Orbánon múlik a pénteki kétharmad?

  • 2017. június 20.

Belpol

Kósa mérlegeli, hogy hazarendeli-e a kormányfőt

Miután az ellenzék leszavazta, majd Áder János megfontolásra visszaküldte, gyorsított eljárásban pénteken szavaz az Országgyűlés ismét a plakáttörvényről. A helyzet továbbra is nagyon kiélezett, mert a Fidesz-KDNP-nek nincs meg a kétharmados többsége.

Legalább két ellenzéki képviselőnek is támogatnia kellene a beadványt, vagy legalábbis nem kellene megjelennie. Korábban az MSZP és az Együtt is saját javaslattal fordult a parlamenti pártok frakcióvezetőihez, de később Botka László miniszterelnök-jelölt és Szelényi Zsuzsa is cáfolta a lecsatlakozás lehetőségét.

A helyzet szerfeletti komolyságát is bizonyítja, hogy a Fidesz minden képviselőjét visszarendelte a nyári szabadságáról.

Ugyanakkor az ATV kiszúrta, hogy a miniszterelnök épp Brüsszelben tartózkodik, ahol csütörtökön és pénteken tartják az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját. Az ülések általában csütörtök este kezdődnek és nem ritkán éjszakába nyúlnak, másnap reggel pedig a sajtótájékoztatók kezdődnek.

A mno.hu utánajárt, hogy a miniszterelnök így legjobb esetben is csak akkor érhet ide a 11.50-kor kezdődő szavazásra, ha a kihagyja a reggeli sajtótájékoztatót és elindul a Brussels Airlines 9.30-as gépével.

Korábban a kormányfő sajtósa, Havasi Bertalan azt nyilatkozta, ha a miniszterelnök pénteken Brüsszelben van, akkor a formállogika alapján nem lehet Budapesten. Később Kósa Lajos az ATV munkatársának kérdésére azt válaszolta, mérlegeli, hogy "hazarendeli-e" a miniszterelnököt az uniós csúcsról.

Leadkép: MTI/Illyés Tibor

Figyelmébe ajánljuk