Tüntetett a Fidesz Gazdatagozata: Esemény helyett

  • Gavra Gábor
  • 2003. augusztus 13.

Belpol

Az uborkaszezon ellenére sem maradtak a múlt héten vasárnap délutáni program nélkül a polgárok: ezúttal a magyar termőföld és a gazdák védelmében mehetett a Kossuth térre az a néhány száz, zömmel felső középosztálybeli polgártársunk, akinek nem akadt jobb dolga.

Az uborkaszezon ellenére sem maradtak a múlt héten vasárnap délutáni program nélkül a polgárok: ezúttal a magyar termőföld és a gazdák védelmében mehetett a Kossuth térre az a néhány száz, zömmel felső középosztálybeli polgártársunk, akinek nem akadt jobb dolga.

n "Kiderült, hogy ahová a polgári körök nem mennek el, ott nem történik semmi" - temette a Fidesztől jobbra álló hídlezárós-utcai harcos mozgalmat hetilapja július 10-i számában a Demokrata főszerkesztője, diszkréten hallgatva arról, hogy egy héttel korábban maga is az ébredésnapi akciósorozatban való részvételre ösztönözte az erre hajlamosakat. A múlt vasárnapi úgynevezett gazdatüntetés tanulságaként a fentiekhez hozzátehetjük, hogy ott sem igen történik semmi, ahol a polgári körök is tiszteletüket teszik. Pedig minden adott egy jobboldali demonstráció sikeréhez: a kormány és a koalíciós pártok hónapok óta képtelenek egyetlen épkézláb gazdaságpolitikai ötlettel előrukkolni, a tavaly ilyenkor a Fideszen átgázoló szocialista kommunikációs gőzhengernek nyoma sincs, miközben a kancelláriára bejáratos, ám a "politikai védelmét" mégis Áder Jánostól váró Kulcsár Attila ügye a jelek szerint az MSZP-nek komolyabb károkat okoz, mint a Fidesznek.

A Medgyessy-kabinet egész pályás szerencsétlenkedése alapján a nagyobbik ellenzéki párt akár utcahosszal is vezethetne a közvélemény-kutatásokban, de a különbség a Gallup legutóbbi felmérése szerint mindössze 1 százalék. A kormány idén május óta hibát hibára halmozva, tálcán kínálja a reváns lehetőségét a Fidesznek, ám az képtelen felhagyni saját, lassan senkit nem érdeklő riposztjainak ismételgetésével. Ennek szemléletes példája volt a vasárnapi happening, amely a magyar politikai elit mezőgazdasággal kapcsolatos krónikus hazudozásának eredményével is szembesítette az érdeklődőt. Pártjaink és

kormányaink 13 éve képtelenek

világossá tenni a rendszerváltás után "családi gazdaságokra" szabdalt agrárium szereplői számára, hogy a létező birtokstruktúra működésképtelen, és a nem mezőgazdaságból élő népesség adóforintjaiból finanszírozott támogatási rendszer képtelen néhány évnél tovább fenntartani a termelés jelenlegi formáit.

Egyenes beszéd helyett a pártok egyrészt külön bejáratú Dózsa Györgyöket lízingelnek - a szocialisták Karsai József battonyai gazdajegyzőt, a Fidesz Faludi Sándort, a párt nemrégiben alakult gazdatagozatának elnökét, akik között annyi a különbség, hogy előbbi nem a nyugdíjkorhatárhoz közeledve kezdett el a mezőgazdasággal foglalkozni -, másrészt emberfeletti erőfeszítéseket tesznek, hogy egymás lódításait túllicitálják. Ezt tette Medgyessy Péter Orbán Viktorral vitatkozva a tavalyi első választási forduló előtt, könnybe lábadt szemmel ecsetelve a termelők sanyarú helyzetét, alkalmat adva ezzel Orbánnak, hogy rögtönzött kvízjáték keretében korrepetálja ellenfelét a kukoricaárak piaci vastörvényeiből. Most a Fideszen a sor vidéksiratásilag, amit súlyosbít, hogy Orbánék egyre inkább fölfedezik a termőföld magyarságmegtartó, már-már szakrális jelentőségét, helyre nemzethalál-víziót kerekítve a sertéspiac akut válságából.

Ám mintha a "gazdatársadalom" nem mérné föl, hogy a Faludi Sándor által "sötét hazaáruló spekulációs folyamat"-ként meghatározott EU-csatlakozás véget vet az 1998 és 2002 közötti "nemzeti ébredésünk bimbódzó reményeinek"; a Fidesz és a szövetséges családok hívó szavára alig ezer polgártársunk mozdult együtt a Kossuth térre, ráadásul a résztvevők között lényegesen többen voltak Orbán fővárosi rajongói, mint a "magyar vidék" autentikus képviselői.

A törzsgárda "romlatlan gazdatársadalomról" alkotott hagymázas vízióját keltette életre a pódiumra rángatott 80 éves, jó évtizede rákkal küszködő parasztember, akinek saját szavai szerint egyetlen vágya, hogy halála előtt még egyszer kormányra segíthesse Orbán Viktort; a földművelésügyi minisztérium árkádjai alatt ekkor 34 napja ülősztrájkoló dormándi gazdálkodó, aki azzal indokolta akcióját, hogy "a magyar nemzetet borzasztóan sorvasszák"; de még a Fidesz feltörekvő neoyuppie-generációját képviselő műsorközlő is, aki azzal vélte alátámasztani az agrárium iránti elkötelezettségét, hogy saját bevallása szerint somogyi tájszólásban beszél.

Kérdés, hogy a szereplők ilyen ízléstelen kiválasztása elegendő lesz-e 2006-ban

a kisgazda szavazók

voksainak besöpréséhez, akikre a Fidesz vezetői a jelek szerint úgy gondolnak, mint a Bakony rengetegében és/vagy a Hortobágy végtelen rónáján bujdosó, méltóságteljesen az anyaföld felé kanyarodó bajuszt viselő, az embert próbáló körülmények között is bocskaiban közlekedő, alkonyatkor fátyolos tekintettel a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarországot dúdoló, a szövetség gazdatagozatának hívó szavára váró választók homogén csoportjára. Ehhez képest helyszíni tapasztalataink szerint a tüntetésre feltűnően kevés mezőgazdaságból élő polgártársunk látogatott ki, pedig a Fidesz nemrégiben alakult gazdatagozata (élén Faludi Sándorral), valamint a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör Nemzeti Föld- és Gazdavédelmi Bizottsága (amelynek egyetlen, az ún. gazdavilágból származó tagja Faludi Sándor) mindent megtett a sikerért: a jobboldali nyilvánosság csatornáin felhívással fordultak "a magyar gazdákhoz, a polgári körök tagjaihoz és minden honfitársunkhoz, aki szolidaritást vállal a magyar vidék gondjaival", hogy jelenlétükkel és gyászszalaggal ékesített nemzetiszínű zászlók lobogtatásával adjanak nyomatékot a két műkedvelő gazdamentő egylet követeléseinek.

Maguk a követelések hétpecsétes titkot képezhetnek: legalábbis sem a felhívás, sem Faludi Sándor beszéde nem kötötte azokat az érdeklődők orrára. Igaz, erre nem is volt szükség; a megjelentek túlnyomó többségét hidegen hagyta az agrárszektor helyzete, ők - tavaly április óta ki tudja, hányadszor - egy jó kis kormánybuktatásra sereglettek össze a budai kerüle-tek minden tájáról. Jakab István, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének elnöke bátortalan kísérletet tett néhány tényszerű állítás megfogalmazására, de gyorsan abbahagyta, mielőtt a Buda-vári Wass Albert Polgári Kör aktivistái kérdőre vonhatták volna, hogy mit ért pontosan "hektár" kifejezés alatt. A fővárosi Orbán-rajongók fantáziájában élő virtuális magyar paraszt (ejtsd: gazda) dolgos életének "magasabb értelme" aligha lehet más, mint hogy kapát-kaszát ragadva a fővárosi lumpenprolik (lakótelepeken élők) által szorongatott első kerületi úriasszonyok segítségére siessen ("vidéken forradalom van", vélekedett a tavalyi "kétmilliós" Kossuth téri nagygyűlés néhány résztvevője e sorok írójának füle hallatára). Még szerencse, hogy a "magyar vidéket" az elmúlt évtizedek - és kitüntetetten az Orbán-Torgyán-kormány tevékenysége - ellenére sem akarat nélküli, a romlott városlakók vérét ontó zombik, hanem normális emberek lakják.

Azért elszomorító, hogy a második legnagyobb magyarországi párt vezetőinek a mezőgazdaságban dolgozókról alkotott képe éppen olyan sztereotip, mint a várbéli Orbán-fanatikusoké. Mi mással lenne magyarázható, hogy a 2002-es választások elvesztése után az exkormányfő meg sem próbálta a gazdatagozatot a már létező szakmai szervezetekre építeni (holott a mezőgazdaságban a jobboldal "beágyazottsága" versenyképes az MSZP-ével), hanem elővett valahonnan egy "bajuszos, vitézkötéses embert" (©Debreczeni József), akit azonmód meghívott az általa alapított polgári körbe, majd felkérte a Fidesz gazdatagozatának megszervezésére?

Az illető (Faludi Sándor) a Demokrata idei május 22-i számában közölt életrajza szerint 55 évesen, 1994-ben került közvetlen kapcsolatba a mezőgazdasággal (előtte bányászként, újságíróként és népművelőként kereste meg a napi betevőt), viszont vitán felül van neki bajsza, még e kánikulai délutánon is derűs eleganciával viselte fekete sujtásos szürke bocskaiját, továbbá (mint az a Demokratának adott interjújából kiderül) "Horthy Miklóst az elmúlt század egyik legnagyobb magyarjának" tartja, mert "a Csonka-Magyarország öt év alatt sokkal jobban konszolidálódott Trianon után, mint a rendszerváltás utáni Magyarország". Szép kerek történet, ha eltekintünk attól, hogy Horthy rendszere túlnyomórészt érintetlenül hagyta a nagybirtokstruktúrát, ami aligha válthatná ki egy magára valamit adó gazda-érdekképviselő csodálatát; továbbá hogy a kormányzó milyen állapotban és kiknek adta át az országot 1944-ben. Egyébként, ha hihetünk a hetilap beszámolójának, Faludi rendszerváltás utáni közéleti pályafutásának kettő darab említésre méltó állomása volt: 1989 őszén kizárták a kisgazdapártból, 2002 márciusában pedig Karcagon kopjafát állított "a kommunizmus parasztáldozatainak emlékére". Ez az ember tehát a Fidesz "vidék", illetve "gazdák" iránti elkötelezettségének szimbóluma. Gratulálunk.

Gavra Gábor

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.