Tölgyessy Péter: „A Momentum a nyugatos fiatalok által érzett harag kifejezése”

  • narancs.hu
  • 2017. április 22.

Belpol

Az elemző szerint valószínűleg a világtrend változása fogja megbuktatni Orbánt.

Interjút adott a Klubrádiónak Tölgyessy Péter jogász, politikai elemző, az SZDSZ és a Fidesz korábbi képviselője. Ebből szemezgetünk.

Tölgyessy Orbán és az Európai Néppárt viszonyáról:

„Az biztos, hogy Orbán minden korábbinál bizonytalanabb helyzetbe került Európában, de túlzottnak érzem a baloldali várakozásokat. Az Európai Uniónak ezer más dolga van, sok mindenben megrendült a helyzetük, ráadásul egyre többen gondolják a vezető politikusok közül is, hogy a migránskérdésben Orbán Viktornak volt igaza. A miniszterelnök, ha szükségesnek érzi, korrigálni fog. Minden konfliktusban benne van, hogy Orbán Viktor olyan messzire megy, hogy már nem tud megállni, de azt gondolom, még nem jött el a pillanat, amikor ő törésre jut az unióval.”

A jobboldali értelmiségiek elégedetlenségéről:

„A baloldaliak nehezen fogadják el, de van egy jobboldali, nyugatos elit Magyarországon. Ők sokáig Orbán Viktorra szavaztak, de a miniszterelnök őket is megbántotta. Az, hogy az akadémia világban szabadság van, egy nyolcszáz éves alapelv a nyugati világban, és most az elemi érdekükbe gyalogoltak bele.”

A Momentumról

„A Momentum a nyugatos fiatalok által érzett harag kifejezése. Szemben a korábbi tüntetések szereplőivel, ez egy sokszor profinak látszó, felkészült szervezet. Ha most azzal kampányolnának, hogy szeretnének öt százalékkal a parlamentbe jutni, az nem lenne elég. Tudják, hogy megváltást kell ígérniük. A legfiatalabbak egyébként ezt is szeretnék, hogy tűnjön el mindenki, hiszen együtt tették tönkre az országot. A Momentum most egy nagypárti küldetést vállalt, csak közben látszik, hogy még kicsik és hibáznak, azért tűnik úgy sokaknak, hogy nagy az arcuk. Ha az elégedetlenség növekszik, még számottevő erővé is válhatnak, de az is lehet, hogy a Fidesz rendszerének fennmaradását fogják segíteni. De a Momentum egy olyan innováció, aminek önmagában örülni kell.”

Az Orbán-rendszer végéről:

„A Kádár-rendszert sem a magyar ellenzék, hanem a nemzetközi trend buktatta meg. Nagyon komoly mozgások voltak a világon, amik segítették az Orbán rendszert, és a legvalószínűbb, hogy végezni is valami ilyesmi fog vele. Ha megváltozik a világtrend és megoldódnak a súlyos problémák, az eltemetheti a Nemzeti Együttműködést Rendszerét.”

Figyelmébe ajánljuk