Így lehetne elkapni Pharaont és Orbánt

  • Urfi Péter
  • 2016. november 6.

Belpol

Csak az ellenzéki képviselők bátorsága és okossága kell hozzá.

Hétfőn délelőtt összeül az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, és a zárt ülés egyik kiemelt témája a Pharaon-ügy lesz. A bizottság szocialista elnöke, Molnár Zsolt előre jelezte, hogy véget akarnak vetni a ködösítésnek:

„Az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ képviselőit fogjuk meghallgatni, hogy a Pharaon-ügy belföldi kérdése milyen nemzetbiztonsági kockázatokat rejt, milyen vizsgálatot végzett a kormány ebben az ügyben, mit kell tudni a belföldi befektetéseiről, a magyarországi tevékenységéről, valamint meg fogjuk hallgatni az Információs Hivatalt, hogy a Pharaon-ügynek a nemzetközi szálai meddig vezetnek, mit kell tudni külföldi tevékenységéről, mit kell tudni azokról a körözésekről, amik vele kapcsolatban érvényben vannak? És ami nagyon fontos, hogy most már nem kívánunk több mellébeszélést elfogadni és meghallgatni, hanem világos tényeket szeretnénk tudni!”

Ez kezdetnek nem rossz, de az eddigieknél sokkal határozottabban és átgondoltabban kellene dolgoznia az ellenzéknek, ha valódi válaszokat akar. (A bizottság ellenzéki tagja még az LMP-s Szél Bernadett és a jobbikos Mirkóczki Ádám.) Pharaonnal már három bizottsági ülésen foglalkoztak részletesen, de a legutóbbi után is az volt a téma, hogy vajon ez a Pharaon az a Pharaon-e. Meg hogy további tájékoztatásra van szükség. Ami nonszensz.

Molnár, Mirkóczki, Szél

Molnár, Mirkóczki, Szél

 

Sokat tudunk Pharaonról, és azt is kezdjük látni, hol vannak a sötét foltok. A nemzetbiztonsági bizottságnak konkrét kérdéseket kell feltennie és konkrét intézkedéseket kell szorgalmaznia.

1. Kezdeményezzenek ténymegállapító vizsgálatot!

Ehhez minősített többség szükséges. Ha a Fidesz megszavazza, akkor a bizottság különleges jogosultságokat kaphat: a titkosszolgálatok műveleti dokumentumait és az érintettek bankszámláit egyaránt megtekintheti, és beidézheti az érintetteket, akiket adatszolgáltatási, megjelenési és nyilatkozattételi kötelezettség terhel. Képzeljük el ezt a leosztást, mondjuk, Tiborcz István esetében. Ha a Fidesz ezt leszavazza, az persze kudarc, de meglehetősen árulkodó, kínos húzás lesz.

2. Ragaszkodjanak az iratbetekintéshez!

A szóbeli tájékoztatáson túl.

3. Tegyenek fel jól irányzott kérdéseket, hogy leszereljék a mellébeszélést!

Mikor nyitottak dossziét Pharaonra? Ki kapott róla tájékoztatást a kormányban, mikor és kitől? Foglalkoztak-e a szolgálatok Tiborcz Istvánnal a Pharaon-ügy kapcsán? Pintér Sándor tárgyalt-e az Interpollal Pharaonról? Hányszor és mikor? Mit reagált a szaúdi követség? Miért viselkedik ellentmondásosan az USA?

Pharaon Seregélyesen

Pharaon Seregélyesen

Fotó: Kisbíró

Ezekre és a többi kérdésre a sajtó csak nagyon nehezen találhat választ, hiszen a kormánypártok folyamatosan hazudnak és mellébeszélnek az ügyben. A nemzetbiztonsági bizottságnak azonban vannak eszközei. A Jobbik arra gyanakszik, hogy a Gyöngyösiről előkerült fotó a Fidesz elterelő hadművelete és egyben bosszú, amiért a jobbikos képviselő feszegeti a Pharaon-ügyet. Hát, akkor ne hagyják magukat elterelni holnap sem.

Az ellenzéknek fel kell nőnie a feladathoz. A Pharaon-ügy gyorsan nemzetközi kérdéssé válhat, tehát még azt sem túlzás mondani, hogy most rajtuk a világ szeme.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?