rendőrség gyanúja szerint a horvát államot 11 millió kuna kár érte. Az Adriatiq hazai leányvállalata ellen, amelynek ügyvezetői székéből 2010 elején távozott Habony Árpád, a miniszterelnök kommunikációs tanácsadója, idén márciusban felszámolási eljárás indult. A Vitézy horvát befektetéseit menedzselő másik magyar cége, a Dalmácia Holiday Kft. 2011-ben 7,7 milliárdos adósságot jelzett, saját tőkéje mínusz 2 milliárd forintra zuhant, árbevétele nulla forint volt.

Porténk első részét a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk