Kubatov Gábor nevelné a neonácikat, de azért nem minden zavarja

Párhuzamos Fradik

Belpol

A focistadionokban jelen lévő szélsőjobbos csoportok elleni küzdelem sehol nem egyszerű. Főleg akkor nem, ha az adott klub elnöke egyúttal a szélsőjobb retorikát is használó párt igazgatója.

„Engem cseppet sem érdekel, ki mióta jár meccsre, hogy hányszor volt valaha kint, hogy melyik pártra szavaz, hol lakik, melyik megyéből érkezett, kik a szülei, mi a foglalkozása, hogy szegény vagy gazdag, ha egy mondattal, egy Hajrá, Fradival, egy tapssal győzelemhez segíti az én szeretett csapatomat” – tette ki néhány hónapja a Facebookra Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató és Fradi-elnök pár hónappal azután, hogy a játékosok körében is a befogadást hirdette. „A pályán nem számít, hogy kik a szüleid, milyen vallású vagy, milyen színű a bőröd, hogy gazdag vagy szegény vagy-e. Csakis az számít, hogyan teljesítesz” – e szavakkal kommentálta Kubatov, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke, Csányi Sándor is megjegyezte, mennyire aktív a Fradi a kirekesztés elleni harcban.

És ha ennyi se lenne elég: 2021-ben az FTC elnöke Jeruzsálemben, az antiszemitizmus elleni globális fórumon is beszédet mondott. „Ki kell hangsúlyoznom, hogy ez a téma a szívügyem. (…). Korábban kimondtuk, hogy mit gondolunk a kirekesztésről és az antiszemitizmusról. Elmondtuk azt is, hogy a sportban nem számít, milyen a bőrszíned, a származásod, a vallásod és az sem, hogy szegény vagy gazdag vagy-e. (…) Tíz évvel ezelőtt horogkeresztes zászlót vittek a stadionba, kilenc éve totenkopf mintájú molinót függesztett ki egy szurkoló, nyolc éve pedig egy Csatári László nevű emberre emlékeztek, aki a kassai haláltábor vezetője volt. Ezek után az incidensek után felszólítottuk őket, hogy az elkövetők jelentkezzenek, és vállalják a felelősséget. (…) Ezek után vezettük be a legszigorúbb intézkedéseket, ami szerintem Európában példátlan. Nálunk klubkártyával és vénaszkennerrel történik a beléptetés, ami rendkívül biztonságos. (…) A legjobb kampány, ha olyan játékost tudunk hozni, aki szembemegy az ellenérzésekkel. Az idén többek között azon dolgoztunk, hogy egy izraeli válogatott játékost a Fradiba hozzunk, ám ez sajnos nem jött össze” – vezette be hallgatóságát újszerű módszereibe a klubelnök-politikus.

Az alapítás hőskorában több zsidó származású embert is a sorai között tudó Ferencváros idővel a politikai szélsőjobb kedvelt klubja lett, nem egy szurkolója bánatára. Tény azonban, hogy a Fradi lelátója valóságos gyűjtőhelye ma is az ilyen érzelmű figuráknak. Ehhez képest a fenti sorok egy olyan idealisztikus képet sugallnak, hogy az Üllői úti stadion olyan hely, ahol nagyszerű szurkolás közepette az árkokat betemetve egységbe forr a nemzet. A jelek szerint ebbe az is belefér, hogy Kubatov nem választja el pártigazgatói munkáját a klubelnökitől: facebookos kommunikációja során egyazon napon kommentálja a Fradi ügyeit és Karácsony Gergely főpolgármester vélt alkalmatlanságát, és bár a szavak szintjén nála nem számít bőrszín és világnézet, fontosnak tartja időnként megemlíteni, hogy baloldali kormányok idején mindig rosszul járt a Fradi, meg hogy bár mindenkit befogadnak az Üllői úton bőrszíntől és vallástól függetlenül, Magyarország nem válhat migránsországgá, továbbá persze az LMBTQ-emberek (helyi nyelvjárásban: buzik) is hagyják békén a gyerekeket.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.