Pintér és a Preventív: Szakmai kérdések

  • Linder Bálint
  • 2003. június 19.

Belpol

A focibajnokság utolsó fordulójában rendezett FTC-Debrecen meccset a Preventív Security Biztonsági és Tanácsadó Rt. biztosította. A cég a szakmabeliek szerint Pintér Sándor érdekeltségébe tartozik annak ellenére, hogy az exbelügyminiszter már öt évvel ezelőtt megvált tulajdonrészétől. Pintér manapság intenzíven terjeszkedik a biztonsági piacon, és jó eséllyel indul a Defend-örökség egy részéért.

"Gyuri bácsinak, Isten nyugosztalja, egyszerűen csak elege lett" - cáfolta a Narancs azon felvetését Karsai "Hipós" Ferenc vezérszurkoló, a Preventív Security Biztonsági és Tanácsadó (P-S) Rt. társvezetője, miszerint Lasz Györgyöt, az In-Kal azóta elhunyt első emberét a Pintér Sándor alapította P-S tavaly kitúrta volna az Üllői útról. Más forrásaink is azt erősítették meg, hogy az In-Kal - az FTC-meccseket korábban biztosító cég - egyszerűen belefáradt a balhékba, valamint kevesellte a Fradi és a rendőrség együttműködési hajlandóságát. "Volt rendvédelmiek nem legelik le egymás elől a füvet, ráadásul Laszt félték, tisztelték" - tették hozzá jól értesültek.

Az In-Kal helyére a bajnokság kezdetén beparkoló P-S Rt. másfelé is

terjeszkedik:

tavaly előbb Szabó Péter cégét, a Strázsa-Véd Vagyonvédelmi Kft.-t, majd a Volán Rt. biztonsági cégét, a Vol-Sec Vagyonvédelmi Rt.-t vásárolta meg. (Szabó Péter a Rendvédelmi Szervek Szolgálata éléről halált okozó ittas vezetés miatti büntetőeljárás nyomán távozott; Szabó mellesleg Pintér Sándor szomszédja.) Az Index beszámolója szerint a tárgyalásos közbeszerzési eljárást követően a P-S hároméves szerződést írt alá a Terror Háza Múzeum 24 órás őrzéséről, 86 millió forint értékben. Hogy mindez a biztonsági piacra a kormányváltást követően visszatérő Pintér Sándor pozícióinak az erősödését is jelenti, arra az iparág általunk megkérdezett képviselői annak ellenére leteszik a nagyesküt, hogy a volt miniszter már kinevezésekor, 1998-ban megvált P-S Rt.-beli tulajdonrészétől.

A cégbírósági akták tanúsága szerint a Preventív Security az igazgatóság elnöki székében az exbelügyminiszter egykori kabinetfőnöke, a cégalapítás óta tulajdonos Valenta László ül; Valenta tavaly szeptemberben P & V Tanácsadó Kft. néven biztonsági tanácsadó vállalkozást is gründolt korábbi főnökével. A vezérigazgatói poszton azt a Czájder Gábort találjuk, aki Pintér rendőr-főkapitánysága alatt az akkor gazdasági főigazgató Valenta beosztottja és bizalmasa volt. Pintér Sándor a kormányváltás után idén március 15-ig tanácsadóként is jelen volt a cégben.

Miután Kuncze Gábor (és Horn Gyula) 1996 novemberében leváltott négy főrendőrt, köztük Pintér Sándor országos rendőrfőkapitányt és Valenta László gazdasági és informatikai főigazgatót (lásd: A négyek bundája, Magyar Narancs, 1996. december 5.), a Preventív a Pintérhez közel álló rendvédelmiek Noé bárkájaként futott ki. A 39 százalékban tulajdonofös alapító és Valenta mellett a részvényesek között szerepelt - illetve szerepel ma is - Korinek László egykori rendészeti helyettes államtitkár, de itt dolgozott Horvát András egykori Pest megyei főkapitány-helyettes (utóbb Pintér miniszteri szaktanácsadója), Tóth Ernő, a megye szervezett bűnözés elleni osztályának korábbi vezetője és Margitai Domokos, az ORFK vizsgálati főosztályának vezetője is. Az 1997-ben 10 millió forint alaptőkével startoló, ma 93 millióval jegyzett részvénytársaság alapításába

Pintér kapcsolati tőkéjének

köszönhetően olyan nagyvállalatok is beugrottak, mint az Állami Nyomda Rt. (akkor 5, ma 26,5 százalékos a tulajdonrésze) vagy az OTP Bank Rt. (akkor 25, ma 7,8 százalékos a részvénycsomagja). Pintér amúgy az OTP-nél anno előbb biztonsági tanácsadó, 1997 májusában igazgatósági tag volt, a tavalyi kormányváltást követően pedig felügyelőbizottsági tag lett.

A cégbírósági bejegyzések szerint a P-S Rt.-ben ma az első számú részvényes a Hungária Szálloda Ingatlankezelő Rt. (de 2002. november vége óta nem többségi irányító), amely a nagy-britanniai CP holdinghoz tartozik. Piaci konkurensei szerint a Preventív - jó nevű tulajdonosi köre és akvizíciói dacára - nem tartozik az élvonalba, a tavalyi 22 millió forintos adózott eredmény és az egymilliárd forint alatti forgalom alapján nem számolják az első tíz őrző-védő közé. A cég legutóbbi közgyűlésének jegyzőkönyve a 14. helyre rangsorolja a vállalatot. Ez nem kifejezetten előnyös pozíció a védelmi piac egy részének éppen most folyó újrafelosztásához, szemben az eredményei alapján a 6. helyre rangsorolt Civil Biztonsági Szolgáltató Rt.-vel. A 2002-ben becslések szerint egymilliárd forintos forgalmat bonyolító Civil Rt. százszázalékos tulajdonrészét idén márciusban Pintér Sándor vásárolta meg.

"Pintér és Valenta, más szakmabeliekhez hasonlóan a postánál maradt

Defend-örökség

egyes részeire áhítozik, a lemerevedett piacon ugyanis csak az léphet nagyot előre, aki a végelszámolás alatt álló cég üzletágait megkaparintja" - állítja egy neve mellőzéséhez ragaszkodó elismert biztonsági szakértő, aki szerint ebben a versenyszámban a páros mindenképp pole-positionből rajtolhat. A Magyar Hírlap információi szerint a Magyar Posta Rt. tulajdonát képező József Nádor Tér Security Logisztikai és Biztonsági Kft. (JNT), amely a Defend eszközei mellett a posták, telephelyek őrzését-védését is átvette, alvállalkozóknak készül kiadni a feladatokat. A versenyben pedig aligha érintheti hátrányosan Pintéréket, hogy a JNT ügyvezetője a volt belügyminiszter alatt helyettes államtitkár, míg tanácsadója egy ideig országos határőrparancsnok volt. Pintér a Civil Rt. birtokában a később értékesítendő postai pénzszállításra is jó eséllyel pályázhat. Forrásaink szerint világos: a Fidesz-kormány alatt számos állami megrendelést besöprő Defend öröksége hatalmas üzlet.

Linder Bálint

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.