Politikai hírek

  • 1996. szeptember 26.

Belpol

Csecsen stagnálás
Lebegy tábornok elfogadta a NATO-főtitkár meghívását, és október elején az Észak-atlanti Szövetség brüsszeli központjába látogat. Az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára elutasította azonban az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének strasbourgi meghívását. (Lebegy szerint a NATO kiszélesítése az orosz változások figyelmen kívül hagyásával a "blokkszemlélet újjáéledésével" fenyeget.) Közben folytatódott az oroszok kivonulása Csecsenföldről, amely a tervek szerint még két hónapig fog tartani. Az orosz parancsnokság képviselője szerint a csecsenek nem tartják be a katonai megállapodást, mivel a köztársaság területén több helyen is csapatösszevonásokat hajtottak végre.

Walesa Budapesten A kelet-európai kisebbségek gondjain valószínűleg csak az euroatlanti integráció és az európai egyesülés enyhíthet - mondta Lech Walesa volt lengyel államfő, aki az elmúlt hétvégén a Munkástanácsok Országos Szövetségének és a Magyarok Világszövetségének meghívására Budapesten tárgyalt. Walesa a térség posztkommunista pártjai újbóli megválasztásának megakadályozása érdekében a jobboldali pártok összefogását sürgette, és kijelentette: Kelet-Európa NATO-csatlakozása azért is fontos, nehogy Moszkva újból "rátegye a kezét" a térségre. Walesa Budapesten megkoszorúzott egy 56-os emléktáblát, rövid megbeszélést folytatott Göncz Árpád államfővel és a Magyarok Világszövetségében tárgyalt Csoóri Sándorral, Tőkés Lászlóval, Orbán Viktorral, Boross Péterrel és Pozsgay Imrével.

Soros legalizálna A New York Times értesülése szerint Soros György 15 millió dollárt adott az eddigi tiltáspárti "drogok elleni háborúval" szemben engedékenyebb drogpolitikára. A világhírű magyar származású üzletember ezen belül 350 ezer, illetve 100 ezer dollárral támogatott két olyan népszavazási kezdeményezést, amely Kalifornia és Arizona államban orvosi, gyógyítási célra legalizálná a marijuana használatát. Clinton elnök drogpolitikai tanácsadója, Barry McCaffrey "veszélyesnek és tévesnek" nevezte Soros támogatását. A Narancs kérdésére Bakonyi Éva, a magyar Soros Alapítvány vezetője elmondta: az amerikai közegben, más társadalmi viszonyok között nyújtott támogatásnak semmi köze a magyar Soros-programokhoz; az itteni alapítvány továbbra is csak drog- és alkoholprevenciós programjait finanszírozza. "Nincs szándékunkban beavatkozni a magyar törvényhozás munkájába" - mondta Bakonyi.

Görög választások Ismét Kosztasz Szimitisz miniszterelnök alakíthat kormányt Athénban, miután a kormányzó Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) abszolút többséget kapott a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon. A párt a szavazatok 41,5 százalékának megszerzésével 162 képviselői helyet szerzett a 300 fős törvényhozásban. A konzervatív Új Demokrácia pártja (ND) 40 százalékot kapott; Miltiadesz Everet pártelnök azonnal leköszönt posztjáról. Szimitisz várhatóan több ponton módosítja majd kabinetjét, amelyet Papandreu volt kormányfőtől, a szocialisták néhai alapítójától örökölt januárban.

Erősödő Irak Szaddám Huszein politikailag megerősödve került ki az amerikaiakkal támadt konfliktusból - jelentette be John Deutch CIA-igazgató a kongresszusnak. Véleménye szerint további bonyodalmak várhatók a térségben, ha Szaddámot nem sikerül megbuktatni. Az elmúlt héten megdöbbenést okozott Törökország bejelentése, miszerint Ankara feladná az észak-iraki biztonsági övezet létrehozásának tervét, ha Szaddám csapatai megakadályozzák a kommunista Kurd Munkapárt (PKK) betörését az országba. A kurd függetlenség ellen harcoló Törökországnak ugyanis elsődleges érdeke, hogy a PKK észak-iraki bázisait felszámolják.

Bosznia-Hercegovina: módosítás Múlt vasárnap visszavonták a boszniai választások eddigi eredményeit, s új adatokat tettek közzé. Raz Bazala, az EBESZ szarajevói szóvivője a visszavonást azzal indokolta, hogy a szavazatok számlálásakor problémák voltak a számítógépekkel. Egyes részeredményeket ugyanis kétszer tápláltak be a központi számítógépbe. Az új eredmények szerint Alija Izetbegovic, a jelenlegi boszniai elnök 29 ezer szavazattal nyert Momcilo Krajisnik, a boszniai szerbek képviselője előtt. A boszniai választások végleges eredményét még nem tudják bejelenteni, de az EBESZ közleménye szerint nincs változás az előzetes adatokhoz képest.

Román remények Néhány nappal a román-magyar alapszerződés megkötése után Teodor Melescanu román külügyminiszter egyik nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy Bukarest immár az elsők között csatlakozhat az európai intézményekhez. Közben a kolozsvári Szabadság című magyar napilap szakértőkre hivatkozva közölte, hogy az alapszerződés augusztusban véglegesített és a most aláírt változata között lényeges eltérések vannak - a kisebbségek kárára. Kovács László külügyminiszter azonban úgy nyilatkozott, hogy a dokumentumban lévő változások csupán nyelvi, nem tartalmi jellegűek. A magyar kormány hétfőn terjesztette az Országgyűlés elé az alapszerződést.

Amnesty: tiltakozás Bár az idegenrendészeti hatóságoknak kötelességük megvizsgálni, nem sodorják-e életveszélybe azokat a menekülteket, akiket kitoloncolnak az országból, a magyar hatóságok "következetesen visszautasítják ennek alkalmazását" - jelentette ki Ill Márton, a Magyar Emberi Jogvédő Központ (MEJOK) igazgatója azután, hogy a múlt héten Szíriába toloncoltak két szudáni katonaszökevényt. Mivel kérelmüket az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága elutasította, a két fiatalt kitoloncolták és azóta - az Amnesty International (AI) jelentése szerint - Szudánban tartják őket fogva. Az AI aggodalmát fejezte ki a magyar kormánynál az eset miatt, és kéri, hogy Budapest a genfi konvencióhoz fűzött területi korlátozást eltörölve Európán kívülről is fogadjon menekülteket.

Cigányellenesség Bulgáriában Erőszakkal vádolja a bolgár rendőrséget a Human Rights Watch emberi jogi szervezet a bulgáriai utcagyerekekről készült jelentésében, amelyet a Roma Sajtóközpont tett közzé: mintegy 14 ezer olyan gyereket érint a rendőrök erőszakos fellépése - állítják -, akik koldulásból, zsebtolvajlásból kénytelenek fenntartani magukat. A rendőrök sokszor ok nélkül vesznek őrizetbe gyerekeket, akik az őrszobákon szexuális zaklatásnak is ki vannak téve - írja a jelentés. Minthogy nagy részük roma, sokszor támadják meg őket bőrfejűek, de a rendőrök általában nem avatkoznak közbe. Georgi Dodov, a bolgár oktatási minisztérium illetékese azonban cáfolta a jelentésben foglaltakat.

Koreai provokáció Múlt szerdán valószínűleg észak-koreai kémek szálltak partra a dél-koreai Kangung város közelében, egy zátonyra futott tengeralattjáróból - Phenjan szerint egy "rutingyakorlat" során "géphiba" történt. A déli katonák megölték ugyan a behatolók többségét, de a legveszélyesebb, ellenséges területen való túlélésre kiképzett katonák állítólag még életben vannak, és a hegyvidéki területeken bujkálnak. A huszonhat felderítő közül eddig tizennyolcat lelőttek. Az egyetlen életben maradt fogoly ellentmondásos vallomásából annyi szűrhető ki, hogy a tengeralattjáró motorhiba következtében sodródott az ellenséges partra. Kim Jung Szam dél-koreai elnök szerint "súlyos katonai provokáció" történt, ami "felér egy hadüzenettel".

Magyar sajtó: szerepzavar, igénytelenség A hazai mértékadó sajtó nem alkalmas arra, hogy "nagykorúvá" nyilváníttassék - állapítja meg a Nyilvánosság Klub Terestyéni Tamás és Vásárhelyi Mária által írott, lapzártánk után napvilágot látó jelentése, amely a Zemplényi- és a Czeizel-ügy sajtóbeli prezentálását elemezve arra a következtetésre jut, hogy nem magától értetődő a tények, a személyiségi jogok és az ártatlanság vélelmének tiszteletben tartása; nagy teret kapnak azonban a gyakran megalapozatlan és szélsőséges vélemények. "Az újságírók egy része még ma is lojálisabb a hatalommal, mint a közönséggel" - írja a jelentés, amely szerint a Czeizel Endre ügye körüli hangulatkeltésben élen járt a Népszabadság, míg a legvisszafogottabbnak a Magyar Hírlap mutatkozott. A Zemplényi-afférról viszont az elemzés megállapítja: a sajtó nemegyszer megpróbálta enyhíteni az ügy súlyosságát.

Tb-hiány: a kormány keményít Mivel a társadalombiztosítási alapok idei hiánya a tervezettnek háromszorosa lesz, és eléri az 58 milliárd forintot, a Gazdasági Kabinet az utolsó negyedévben 10-12 milliárd forintot zárolni akar a központi költségvetési szférában. Draskovits Tibor pénzügyi államtitkár elmondta, hogy a tervezett 2,5 százalék helyett csak 1,5 százalékkal csökkenthető a tb járulékszintje. Az Érdekegyeztető Tanács ülésén egyébként a kormány képviselője elmondta: szó lehet kötelező egészségbiztosítási "minimáljárulék" bevezetéséről is, és szigorítani kell a rokkantsági járulékra, valamint a táppénzre jogosultak körét. Ezt azonban mind munkaadói, mind munkavállalói részről elutasították, mivel még nem ismertek a nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszerek egészének megújítási tervei. A nagy tb-hiányra az IMF küldöttsége is felhívta a figyelmet.

Morze

Az Európai Unió pénzügyminiszterei megállapodtak a közös europénz több fontos alapkérdéséről, így elfogadták az európai pénzügyi stabilitás alapelveit és meghatározták az euro jogi státusát is.

A brit kabinet felfüggesztette a kergemarhakór nyomán elrendelt kényszervágások végrehajtását. Oxfordi tudósok ugyanis azt jelentették, hogy a marhavész öt éven belül minden beavatkozás nélkül is eltűnik az állományból.

Ukrajna a jövőben meg akarja szüntetni a külföldi beruházók adómentességét - jelentette be Pinzenik miniszterelnök-helyettes. A jelenlegi szabályok öt évig mentesítik a vállalkozókat az adó alól.

A csernobili atomerőműben szeptember 13-án és 16-án két kisebb üzemzavar volt, de Kijev szerint nem történt sugárszennyeződés. Mindkét "rendellenességet" a IV-es blokkban észlelték, abban, amelyik 1986-ban felrobbant.

Nemzetközi szakértők mintát vettek a bulgáriai Kozloduj atomreaktorából, hogy megállapítsák, mennyire biztonságos a berendezés. A zöldek mellett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is a legszívesebben bezáratná a reaktort.

Menesztették a paksi atomerőmű karbantartási vezetőit, miután a kettes reaktor hűtőrendszerében maréknyi fémtörmeléket találtak. A cég főmérnöke szerint azért nem adtak ki közleményt erről, mert "nem történt olyan üzemzavar, amely tájékoztatási kötelezettséggel jár".

Az izraeli kormányfő közölte: a szó klasszikus értelmében soha nem lesz palesztin állam, nehogy fenyegethesse Izrael létét. A Der Spiegelnek Netanjahu elmondta: Izrael nem fogja megengedni, hogy a palesztinok páncélosokkal, rakétákkal és repülőgépekkel rendelkező saját hadsereget tartsanak fenn.

Bill Clinton aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében Washington nem ismeri el a homoszexuálisok házasságát. Megfigyelők szerint az elnök így akarta elejét venni annak, hogy a republikánusok választási kampánytémává tegyék a homoszexuálisok jogait.

Figyelmébe ajánljuk