Orbán: Európa gazdasági súlypontja fokozatosan keletre tolódik. Mi vagyunk Európa jövője.

  • narancs.hu
  • 2018. május 18.

Belpol

Megalakult az új kormány, Orbán Viktor megtartotta "álom"minisztereinek bemutatását is.

Orbán Viktor rövid beszédet tartott, mielőtt bemutatta leendő minisztereit. Beszédét azzal kezdte, hogy hosszú tárva szólnak a tervei, a magyar emberek nyolc év után cselekvő szemmel, bátorsággal és újító kedvvel vágtak bele az új korszakba.

"Magyarország és Közép-Európa országai adják ma az Európai Unió leggyorsabban fejlődő régióját. Európa gazdasági súlypontja fokozatosan keletre tolódik. Mi vagyunk Európa jövője." Köszönetet mondott a választóknak, külön az időseknek a támogatásukért, amit a politikai küzdelemben tanúsítottak.

Orbán beszéde derülátó volt: "Régen álltak olyan jól a csillagok hazánk felett, mint most (...) biztató első nyolc év után még csak a munka felénél tartunk. Mély átalakítások, komoly küzdelmek és szívós munka áll mögöttünk, de a világban új időszak, új technológiai korszak kezdődött el, amely még bátrabb újító szellemet és még több változtatást követel. Ehhez a kihíváshoz kellett igazítani az új kormány összetételét."
Orbán Viktor kijelentette: a technológiai mellett biztonsági és szellemi fenyegetésekkel is szembe kell néznie az országnak. Európát még hosszú évekig fenyegeti a népvándorlás és a tömeges migráció, ezért a védelmi képességek erősítésére, a határ szilárd őrizetére és a biztonsági kockázatok higgadt kezelésére van szükség. A kormány nem hitelveket védelmez, azokat a létformákat oltalmazza, amelyek a keresztény hitelvekből kisarjadtak. "Ezért védjük az emberi méltóságot, a családot, a hitbéli közösségeket és a nemzetet. (...) A migráció fenyegetése, az idegen kultúra megjelenése azokat is rádöbbentette a keresztény kultúra fontosságára, akik már eltávolodtak magától a vallástól. Az 1000 éves államiság elveszítése a tét. A cél a keresztény kultúra megőrzése, az iskolák működtetése ebben a szellemben és, hogy az elődeinkre is ennek megfelelően emlékezzünk."

A Fideszt bajtársi politikai közösségként definiálta, amely az ország egész területén jelen van.

Több kormányra való, kipróbált és elkötelezett politikus áll ma rendelkezésre a pártban – tért át a miniszterek bemutatására, akikről elmondta, hogy az köti őket össze, hogy "közös szenvedélyük Magyarország, mindannyian azt gondolják, hogy a legnagyobb dolog, hogy magyarnak születtünk".

Majd Orbán egyesével bemutatta a leendő minisztereket.

Bártfai Mager Andrea: Nemzeti vagyonért felelős miniszternek kérte fel a kormányfő. Mint mondta, "nyolc év munkájával sikerült a korábbi időszak vagyonvesztését pótolni, a miniszter asszony feladata lesz Magyarország vagyonkezelési stratégiájának kialakítása, a stratégiai vagyon megtartása".

Pintér Sándor: a kormányfő szavaival élve, ő lesz a felelős mindannyiunk biztonságáért. Orbán Viktor elsőként köszöntet mondott Pintérnek azért, hogy helyreállította a magyar rendőrség becsületét. "Fáradhatatlan volt és nem tűrt ellentmondást, amikor meg kellett védenünk a határokat. Belügyminiszterként és miniszterelnökhelyettesként, valamint nemzetbiztonsági kabinet vezetőjeként is végzi majd feladatait."

Kásler Miklós: Orbán szerint igazi reneszánsz ember, aki nem ijed meg saját árnyékától.

Benkő Tibor: a hadsereg első számú katonájából lép elő honvédelmi miniszterré. Súlyos évtizedes lemaradásokat kell pótolni. A kormányfő szerint a tiszti állományban óriási tartalékok rejlenek, az ő kérése, hogy Benkő hozza ezeket elő.

Süli János: A Paski Atomerőmű bővítése elengedhetetlen a rezsicsökkentés megtartása miatt és azért, hogy olcsó árammal biztosítsák a magyar vállalatok versenyképességét. Továbbra is Süli János lesz ezért felelős.

Trócsányi László: Feladata lesz, hogy az ország szuverenitását a jog, különösen az európai jog területén megvédje. Értékelnünk kell az évtized elején megalkotott új Alaptörvény és új igazságszolgáltatási rendszer működését. "A miniszter úrnak sűrű évei lesznek" – mondta Orbán.

Semjén Zsolt: szilárd elvi hozzáállása értékes lesz az új kormány számára. "Ő felel azért a bizonyos horgonykötélért is, ami nem engedi, hogy a gyakorlatias munkák során a kelleténél távolabbra sodródjunk eszmei kiinduló pontjainktól." Munkájára miniszterelnök-helyettesként és a nemzetstratégiai kabinet vezetőjeként számít a kormányfő.

Varga Mihály: Pénzügyminiszterként, valamint a nemzetgazdasági kabinet vezetéséért felelős miniszterelnöki helyettesként számít rá Orbán.  Pénzügyi stabilitás, kiszámítható költségvetés, alacsony hiány, csökkenő államadósság – ezt várja tőle az új kormány.

Palkovics László: Orbán szerint nagy feladat vár rá, eddigi pályafutása során, és úgy véli, sikerrel teljesített a tudományos és a gazdasági területen egyaránt.

Nagy István: Orbán Viktor azt mondta, az "egyik legfontosabb húzóágazatot" bízza rá. "Tiszteli a munkát, megbecsüli a gazdákat, megvédi érdekeinket Brüsszelben is." Államtitkárként már bevált, most a miniszteri sikerében bíznak – tette hozzá Orbán.

Rogán Antal: Orbán Viktor szerint a demokrácia kiüresedik, és hogy ez nálunk ne következzék be, azért Rogán Antal lesz a felelős. A miniszterelnök arra kéri, hogy kitartóan keresse az egyetértési pontokat  az emberek és a kormányzat között.

Szijjártó Péter: A nemzetközi kapcsolatokban a folyamatosság és a terepismeret a legnagyobb érték, ezt testesíti meg Szijjártó Péter a jövőben is – jelentette ki a kormányfő.

Gulyás Gergely: "Öregeket a tanácsba, fiatalokat a csatába" – mondta Orbán Gulyás Gergelyről, akit a  kormány villámhárítójának nevezett. Gulyás feladata, hogy "képviselje bátran a kormány érveit, itthon és külföldön is".

"A nehéz időkben is fenntartás nélkül szeretjük majd a hazánkat. Nagy lehetőséget kaptunk de tudjuk, hogy nagy alázattal is kell azt majd fogadnunk. Soli deo gloria" – zárta beszédét Orbán Viktor.

 

Leadkép: MTI/Kovács Tamás

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.