Türelmi zónák: Az elsunnyogott törvény

  • 2001. február 22.

Belpol

Abeszélgetést nevével vállaló, huszonegy éves Schramek Krisztina két és fél éve dolgozik prostituáltként. A lányt a barátnője vezette be a szakmába, kezdeti félelmeit - állítása szerint - egy nap alatt levetkőzte. "Csak két hétig akartam csinálni, mert nagyon kellett a pénz, de igen gyorsan megszoktam a jólétet - mosolyog a csinos szőke lány -, hiszen a mostani keresetemhez képest vicc az a negyvenezer forint, amit az előző munkahelyemen kézhez kaptam."
Abeszélgetést nevével vállaló, huszonegy éves Schramek Krisztina két és fél éve dolgozik prostituáltként. A lányt a barátnője vezette be a szakmába, kezdeti félelmeit - állítása szerint - egy nap alatt levetkőzte. "Csak két hétig akartam csinálni, mert nagyon kellett a pénz, de igen gyorsan megszoktam a jólétet - mosolyog a csinos szőke lány -, hiszen a mostani keresetemhez képest vicc az a negyvenezer forint, amit az előző munkahelyemen kézhez kaptam."

Krisztina mára teljesen hozzászokott ehhez az életformához; kialakult vendégköre van, azt mondja, neki már csak a higiénia számít. Naponta minimum öt kuncsafttal foglalkozik (akiket a saját lakásában fogad délelőtt tíztől hajnalig), így gond nélkül megkeres akár napi húszezer forintot is. Üres órák csak akkor vannak, ha focimeccset közvetít a televízió: ekkor kis időre elnémul a mobiltelefon. Előfordult azonban már olyan eset is, hogy ilyenkor gyanakodó feleségek csörögtek rá a lányra, mire ő megnyugtatásul csak annyit közölt, hogy férjük "mindössze a természetgyógyászat örömeit élvezi".

Kínálat, kereslet

A férfiakkal való üzletkötés már az éterben elkezdődik: az is egyfajta szűrés, hogy a vendég megmondja, mit szeretne. Szabott árak vannak: az alapszolgáltatások díjait rengeteg extrával (ilyennek számít például a csókolózás is) lehet megfejelni, az urak vágyainak így már csak a pénztárcájuk szabhat határt.

Az üzleti kapcsolat létrejötte után a férfi fizet (a törzsvendég esetleg az aktus után), majd beleveti magát az élvezetekbe. A prostituáltak vendégei a legkülönbözőbb társadalmi rétegekből verbuválódnak, és a legkülönfélébb okok miatt járnak a lányokhoz. Frédi, az internetes informátor így vall erről: "Mit kapok a lányoktól? Ez lánytól függ. Legtöbbször csak húst kapok, néha ennél többet, szimpátiát is. És persze mindig: kéjt. Ebben az egy-két órában mindig tudom, hogy mikor lesz vége, és nem keltettem semmilyen olyan érzést, amelyért felelősséggel tartozom. Sokan a feszültség levezetésére használják a lányokat, a hajtós, törtető üzletember, aki amúgy békés családapa, náluk ereszti ki a munkája során felgyülemlett gőzt."

Egy, a szexpiacon jelen lévő fogyasztó szerint az is többször előfordult már, hogy a prostituálthoz járó kuncsaft beleszeretett a nőbe, aztán magánosította; vele is előfordult már, hogy érzelmileg kötődni kezdett az egyik hölgyhöz. Az említett férfi már évek óta gyakori látogatója az illegálisan működő bordélyoknak, előfordult, hogy egy hónapban százezer forintjába került a fizetett gyönyör. S bár mostanában visszafogja magát, így is a lányokra költ egy fél minimálbérnyit. A tarifa igencsak különböző: a lakásban dolgozó lányok félórás alapszolgáltatásért átlag hatezer forintot kérnek, egy óra kilencezer forintba kerül. Erre jönnek a korábban említett extra szolgáltatások (két lánnyal egyszerre, toalettszex, óvszer nélküli szeretkezés, állatokkal való szexuális játék, szado-mazo szex).

Frédi a következőképp magyarázza, hogy miért igényli a prostituáltakkal való aktust: "A prostik semmit nem csinálnak jobban vagy rosszabbul, mint a partnered a privát kapcsolatban. Legfeljebb többet megcsinálnak. A különbség az, hogy ha olyat akarsz, amit ő visszautasít, akkor nem történt semmi, nem érzed magad porig alázva a mocskos fantáziád miatt, mint ahogy tennéd azt az imádott nővel. Úgy lehetsz önző, hogy ezt senki sem kéri számon. Csak meg kell fizetned ezt a luxust."

E luxusnak számtalan formája van, az autóban végrehajtott villámaktustól kezdve az elit villákban folyó prostitúcióig; utóbbit a magyar törvények egyértelműen tiltják, igaz, attól még létezik. Az olcsóbb, utcai prostik esetét már nem lehet ilyen egyszerűen elintézni, az elmúlt egy évben ugyanis lényegesen megváltozott a sorsuk: új szabályozás született a közterületi prostitúció ügyében.

Megoldás, papíron

1999. szeptember 1-jén új törvény lépett életbe a szervezett bűnözés ellen, amelynek része volt a türelmi zónák kijelölésének kérdése is. A zónamodell Németországból származik, ott sikeresen megoldották a prostituáltak egybeterelését.

Ez, figyelembe véve a meglévő korlátozásokat, nem egyszerű. Magyarország fél évszázada csatlakozott az 1949-es New York-i egyezményhez, amely az emberkereskedelem és mások prostitúciója, elnyomása tárgyában keletkezett. A sokak szerint már erősen elavult egyezmény a prostituáltakat a bűnözés áldozatainak tekinti, akiket fel kell emelni a rájuk kényszerített erkölcsi fertőből. Ám a deklaratív szólamokon és kinyilatkoztatásokon kívül semmi konkrétat nem tesz az áldozatok sorsának javítása érdekében, sőt korlátaival elemi szükségleteket gátol. Az egyezmény ugyanis tiltja a prostituáltak nyilvántartását (stigmatizációját), ezért nem hatékony például a lányok egészségügyi kontrollja sem, lévén, hogy nem rendelkeznek érvényes bárcával. (És így nem fizetnek adót sem.) A legnagyobb probléma azonban az, hogy az egyezmény nem engedélyezi a nyilvánosházak működését: így Magyarországon nem hozhatók létre a Hollandiában például már remekül bevált vigalmi negyedek sem.

Evidens kérdés: miért nem mondjuk fel a szerződést, és keresünk olyan megoldást, amely néhány európai országban már régóta működőképes? Borai Ákos, a Belügyminisztérium Jogi Főosztályának helyettes vezetője szerint 1994-ben - a jogszabály előkészítésekor - úgymond B alternatívaként vetődött fel az egyezményből való kilépés gondolata, amit aztán később elvetettek. A jelenlegi belügyi vezetés egyáltalán nem foglalkozik a szerződés felmondásával, mivel a minisztérium a jelenlegi káosz okát kizárólag a jogalkalmazás belső zavaraiban, az impotens joggyakorlatban látja. Mindez persze nem segít azon a problémán, hogy az 1999-es törvény eddig teljesen hatástalannak bizonyult.

Az én házam az én váram!

A jogszabály hat hónapot adott az illetékes önkormányzatoknak arra, hogy városukban kijelöljék a minden elvárásnak eleget tevő, prostitúcióra alkalmas területet. A megkötések között szerepelt többek között az is, hogy a zóna a védett övezeteken kívül essen, azaz meghatározott távolságra legyen a közutaktól, iskoláktól, kórházaktól, templomoktól és egyéb, közkincsnek számító létesítményektől. (Türelmi zónák kijelölése esetén a többi terület automatikusan védetté válna, olyan hellyé, ahol büntethető a prostitúció.) A törvény másik vitatható pontja, hogy csak azokon az ötvenezres lélekszám feletti településeken kell zónát létrehozni, ahol tömeges a prostitúció. Azt viszont, hogy mi számít tömegesnek, nem határozták meg, ennek eldöntését az érintett önkormányzatokra bízták.

A területkijelölés problémája leginkább a fővárost érintette, hiszen Budapest volt az ország egyetlen települése, ahol a városvezetés elismerte a tömeges prostitúció meglétét. A türelmi zónákról való tárgyalásokat a Koordinációs és Egyeztető Ideiglenes Bizottságra bízták, amelynek megalakulása óta alapvető feladata a fővárosi kerületekkel való egyeztetés. "A vizsgálódást rendőrségi szakértők bevonásával végeztük, az ő segítségükkel sikerült tizenegyre szűkíteni a lehetséges helyszínek számát" - mondta Borsány György, a bizottság elnöke. Az elképzelés szerint lehetőleg két türelmi zónát jelöltek volna ki, egyet a belterületen, a másikat pedig a fővárostól kissé távolabb. A kerületi önkormányzatok azonban lakossági érdekekre hivatkozva elzárkóztak a további tárgyalásoktól. Egyetlen testület sem vállalta, hogy a következő választáson hátrányba kerüljön, mert városrészében legalizálta a prostitúciót. Ezért halogató taktikát alkalmaztak, és megtámadták a törvény hézagos pontjait.

Derce Tamás, a IV. kerület polgármestere kijelentette: amíg ő hatalmon van, soha nem jelölik ki a türelmi területet. Szerinte egyértelműen a rendőrök érdeke, hogy zónát hozzanak létre, hiszen így könnyedén meg tudják szorongatni a lányokat, ha egy bűnesetnél alvilági információra van szükségük. Az sem mellékes szempont, hogy a kurvákkal együtt jönnének a kábítószerek, aztán a galerik is - tette hozzá a kerület első embere. Az utóbbi időben már nem is nagyon próbálkoztak a hölgyek, mert a rendőrség könyörtelenül begyűjtötte őket, aztán harmincnapos elzárást vagy 20-70 ezer forintos pénzbírságot szabott ki rájuk.

Hasonló a helyzet a XVIII. kerületben is: március óta ott sem nagyon látni prostituáltakat, pedig hat-nyolc éve rengetegen álldogáltak a négy kerület határán. "Pestszentlőrincnek ez a része nagyrészt a vállalkozóké, az ő tevékenységüket ütik agyon azzal, ha itt kijelölik a türelmi zónát" - vélekedett Sándor László alpolgármester. Ez volt a kerület fő szempontja a zóna elleni tiltakozásnál is, emellett persze a lakossági érdekeket is figyelembe vették: arra hivatkoztak, hogy a tervezett terület közelében két lakótelep is van. "Nekünk sem magával a jelenséggel van gondunk, hanem a törvényi szabályozással - fejtette ki az alpolgármester -, hiszen ez a féllábas törvény nem ad megoldást arra sem, hogy hol is menjen a dolog." A probléma így nem oldódott meg, a zónakijelölők kénytelenek voltak újabb lehetőségeket keresni.

Várakozás

A kezdeti kudarc után a Koordinációs és Egyeztető Ideiglenes Bizottság újabb offenzívát indított, de ez a második nekirugaszkodás sem járt több sikerrel, mint az első; egy kivételével minden határozatukat visszavonták. A következő lépés a miniszterelnöknek küldött felterjesztés volt, miszerint a törvény jelenlegi állapotában képtelenség kijelölni a zónákat. Orbán Viktor válasza (a területkijelöléshez hasonlóan) azóta is várat magára.

A zónakérdés megoldását sürgeti a Fidesz egyik politikusa. Juharos Róbert tavaly áprilisban nyújtotta be a maffiatörvényt módosító indítványát. A fővárosi és országgyűlési képviselő javaslata szerint az Országgyűlésnek meg kellene vonnia a fővárosi önkormányzat zónakijelölési jogát, mivel az a kerületek ellenállása miatt nem tud eredményt felmutatni. Juharos a Belügyminisztériumra bízta volna a területkijelölés jogát, indítványa az Országház néhány padsorában is tetszésre talált. A módosítást, miszerint a határidőt túllépő önkormányzatok helyett a belügyminiszter jelölné ki öt évre a türelmi zónát, 2000. szeptember 5-én fogadták el.

E ponton azonban Mádl Ferenc köztársasági elnöknek alkotmányossági aggályai támadtak, és a jogszabály véleményezését kérte az Alkotmánybíróságtól. A normakontroll procedúrája nem volt időhöz kötve, így a grémium hosszú hónapokig tologatta a közterületi prostituáltak további életét meghatározó döntést. Bár az ítélet nemrég megszületett, a lányok sorsát eddig nemigen befolyásolta, hogy ki nem fogja kijelölni számukra a zónát; ők egyre türelmetlenebbül várnak, s bár egyre több a szóbeszéd a zóna gyakorlati megvalósítását illetően, senki sem tudja valójában hogyan is képzeljen el egy ilyen negyedet.

Hivatali szempontok

Az első kvázizóna - a Hungaroring háromnapos futama alatt - szenzációt kavart múlt nyáron a magyar közéletben. A mogyoródi fabódék, az Erotik Camping fantázianévre hallgató füves tér persze távol állt az elméletben kigondolt helyszíntől. Az állapotokon mindenki háborgott: a lányok, a futtatók, az adóhivatalnokok egyaránt. A hölgyek a rendkívül primitív körülményeket szidták, a stricik azért morgolódtak, hogyan kerülhet napi negyvenezer forintba a fapados pozdorjakabin. A három nap alatt összeszedett milliós nagyságrendű összeget már az adóhivatal sem nézhette (volna) tétlenül; minden híradás arról zengett, hogy az álruhás adóellenőrök majd jól elkapják a nyugtát nem adó prostituáltakat. A több ezer lány közül alig néhányan váltották ki a vállalkozói igazolványt, igaz, alig egy hetük lett volna erre.

Nem lehet tudni, hány prostituált rendelkezett vállalkozói igazolvánnyal a mogyoródi Erotik Campingben; annyi bizonyos csak, hogy a múlt év végén összesen hat hölgynek volt érvényes papírja - tájékoztatott Nagypál Sándor, az APEH-sajtóiroda vezetője. "A terjengő hírekről pedig annyit mondanék, hogy a semmit ellenőrizni nem lehet" - kommentálta a média értesüléseit a szóvivő. Az adóhivatal háromfajta módszere (előzetes, helyszíni és utólagos vizsgálat) közül egyik sem vált volna be a Hungaroringen. A legbiztosabbnak tetsző helyszíni ellenőrzés esetén a két revizor közül az egyiknek igénybe kellett volna vennie a szolgáltatást, míg a másiknak e cselekedet tanúsítása lett volna a feladata. Az adóhivatalnak azonban kötelessége védeni az alkalmazottak egészségét, s mivel a lányok nem rendelkeztek bárcával, félő volt, hogy a nagy ellenőrzés során a revizorok elkapnak valamit. Az ördögi kör így bezárult, az APEH nem jutott előbbre a prostitúció megadóztatása ügyében.

Nagypál Sándor szerint egészen más lenne a helyzet, ha végre kijelölnék a türelmi zónákat. Akkor a prostituáltaknak - a vállalkozói igazolványon kívül - kötelező lenne a bárca is, és azt is lehetne ellenőrizni, hogy a hölgy tényleg a bejelentett telephelyén dolgozik-e.

Az esetleges zónakijelölés után tehát ki kell váltani a vállalkozói igazolványt. Ezáltal a nőt "egyéb személyi szolgáltatást nyújtó" (ezen belül szexuális tevékenységet folytató) magánvállalkozóként aposztrofálják, akinek bejelentett lakhelye, székhelye vagy telephelye van. Itt keresi meg azt a havi fix összeget, aminek egy részét befizeti az államkasszába. A prostituáltakkal szembeni egyedüli adóhivatali megkötés az, hogy a szervezett bűnözésről szóló törvény alapján ők nem tömörülhetnek gazdasági társaságokba.

Más korlátozással viszont nem kell számolniuk, sőt őket is megilleti a két év türelmi idő, ami a kezdő vállalkozóknak kijár, ha az illető - bevallása szerint - nem érte el az elvárható minimális jövedelemértéket. (A minimális összeget a prostitúcióra még nem határozta meg a Pénzügyminisztérium.) Két év múltán viszont a prostituáltak is kénytelenek arról nyilatkozni, miből éltek az elmúlt huszonnégy hónapban.

A zónásítás - adóbevalláson kívüli - másik következménye a rendszeres orvosi szűrővizsgálat lenne. A törvényesen működő prostituáltnak ugyanis rendelkeznie kell érvényes bárcával, ami jellegében egy egészségügyi könyvhöz hasonlít: tartalmazza a vizsgálat eredményét, idejét és az esetleges kontroll időpontját. (A negatív leleteket pecsét hitelesíti.) Egy komplex szűrés 25-27 ezer forintba kerül majd. A törvény szerint a prostituáltak háromhavonta kötelesek megjelenni laborvizsgálatra (AIDS, hepatitis, gonorrhea, szifilisz kiszűrése céljából), havonta egyszer pedig részt kell venniük egy klinikai orvosi ellenőrzésen.

"A fővárosi kerületek nemibeteg-gondozói felkészültek a feladatra, bár egy idő után már csak a VIII. kerületi szakrendelőben szeretnénk a prostituáltakkal foglalkozni" - jelentette ki Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes. Az egészségügyi könyv meglétét a rendőrség ellenőrzi majd, bár alkalomadtán akár a kuncsaft is elkérheti a lánytól, ha nem biztos a dolgában. Az ügyfelek biztonsága (viszonylag) garantált; kérdés, hogy ki vigyáz a prostituáltakra?

Érdekvédelem

Egyéves szervezés után 2000 szeptemberében megalakult a prostituáltak érdekvédelmi szervezete, a Siva Egyesület, amelynek elnöke a prostituáltak szóvivőjeként fellépő Földi Ágnes lett. A tiltakozások miatt a szervezet kénytelen volt megválni az indiai alakváltozató istenség, Siva nevétől, ezért a hivatalos bírósági bejegyzés a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületet rögzíti. "Egyesületünk egyik célja, hogy a tagokat visszavezessük a helyes útra, hogy ha egyszer elérnek egy bizonyos megélhetési szintet, akkor már tudjanak bánni a megtakarított pénzükkel" - fogalmazott az elnök asszony, aki egy olyan budai lakásban adott interjút, amelynek kapucsengőjén a "hostess" felirat olvasható. A társaság feladata továbbá az is, hogy rendezze a lányokat ért jogi és rendőrségi problémákat. Földi Ágnes szerint a prostituáltak többségének - nyolc általánossal vagy esetleg a nélkül a hátuk mögött - gondot jelenthet akár egy személyi igazolvány kiváltása is, annyira nehezen igazodnak el az élet egyéb területein. (Földi Ágnessel készült korábbi interjúnkat lásd: "A lányok dolgozni akarnak", Magyar Narancs, 2000. szeptember 14.)

Az egyesületi tagság legfőbb feltétele, hogy a jelentkező prostituált nagykorú legyen, és érvényes bárcával rendelkezzen: többek között így próbálják meg kiszűrni azokat, akiket erőszakkal kényszerítenek e foglalkozás űzésére. Az egyesület taglétszáma titkos adat, senki sem férhet hozzá. Annyi bizonyos: női és férfi prostituáltak egyaránt tagjai a szervezetnek, mindenkinek havi ötszázezer forintos tagdíjat számolnak majd fel, ha végre kijelölik a türelmi zónát. Addig a hétfős vezetőség (már csak dacból is) társadalmi munkában folytatja a tevékenységét: védik a lányokat, és harcolnak a közterületi prostitúció elfogadásáért.

Vigalmi megoldások?

A küzdelem láthatóan elég hosszúra nyúlik: eddig mindössze az ország egyetlen nagyvárosában, Miskolcon létezik legális türelmi zóna, a közterületi prostitúcióval leginkább "sújtott" fővárosban még sehol nem jelöltek ki területet.

A legtöbb érintett egybehangzó véleménye szerint a legjobb megoldást a vigalmi negyedek kijelölése, a bordélyházak törvényesítése jelentené, ezt azonban tiltja a már említett New York-i egyezmény. A szakemberek azt mondják, hogy a szerződést (vagy annak egyes pontjait) minden nagyobb gond nélkül hat-nyolc év alatt fel lehetne mondani, ez nem befolyásolná Magyarország európai integrációját. Ehhez azonban kormányzati szándék kell, ami a Fidesz-éra alatt kevéssé tűnik valószínűnek.

Földi Ágnes a zónák kijelölése mellett száll síkra, nem tartja ugyanis megfelelő megoldásnak vigalmi negyed beindítását; szerinte a bordélyházak távolról sem oldanák meg valamennyi prostituált problémáját.

Kajári Zsófia

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?