Másfél millió magyar él súlyos anyagi nélkülözésben

  • narancs.hu
  • 2017. április 22.

Belpol

Hiába javulnak az adatok, ez még mindig a negyedik legrosszabb arány az EU-ban.

Tegnap tette közzé az Eurostat, az unió statisztikai hivatala a 2016-ra vonatkozó „súlyos anyagi nélkülözés” felmérés tagállami eredményeit. Magyarországon a lakosság 16,2 százaléka, 1 millió 567 ezer ember tartozik a súlyos nélkülözésben élők csoportjában. Ennél csak Bulgáriában, Romániában és Görögországban rosszabb a helyzet.

A súlyos anyagi nélkülözésben élők közé azokat sorolják a statisztikusok, akikre az alábbi állítások közül legalább négy igaz. Nincs pénze számlái kifizetésére, megfelelő fűtésre, váratlan kiadások fedezésére, rendszeres húsétel fogyasztására, évi egyhetes szabadságra, tévére, autóra, mosógépre vagy telefonra.

Az uniós átlaghoz hasonlóan a magyar adat is javult 2015-höz képest, 19,4 százalékról 3,2 százalékpontos csökkenéssel jutottunk 16,2-re. A hosszabb távú trendekből az látszik, hogy a 2008-as 17,9 százalékos eredményből 2013-ra 27, 8 százalék lett, innen indult a javulás az elmúlt három évben. A visegrádi országokhoz viszonyítva ettől függetlenül elkeserítő a helyzetünk, Csehországban a lakosság mindössze 4,8 százaléka, Szlovákiában 9, Lengyelországban 8,1 százaléka él súlyos anyagi nélkülözésben.

Figyelmébe ajánljuk