„Moszkvában minden irat megvan”

Keresztény Zoltán jogász, civil aktivista

Belpol

Társaival együtt azt akarja tisztázni, hogy az Oroszország véleményét szajkózó jobboldali megmondóemberek együttműködtek-e korábban a kommunista titkosszolgálatokkal. Az 1972 előtt született összes országgyűlési és európai parlamenti képviselőt is vizsgálnák ebből a szempontból.

Magyar Narancs: Mi alapján kezdtek el kutatni egyes közszereplők után?

Keresztény Zoltán: Nógrádi György­ről régen tartja magát a pletyka, sőt ő maga is sejteni engedte, hogy idegenvezetőként a rendszerváltás előtt kapcsolatban állt a titkosszolgálatokkal. Oroszország ukrajnai inváziója után vált teljes mértékben láthatóvá a számunkra, hogy ő mintha Putyin érdekeit képviselné. Magyarország nemzeti érdeke ebben a háborús helyzetben az erős NATO, az, hogy a keleti határainknál ne Oroszország állomásozzon. Nekünk úgy tűnt, Nógrádi ennek az ellenkezőjét mondja. Ekkor döntöttük el, hogy beadjuk a kérelmünket kutatási engedélyre az Állambiztonsági Szolgálatok Törté­neti Levéltárába (ÁBTL), a Nógrádi Györgyre vonatkozó dokumentumokra. A közszereplők adatai ugyanis szabadon kutathatók. Mert természetesen annak tartjuk őt, hiszen évek óta állandó szereplő a médiában. A kutatási engedélyhez azonban az kell, hogy ő is elismerje a közszereplői minőségét. Az ÁBTL nyilatkozatot kért tőle, és Nógrádi nem ismerte el, hogy közszereplő lenne. A bíróságon ezt megtámadtuk, és most kezünkben a végzés, amely közszereplőnek minősíti őt. Ezután beadtuk a kérelmünket ismét az ÁBTL-hez, de azóta is csönd van.

MN: Ez már jogerős bírósági döntés?

KZ: Igen.

MN: Mennyi időn belül kell erre reagálnia a levéltárnak?

KZ: A helyzet az, hogy erre sem időkorlát, sem szankció nem létezik a jogszabályban.

MN: Georg Spöttle nyugállományú katona, külpolitikai újságíró, biztonságpolitikai szakértő aktáit szintén kikérték. Az esetében sikerült előrébb jutni?

KZ: Spöttle a kérelmeink második körében van, Ómolnár Miklós és Stier Gábor újságírókkal, illetve Bogár László közgazdásszal együtt. Sem Spöttle, sem Ómolnár nem ismerte el a nyilatkozatában, hogy közszereplő, Bogár és Stier egyáltalán nem válaszolt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mentesülnének a nyilatkozattól, de most úgy kell számításba venni, hogy nem ismerik el közszereplőségüket. Az ő esetükben is bírósághoz fordultunk. Nemrég kaptunk egy végzést, amelyben a bíró felszólította Ómolnárt, nyilatkozzon arról, mi az oka, hogy nem tekinti magát a közvélemény alakítójának. (Ómolnár Miklós újságíró, hajdani kisgazda országgyűlési képviselő, a kormánypárti bulvármagazin Ripost alapítója, a KESMA holdingban a bulvárlapokért felel. Stier Gábor korábban a Magyar Nemzet külpolitikai újságírója volt, jelenleg a Moszkvatér.com internetes portál főszerkesztője; egyedüli magyar újságíróként személyesen kérdezhette Vlagyimir Putyint – Zs. P.) Stefka István szintén nem nyilatkozott közszereplői státuszáról a levéltár többszöri megkeresésére sem. (Stefka évtizedeken át volt a Magyar Rádió és a Magyar Televízió munkatársa, a pártállami Kék Fény rendőrségi televíziós műsor munkatársa, 1990 után dolgozott a Magyar Nemzetnél, főszerkesztette a Fidesz-közelivé vált Magyar Hírlapot, a Pesti Srácok tiszteletbeli főszerkesztője – Zs. P.)

MN: Ha nem érkezik válasz a levéltárból, miért nem mennek be személyesen a jogerős végzéssel, hogy elkezdjék a kutatást?

KZ: Mi nem tudjuk érvényesítni a jogerős bíróság ítéletet, ha a levéltár nem válaszol. Jelen állás szerint a levéltáron múlik, mikorra gyűjti össze az adatokat.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.