Csak semmi garancia

Pokorniék matekoznak

  • Vári György
  • 2011. december 5.

Belpol

Eltörölné a pedagógus-minimálbért garantáló illetményalapot a Pokorni-holdudvar, s helyette a költségvetés aktuális helyzetéhez igazítaná a bérezést. A javaslat meglehetősen hazug indoklása szerint ezzel a lépéssel szűnik meg „a bérnövekedés gátja”. Pedig épp ellenkezőleg.

Orbán Viktor személyesen jelentette ki pár hete a parlamentben: nincs garancia arra, hogy a köznevelési törvény végrehajtásához szükséges források rendelkezésre állnak. A következő lépés az a módosító indítvány volt, amelyet múlt szerdán postázott négy fideszes képviselő, köztük Pósán László, az Oktatási Bizottság alelnöke Kövér Lászlónak.

A beadvány lényege, hogy töröljék el a köznevelési törvényjavaslatból azt a passzust, amely illetményalapot, vagyis bérminimumot garantál a pedagógusoknak. Az eredeti tervezet ugyanis a főiskolai végzettségűek számára a mindenkori minimálbér 180, az egyetemi diplomával rendelkezők számára annak 200 százalékát írná elő, ehhez jönne a megszerzett fokozatok és a pályán töltött idő által biztosított többlet. (Ez a logika csak a régóta pályán lévőket jutalmazná, sok kritika is érte emiatt az „életpályamodell” elgondolást.) Az oktatási államtitkárság egészen idáig az egész napos iskola bevezetésével jelentősen megnövekedő munkaidő és a központi tantervektől csupán 10 százalékos eltérést megengedő intézkedések ellentételezéseként hivatkozott az életpályamodellre, mondván, hogy a többletmunkát meg is fizettetné a törvény.

 


Fotó: Sióréti Gábor

Na, ebbe rondít bele a mostani módosító indítvány. Hiszen, ha nincs meg az az alap, amelyre a további juttatások épülnek, az egész szisztéma értelmét veszti. Az új javaslat az illetményalapot nemes egyszerűséggel a költségvetés aktuális helyzetéhez kötné, hogy a „minimálbér alapú bérrendszer” ne gátolja meg a költségvetést abban, hogy a minimumösszegnek akár a többszörösét fordítsa a pedagógusok fizetésemelésére.
Kisiskolások számára is nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a béremelést nem gátolja a minimálisan járó illetmény rögzítése. A módosítót nevesítő Pósán, Pokorni Zoltánnal együtt Hoffmann Rózsa fideszes ellenzékéhez tartozik, alighanem ez magyarázza, hogy a javaslat az oktatási bizottságban nem kapott többséget, de ettől a plenáris ülésen még megszavazhatják. Pokorni nem kis cinizmussal úgy érvelt, hogy hiába írná elő a törvény az illetményalapot, a mindenkori döntéshozók úgyis megtalálnák a módját, hogy ne kelljen kifizetniük – tudta meg a narancs.hu Erőss Gábortól, az LMP-frakció tanácsadójától.

Pokorniék ellenszenves javaslata mögött a találgatások szerint az a szándék húzódik meg, hogy a törvény jelezze: a megígért pénz nem létezik, nem lehet kifizetni. Így egyrészt felmutathatnák az államtitkárság ígéreteinek ürességét, másrészt a „világos beszéddel” elkerülnék, hogy az ígéretek betarthatatlansága épp a választások közeledtével váljék kiábrándítóan kézzelfoghatóvá.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?