Politikai hírek

  • 2000. január 20.

Belpol

Rádiókabaré: kiegyensúlyozottság?
A kabaréműsoroknál is követelmény a kiegyensúlyozottság, e műsorok sem irányulhatnak a közéleti személyiségek lejáratására - a Magyar Rádió (MR) közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzatának ilyen értelmű módosítását terjesztette Hajdú István MR-elnök az intézmény kuratóriuma elé véleményezésre. A tervezetét Farkas Zoltán, a rádió korábbi munkatársa ismertette a Nyilvánosság Klub szombati éves közgyűlésén; a tervezet bírálói szerint többek között nem világos, hogy az adott esetben milyen módon kellene értelmezni a kiegyensúlyozottságot: az említések számában, a pozitív és negatív minősítésekben vagy a műsoridő hosszában. Lapértesülések szerint Hajdú István szigorítani kívánja a rádiósokra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat is; többek közt megtiltaná, hogy a rádió munkatársai más médiumokban rendszeresen publikáljanak vagy szerepeljenek. A Nyilvánosság Klub szerint fennáll a veszélye annak, hogy a Magyar Televízióhoz hasonlóan a Magyar Rádióban is kizárólag kormánypártiakból álló kuratórium áll fel a február 28-án lejáró mandátumú testület helyén.

CDU: mélyülő válság A Bundestag vizsgálóbizottsága elé idézték Helmut Kohl volt német kancellárt, hogy kiderüljön: kormányzása idején valóban fogadott-e el illegálisan pénzadományokat. A Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) saját bizottságot hozott létre a vitatott pártadományok kivizsgálására, és felkérte a német parlament alsóházát is, hogy mielőbb hallgassa meg az exkancellárt. A CDU azt szeretné, ha Kohl gyorsan tisztázná magát, s ezzel megállítaná a CDU népszerűségének rohamos csökkenését. Időközben a párt vezetője, Wolfgang Schäuble is bejelentést tett: bevallotta, hogy 1994-ben maga is 100 ezer márkás adományt kapott készpénzben Karlheinz Schreiber fegyverkereskedőtől, és a pénz a párt könyvelésében nem adományként, hanem különleges bevételként jelent meg. Mind több német politikus szorgalmazza Wolfgang Schäuble lemondását; a konzervatív politikusok egy része úgy véli, hogy az elmúlt ötven év legsúlyosabb politikai válsága zajlik most a CDU-ban.

Praxisjog: nincs közeledés Miután a koalíciós pártok fideszes közlés szerint néhány jogtechnikai kérdésben még nem tudtak megegyezni, az MDF bevonásával újra összeülnek, hogy közelítsék egymáshoz a háziorvosok praxisjogára vonatkozó elképzeléseiket. Bár az Egészségügyi Minisztérium újra benyújtotta az Országgyűlésnek a háziorvosok praxisjogáról szóló törvényjavaslatot, megegyezés mégsem született. Horváth Zsolt, a Fidesz-frakció szóvivője lapnyilatkozata szerint a koalíciós pártok minden olyan javaslatra nyitottak, amelyek nem változtatnak a törvény eredeti szándékain. A törvényjavaslat lényege, hogy vagyoni értékű, később pénzzé tehető joggá válna az orvos tudását, tapasztalatát képező praxis; a javaslat azért nem kapta meg a szükséges többséget, mert a kisgazdák közül nem voltak kellő számban a teremben. Az FKGP - azóta benyújtott - módosító indítványaival viszont a Fidesz mellett az MDF sem ért teljesen egyet.

Kábítószer-ellenes nemzeti stratégia Még nincs értelme külön foglalkozni a droggal kapcsolatban büntetőeljárás alá vont diákok problémájával, hiszen a szakemberek úgy látják, hogy a márciusi szigorúbb törvények bevezetése óta még nem áll elég adat rendelkezésre a helyes következtetések levonásához - jelentette ki Topolánszky Ákos, az Ifjúsági és Sportminisztérium kábítószerügyekért felelős helyettes államtitkára, amikor a mintegy tízéves előkészület után megszületett kábítószer-ellenes nemzeti stratégiáról beszélt. A programot elfogadó Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság szerint mind a kábítószerek fogyasztása, mind azok terjedése terén drámai a helyzet Magyarországon. Topolánszky szerint a megelőzés legfontosabb eleme megadni az esélyt a fiatalok számára, hogy képesek legyenek egy pozitívabb életszemlélet kialakítására.

Zámolyi romák: saját fedél nélkül A kisebbségi országgyűlési biztoshoz fordultak a zámolyi romák képviselői, mert továbbra is késik házaik elkészülte. A Magyar Hírlap értesülési szerint a romák a zámolyi települési önkormányzat és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) felelősségét kérik megállapítani Kaltenbach Jenőtől, aki elsőként azt elemzi, vizsgálhatja-e egyáltalán az OCÖ tevékenységét. Krasznai Ibolya, a zámolyi roma önkormányzat elnöke szerint anyagi és erkölcsi károk sorozata érte a zámolyi családokat, amiért még mindig nem költözhetnek be végleges otthonaikba. Abba a budapesti ingatlanba, ahol jelenleg átmenetileg laknak, nem tudnak ideiglenesen bejelentkezni - a házat az OCÖ bérli -, így hivatalos munkát nem tudnak vállalni. A zámolyi családok két évig éltek a helyi művelődési házban, miután házaiknak egy része három évvel ezelőtt egy viharban megrongálódott, és az önkormányzat beleegyezésük nélkül ledózeroltatta a saját tulajdonú épületeiket.

Fidesz: Kövér az esélyes pártelnökjelölt A Fidesz-frakció elnöksége azt kérte Áder Jánostól: ha a párt szervezetei jelölik is, ne fogadja el a pártelnöki tisztségre való felkérést, maradjon az Országgyűlés elnöke - jelentette be Horváth Zsolt, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának szóvivője. A testület nyilatkozata megfigyelők szerint Kövér László pártelnökké választásának támogatását is jelenti; kiszivárgott értesülések szerint a kormányfő egyébként Kövér helyére nem a szakapparátusból, hanem Fidesz - MPP-s körökből érkező jelöltet támogatna inkább, aki ismeretekkel rendelkezik nemzetbiztonsági területen. Többen esélyesnek tartják Simicskó Istvánt, a Fidesz - MPP nemzetbiztonsági szakmai kabinetjének vezetőjét és Répássy Róbertet, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagját. Informátorok nem sorolják az esélyesek közé Demeter Ervint, Kövér jelenlegi helyettesét.Morze

Négy újabb agyhártyagyulladásos esetről szerzett tudomást az Országos Epidemiológiai Intézet. A fertőzöttek Komárom, Vas, Hajdú-Bihar és Csongrád megyei felnőttek. A meningitis kórokozójának C, illetve B típusát kettejüknél azonosították, de a többieket is kórházban kezelik. A betegek egyikének sem volt honvédségi kapcsolata.

Nem Torgyán Józsefet fogja jelölni köztársasági elnöknek az FKGP: lapértesülések szerint felmérésekből kiderült, hogy az elnökválasztás kimenetele valóban kétesélyes, hiszen sem az MDF, sem pedig a MIÉP széksoraiból nem számíthat minden voksra, s az is kétséges, hogy a legnagyobb kormánypárt valamennyi képviselője igent mondana-e a jelölésre. A korábban szóba került nevek - Mádl Ferenc, Dávid Ibolya - mellett az utóbbi időben Németh János, az Alkotmánybíróság elnöke tűnik esélyesnek.

Áprilisban hazatér Nagy-Britanniából Németh Miklós volt miniszterelnök, a londoni székhelyű EBRD nemzetközi pénzintézet alelnöke. Megfigyelők szerint Németh - bár a jövőjére vonatkozó kérdésekre minden alkalommal kitérő választ adott - esélyes a 2002-es választáson az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjára.

Incidens nélkül ért véget a vasutas-szakszervezetek által meghirdetett hatvanórás sztrájk; a MÁV becslése szerint a két és fél napos munkabeszüntetés mintegy 350 millió forint kárt okozhat a társaságnak. Kukely Márton, a MÁV vezérigazgatója a sztrájk befejezését követően is megerősítette, hogy a korábban rögzített 8,5 százalékos idei béremelési javaslatuktól nem tudnak felfelé eltérni. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a MÁV vezetése érdekelt a kollektív szerződés megkötésében.

A kisebbségi törvény módosítására vonatkozó tervezetet kíván benyújtani a tavaszi ülésszakban az Országgyűlésnek a parlament kisebbségi albizottsága. A bizottság javaslata megoldást kínál a kisebbségek parlamenti képviseletére is. A tervek szerint ugyanaz a személy ezentúl nem lehet több népcsoport önkormányzati képviselője.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.