Újabb botrány a küszöbön? – Szexuális zaklatás miatt nyomoznak egy budapesti javítóintézetben

  • Magyar Krisztián
  • 2016. november 7.

Belpol

A nyomozás tényét a rendőrség megerősítette, a feltételezett visszaélésekről már az Emberi Erőforrások Minisztériuma is tud. Az Emmi Budapesti Javítóintézetéről van szó.

A magyarnarancs.hu információi szerint szexuális visszaélések és más szabálytalanságok miatt is nyomoz a rendőrség a Szőlő utcában található Emmi Budapesti Javítóintézetét érintően. Úgy tudjuk, a vizsgálatot egy névtelen bejelentést követően kezdte meg a rendőrség. Értesüléseinket a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál is megerősítették, de bővebb tájékoztatást nem akartak adni, bár annyit azért közöltek, hogy augusztusban indították el az eljárást ismeretlen tettes ellen „szexuális visszaélés, közfeladati helyzettel visszaélés, valamint más bűncselekmények miatt”.

Más forrásokból tudjuk, hogy a névtelen bejelentés valójában egy levél, amelyben sok más mellett az is szerepel: volt olyan nevelő, aki szexuális kapcsolatot létesített a fiú növendékekkel. Információink szerint elsősorban egy női nevelővel kapcsolatban merült fel a gyanú, amelyet eddig a rendőrségi nyomozás nem igazolt, de a levélben szerepel, hogy egy férfi munkatárs is érintett lehet a szexuális visszaélésekben. A névtelen bejelentésben más jellegű mulasztásokra is felhívják a figyelmet, ezek között szerepel, hogy a vezetőség, amikor csak teheti, próbálja eltussolni az intézetben történt balhékat, vagyis azokról az esetekről többször nem készítenek jelentést a fenntartónak, amikor a bent élő fiatalokat súlyosabb szabályszegéseken kapják. A névtelen bejelentés szerint az intézet lakói között is történtek nemi sanyargatások, ilyen volt például, hogy gyengébb társaikat orális szexre kényszerítették.

Egy korábbi vizsgálat mindent rendben talált

A Szőlő utcai javítóintézetben olyan fiatalkorú fiúk kaphatnak helyet, akiket előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság, és az általuk feltételezhetően elkövetett bűncselekmények nem a legsúlyosabbak közül valók. A fiataloknak őrzött iskolába kell járniuk, dolgoznak az intézmény falai között és rendszeres foglalkozásokon is részt kell venniük. A többszintes épületben élőket nevelők és rendészek figyelik, szigorú felügyelet mellett élnek, az intézetet alapesetben nem hagyhatják el. Azt már az Emberi Erőforrások Minisztériumától tudjuk, hogy a szeptember végi állapotok szerint a 100 főt befogadni képes intézményben 48 fiatalkorú volt, az intézet 547 millió forintból gazdálkodhat 2016-ban.

A nyomozásról az Emmi is tud, portálunkkal közölték, hogy az üggyel kapcsolatban tájékoztatást kértek a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól, amely a fenntartói feladatokért felel. A főigazgatóságnál hiába kérdeztünk rá a részletekre, csak annyit írtak, hogy a nyomozás lezártáig nem nyilatkoznak az ügyben. Az Emmi Budapesti Javítóintézeténél még ennyit sem mondtak, Juhász Péter igazgató úgy reagált, hogy ő „önálló nyilatkozattételi joggal” nem rendelkezik, a kérdéseinket továbbították a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak, ahonnan ismét jelezték, hogy nem adnak részletes tájékoztatást.

A Magyar Helsinki Bizottság egyébként 2014-ben járt az intézményben, ellenőrizték a körülményeket, és az erről szóló jelentésükben arról írtak, hogy összességében rendben találták a javítóintézet működését. Kisebb kifogásaik ugyan akadtak, mint például az, hogy a hozzátartozói látogatásokkor általában nem engedélyezett a testi kontaktus, és ezen a szabályon lehetne enyhíteni, de nem jeleztek komoly hiányosságokat. A bentlakóktól sem kaptak tömeges panaszokat, mindössze az egyik csoport tagjai jelezték, hogy szerintük az egyik nevelő túlzottan erőszakos velük szemben.

Nem ez az első

Bár a nyomozás azt jelzi, hogy mindenképp érdemes komolyan venni a feltételezéseket, a rendőrség is hangsúlyozta: az eljárás eddigi állapota szerint még nem sikerült igazolniuk a feljelentésben leírtakat, így nem árt fenntartásokkal kezelni a vádakat. Mindenesetre az ügy kényes lehet a javítóintézetnek és az Emberi Erőforrások Minisztériumának is, ha az utóbbi hónapok gyermekotthonaiban történt botrányokat nézzük. Októberben került napvilágra, hogy a Bicskei Gyermekotthon vezetője több fiút is molesztálhatott éveken át, az igazgató azóta már előzetesben van. Ezt megelőzően, szeptemberben pedig több napon keresztül azzal volt teli a sajtó, hogy egy budapesti nevelőotthonban kényszeríthetik szexre a gyerekeket, köztük 9-10 éveseket is. Az először a Borsban megjelent információk szerint jogvédők és hozzátartozók robbantották a bombát, később a Magyar Nemzet írta meg, hogy a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Alföldi utcai, I. Számú Befogadó Otthonáról van szó. Portálunk akkori információi már kissé árnyalták a képet, ugyanis felmerült a gyanú, hogy bosszúhadjáratról lehet szó, és nem biztos, hogy minden igaz a vádakból. Bárhogyan is, folyik a vizsgálat a gyermekotthon ügyei kapcsán csakúgy, mint a bicskei intézmény vezetőjének visszaélései miatt, és ezekhez csatlakozott az Emmi Budapesti Javítóintézete, amely alig két hónapon belül már a harmadik intézmény, ahol valamilyen eljárás indult.

Figyelmébe ajánljuk