Szégyen vagy biztonság? Újabb tüntetés a hétvégén

Belpol

Vasárnap Juhász Péter vezetésével pár ezren tüntettek a kormány ellen.

Tüntetéscunami volt vasárnap Budapesten: demonstrált a DK, a CÖF, de ezen a napon volt a Juhász Péter (Együtt) által meghirdetett „Szégyelld magad, Orbán!” esemény is.

Juhász Péter

Juhász Péter

Fotó: Draskovics Ádám

A miniszterelnököt némi elszámolásra felszólító tüntetésre érkezők – akik szerint Orbán Viktor politikájával szégyent hoz Magyarországra, a magyar emberekre – a Szabad sajtó úton gyülekeztek, majd a menet fél 5-kor indult el a Parlament felé. A vonulás az alsó rakparton folyt. Miközben az Erzsébet híd hídfőjénél úgy tűnt, hogy talán csak pár százan lehetnek a demonstrálók, a rakparton haladva a molinó-, zászló- és táblarengetegben bebizonyosodott, hogy sokkal többen vannak – bár a Facebookon részvételét visszajelölő 8 ezer ember mind biztos nem jött el. Elég jó tempó mellett a tömeg 5 óra után ért a Kossuth térre, ahol a felállított színpad környékén szépen elvegyült „Az elég a gyűlöletpolitikából”, „A fal se jött be, Viktor”, vagy épp az „Embernek kéne lenni, nem emberkedni” táblák között a „sima szívecskés” transzparens, ahogy a Quaestor-károsultak egy csoportja is.

false

 

Fotó: Draskovics Ádám

A séta után a tüntetés kultúrprogrammal indult: a Kistehén zenekar Cseh Tamás- és Erdős Virág-feldolgozást játszott, majd a Magamnál jobban Kórus folytatta, és csak ezután következett Máté András egyetemi docens, tanszékvezető, aki a közoktatás tönkretételéről, a szféra szisztematikus és teljes állami lerohasztásáról beszélt. Majd Erdős Virághoz került a szó, aki a Szóljatok légyszi című versét mondta el.

Őt  Setét Jenő roma aktivista követte, aki gyújtó hangú beszédében kérte ki magának a roma kisebbség nevében a cigánysággal kapcsolatos vállalhatatlan kijelentéseket. Setét felidézte, hogyan nyilvánultak meg kormánypárti politikusok a közelmúltban, mit mondott Jeszenszky Géza, Balog Zoltán, Boross Péter vagy épp Orbán Viktor. (Az emberminiszternek például a holokauszt 70. évfordulóján sikerült azt mondania, hogy Magyarországról nem deportáltak romákat, míg Boross szerint a Nyugat-Európába érkezett bevándorlók sokadik generációi azért is nem illeszkednek be a társadalmakba, mert eredendően képtelenek rá. Orbán Viktor gyorsan elhíresült megnyilvánulásáról véleménycikkünk itt olvasható.) Setét Jenő szégyenkezésre szólította fel Orbánt, majd kijelentette: „nem vagyok rabszolga”, akit eladhatnak, vagy bélyeg, vagy kavics, amin túl lehet adni. Az aktivista hangsúlyozta, hogy ő és roma társai is ide tartoznak, a kirekesztésnek pedig a legsúlyosabb fajtája a nemzetből való kirekesztés; az emberi jogok egyetemes nyilatkozatába nincs beleírva, hogy kizárólag fehér bőrű emberekre vonatkozik.

false

 

Fotó: Draskovics Ádám

Végül zárásként Juhász Péter mondta el kicsit rövidebben azt, amit interjúnkban kifejtett. Juhász szerint Orbán megbukott mint miniszterelnök, hiszen „nem akar kormányozni, csupán hatalmat akar, hogy ő és a maga fajtái lophassanak”. Miközben Juhász nagy elánnal beszélt a kormány kritikán aluli politikájáról, szóba kerültek a Fidesz csatlósai is, így kiszakadt belőle az ismertté vált szitokdal refrénje: „ki merem mondani, hogy »baszódjál meg, KDNP, és külön Semjén Zsolt«”. De miközben László Petrát, a rugdosós operatőrt Orbán politikai termékének nevezte, amely a gyűlöletkampány sikerességét mutatja, az Együtt alelnöke hangsúlyozta, hogy emberséges és biztonságot teremtő politikára lenne szükség. „Fogadjuk el, hogy felül kell emelkedni a pártérdekeken és az egyéni ambíciókon, és ennek jegyében kell összefogni.”

A tüntetők két csurig telt kisbusznyi adományt küldtek Röszkére és a krízishelyekre, hogy segítsék a menekültek ittlétét.

false

 

Fotó: Draskovics Ádám

Figyelmébe ajánljuk