Nem lesz Párbeszéd-frakció, mert Fodor Gáborék képviselője hiányolja a "liberális értékeket"

  • narancs.hu
  • 2018. május 18.

Belpol

Bősz Anett kilép a frakcióból, ugrik az évi 135 millió forint.

Sajtótájékoztatón jelentette be Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt politikusa, aki az MSZP-Párbeszéd listáján jutott a Parlamentbe, hogy független képviselőként folytatja munkáját.

Vagyis nem lesz frakciója a Párbeszédnek. A választáson három mandátumot szerzett Párbeszédhez éppen azért csatlakozott korábban Bősz Anett, valamint az MSZP-s Burány Sándor, hogy frakciót tudjanak alakítani. Bősz Anett és Sermer Ádám sajtótájékoztatón jelentette be a döntést. Bősz Anett elmondta, "korábban azt gondolták, hogy jobb egy frakcióban dolgozni, mint négy jogfosztott képviselőként, sokkal nagyobb üzenete lehetett volna munkájuknak".

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a választás előtt „Szövetség az igazságos Magyarországért” címmel köttetett megállapodás, amit Karácsony Gergely, Molnár Gyula és Fodor Gábor írt alá, de partnereik az elmúlt két hétben egyértelmű jelét adták annak, hogy nem kívánnak együtt dolgozni a Liberálisokkal. Sermer Ádám, a Liberálisok elnökhelyettese kifejtette: nem akarták garanciáját biztosítani annak, hogy a Magyar Liberális Párt valódi liberális képviseletet biztosíthasson. Sermer szerint naiv feltételezés volt az új típusú politikai együttműködés. Számukra az, hogy írásban foglalt megállapodásokat valakik semlegesnek tekintsenek, elfogadhatatlan.

Liberálisok

Bősz Anett és Sermer Ádám bejelentette, hogy a Liberálisok országgyűlési képviselője kilép a Párbeszéd frakcióból és független képviselőként folytatja tevékenységét

Bősz kilépésének következménye nem csak a frakció felbomlása. Ezzel egyidejűleg újra kell osztani az összes bizottsági helyet, de elesik a párt az önálló frakcióalakítással járó évi 135 millió forintos támogatástól. Ráadásul a képviselők kevesebb interpellálási lehetőséget kapnak, kevesebb napirend előtti felszólalásra lesz lehetőségük, és mivel nem lesz frakcióvezető sem, nem lesz szavazati joguk a Házbizottságban.

Figyelmébe ajánljuk