Orbán szotyija – Mennyibe van nekünk a hazai labdarúgás?

  • narancs.hu
  • 2013. augusztus 7.

Belpol

Ilyen-olyan tételek alatt forintmilliárdok vándorolnak a költségvetésből a magyar labdarúgásba. A csütörtöki Magyar Narancsban megjelenő cikkünkben összesítést is közlünk.

„Az MLSZ felkérésére Muszbek Mihály egykori MLSZ-főtitkár vezetésével egy munkacsoport elemzést készített a hazai profi csapatok gazdasági működéséről. A 2012-es adatok lesújtóak voltak: nyereséget mindössze három csapatnál mutatott ki a jelentés (MTK, Siófok, Kispest Honvéd), az összes többi veszteséges cégként működött. A negatív eredményt tekintve kimagaslóan vezette a mezőnyt az Újpest a maga több mint mínusz másfél milliárdjával, de Orbán kedvenc csapata, a Videoton is mínusz 886 milliót termelt” – olvasható a hazai labdarúgás pénzügyi viszonyait firtató holnapi cikkünkben.

„A magyar futball meglehetősen kusza gazdasági viszonyait a lehetőségekhez képest jól átlátó forrásunk szerint az idei költségvetés különböző soraiban összességében 17,8–22,4 milliárd forintnyi az a közpénz, amennyi a magyar futballba áramlik. Ez becslés, nem minden egyes fillér mutatható ki tételesen, hiszen folyamatban levő beruházások is szerepelnek benne (például a közvetlenül közpénzből finanszírozott debreceni pálya, vagy a Fradi Üllői úti stadionja mellett szerepel a »magánadományokból« épülő felcsúti komplexum – ami, tudjuk jól, nem kis részben a megfelelő magáncéghez irányított közpénzekből épül). A nagyságrend azonban önmagában is beszédes.”

Tamás Gábor cikke teljes terjedelemben a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvasható.

Figyelmébe ajánljuk