Schmidt Mária magánakciója indíthatta el az Index szétesésével záruló folyamatot
113893871_118640589932838_758429410991105505_o.jpg

Schmidt Mária magánakciója indíthatta el az Index szétesésével záruló folyamatot

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2020. július 29.

Belpol

A végjátékhoz azonban szükség volt a főszereplők közötti torzsalkodásokra is.
false

Így nyírták ki az Indexet: a teljes történet minden kínos és szomorú részlétével együtt elolvasható a Magyar Narancs holnap (csütörtökön) megjelenő nyomtatott kiadásában.

Az alábbiakban néhány részletet közlünk a cikkből, melyek rávilágítanak a függetlenségre törekvő magyar sajtó – az elmúlt 10 esztendőben egyre sokasodó – nehézségeire, az Európában példa nélküli korlátozására.

Az Index szinte egyidős a magyar internettel, és hosszú évek óta a leglátogatottabb magyar weboldal. Legkésőbb 2006-ban, mikor az őszödi beszédet követő zavargások során a rendőri túlkapásokról is részletesen beszámolt, számos Fidesz-szavazó is rászokott az Indexre. A lap azóta is megmaradt a hatalomkritikus oldalon, és miután a közmédia és az óriásplakátok is a NER szócsővévé silányultak, az RTL Klub mellett az egyetlen olyan médium maradt, ami nem szolgálja ki a hatalmat, mégis elér nagyszámú olvasót a politikai tábor mindkét oldalán. Épp ez tette egyedivé az Indexet, egyfajta utolsó nemzeti közös viszonyulási ponttá – és ez volt az, ami meg is pecsételte a sorsát már évekkel ezelőtt.

A júliusi események megértéséhez legalább 2017-ig kell visszamenni, amikor az Index alapítványi tulajdonba került. Ekkor vásárolta meg a már kegyvesztett Simicska Lajos az Indexet Spéder Zoltántól, aki eddigre szintén szembe került Orbán Viktorral. Kiderült tehát, hogy igazak a szakmai körökben régóta terjedő pletykák, és az akkor még hatalma teljében lévő Simicska valóban opciós jogot szerzett az Indexre, már 2014-ben. Mivel 2017-ben mindkét bukott oligarchának érdeke volt, hogy az Index függetlensége megmaradjon, Simicska amint megvette az Indexet, azonnal tovább is adta azt a Magyar Fejlődésért Alapítványnak (MFA), melynek egyszemélyes kuratóriumába Bodolai Lászlót ültették…

(…)

false

 

Fotó: Bődey János

De kinek volt jó az Index ilyen látványos bedőlése, ha a Fidesz csendben akarta volna átvenni az irányítást? Valószínűleg senkinek. Rogán Antal környezetéből ugyanis az az információ terjed – ez több csatornán is eljutott a Narancshoz – hogy a Gerényi-tervet, az azt követő botrányt és Dull kirúgását nem ők irányították. E szerint a fogatókönyv szerint Schmidt Mária tisztában volt azzal, hogy az Index kontroll alá vonása napirenden volt, és önállósította magát. Schmidt Indexszel szembeni ellenérzései közismertek, és azt is gondolhatta, az Index átszervezésével jópontokat szerezhet Orbánnál.  Vaszily igazgatósági tag Schmidt családi cégében, a BIF-ben Gerényivel pedig az azonnali.hu miatt szintén kapcsolatban állt – a 444 szerint rendszeres köztük a kommunikáció. Gerényi „gyűjtőoldalas” terve régóta közismert, innen pedig már adja magát, hogy eljött az idő annak megvalósítására. Maga Gerényi is erős pozíciókhoz juthatott volna, ha a terv megvalósul, ráadásul saját üzleti vállalkozási is felértékelődhetett volna. Az, hogy Vaszilyt és Schmidtet is maga mögött tudhatta Gerényi, magyarázza magabiztosságát is. Ezt a verziót erősíti az is, hogy miközben zajlottak a tömeges felmondások a szerkesztőségben Vaszily és Schmidt egy budai étterem teraszán egyeztetett, és ezt még le is tudta fotózni a Magyar Hang. Erődemonstrációval felérő üzenet volt ez, hiszen máskülönben nem nyilvános helyen találkoztak volna épp aznap, és nem is biztos, hogy épp arra járt volna egy újságíró…

Így nyírták ki az Indexet: a teljes történet a Magyar Narancs holnap (csütörtökön) megjelenő nyomtatott kiadásában olvasható el. Vegye meg, megéri!

Előfizetésre, digitális vásárlásra itt van lehetőség.

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk