Vándorol a híradóarchívum: Alapos előkészítés

Belpol

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) videoarchívumának rendszergazdája a sajtótájékoztató végén lenyomott egy gombot. Ezzel elindított egy olyan egyirányú adatfeltöltést, melynek eredményeként a Nemzeti AudioVizuális Archívumnál (NAVA) az ottani rendszerrel nem kompatibilis híradófolyam keletkezik.

Hanák Gábor az OSZK-ban működő videoarchiváló műhelyben mozgóképkincs-gyűjteményt kezel, s tavaly óta a BBC és a Szabad Európa Rádió magyar vonatkozású anyagainak is "gondnoka". Hatodik éve az öt országos tévécsatorna (m1, m2, Duna, RTL Klub és tv2) adásfolyamát is rögzítik, sőt a tévéadók számára kötelező, legalább 20 perc terjedelmű főműsoridős országos híradókat is feldolgozzák. 2001. január 1-jétől képpel, hanggal és a teljes leírt szöveggel archiváltak több mint 12 500, csaknem 5000 órányi műsort. A Történeti Interjúk Tárának címzetes igazgatója szerint a híradóarchívum mégsem archívumként működik. "Egy olyan kutatási alapanyagot készítünk, melyek tartalomelemzése egyedülálló, mert a keresővel pontosan visszaidézhető az illető fogalom vagy személy megszólalása és képe" - mondta Hanák Gábor.

A keresőprogramot egy évtizede fejlesztik és tökéletesítik, a híradókat viszont a kezdetek óta szóról szóra legépelik - túl vannak már negyedmilliárd leütésen. Ez azonban még mindig kevesebb embert/energiát kíván, mint a legpontosabb hangfelismerő programokkal a szövegek lektorálása és ellenőrzése.

Az OSZK-ban működő archiválást lényegében az ORTT finanszírozza, mivel a könyvtár a maga költségvetésébe képtelen ezt bepréselni. Az átlagosan 30 millió forintos éves büdzsé túlnyomó részét maga a feldolgozás viszi el (vagyis a begépelés és a textúrák programba illesztése; 25 ember dolgozik a projektben), legfeljebb 8-10 millió forint jut a hardverek bővítésére és fejlesztésre. Az ORTT-támogatás kikötése az volt, hogy a dotáció a NAVA létrejöttéig tarthat. A NAVA tavaly januárban - 700 millió forintból - beindult ugyan, ám Hanákék az idei évre is kaptak ORTT-pénzt, mi több, megvan már a jövő évi finanszírozásra szóló pályázatuk is. Ennek oka vélhetőleg az, hogy az ORTT - amely Hanákéktól minden hónap 15-ig megkapja az előző hónap teljes, feldolgozott anyagát - a NAVA-énál jobban tudja használni a már megszokott keresőt. Az új intézmény ugyanis a híradókat nem szó szerint szkripteli, hanem blokkokra vágja, s kulcsszavas, tartalmi megjegyzéseket illeszt hozzájuk. Igaz, a NAVA nemcsak a híradókat, hanem a teljes adásfolyamot feldolgozza.

Ma már többen, többféle módon próbálnak kezelhető adatbányákat összeállítani, viszont a könyvtáré éppen azért egyre értékesebb, mert Hanákék mindenkinél hamarabb kezdték e munkát. Az állandósult pénzszűke miatt azonban az említett öt adóén kívül például az Echo, az ATV, a HírTV híradóinak hasonló mélységű feldolgozása lehetetlenség. Maga az archívum az OSZK-ban ugyan eddig is használható volt (könyvtári olvasójegy ellenében és némi időpont-egyeztetés után), a benne rejlő lehetőségeket a kutatók sem nagyon ismerték fel - mivel nem is nagyon tudtak róla. A könyvtárnak nincsenek gyors és nagy tárolókapacitású gépei, amikkel az interneten elérhetővé vált volna e tartalom, vagyis saját bázisfeladatait sem sikerült maradéktalanul teljesítenie. A NAVA-hoz feltöltött tartalom talán épp ezen segíthet, és felhasználói szempontból ennek még akkor is örülni kell, ha a NAVA rendszerébe az OSZK adatbázisa szervesen nem illeszthető be, mivel a keresők és a feldolgozási metódusok a két intézményben átjárhatatlanul különbözőek - vagyis a könyvtári anyagot változatlanul zárt egységként érdemes kezelni.

Két évvel ezelőtt a NAVA-OSZK híradóarchívum-ügye a beolvasztás akkori elmaradásával lezártnak tűnt. A "Hanák-híradóarchívum" átadása tavaly ősszel mégis faktum lett. Információink szerint a most érvénybe lépett megállapodásnak az a magyarázata, hogy a könyvtár főigazgatója, Monok István erősen hitte: egy akkor beolvasztásra váró kht. - akár a híradóarchívumért cserébe is - hozzájuk kerül. Ebből végül semmi nem lett, az archívum viszont átvándorol. Az adatbázis-áttöltés végső határidejét szeptember 30-ban határozták meg: s mivel ekkora adatmennyiséget két hét alatt tudnak az új rendszerbe feltölteni, elmondható, hogy a gombnyomási aktussal Hanákék az utolsó pillanatig kivártak.

Gyakorlatiasság

Az USA-ban a nyolcvanas-kilencvenes évek nagy amerikai hírműsorait az alapján elemezték, hogy mennyi időt kap bennük egy-egy megkérdezett. Míg a nyolcvanas évek elején egy megszólalóra 40 másodperc jutott, másfél évtized múltán ez 10 másodpercre csökkent. E vizsgálat nyomán az OSZK archívumából a médiakutatók kiválasztottak 2001-ből és 2007-ből egy-egy teljes hetet mintának (más forrásból volt ilyen adatuk 1992-93-ra is). Azt találták, hogy míg a kilencvenes évek elején közel 20 másdodpercig beszélt egy-egy megszólaló, 2001-re ez lement 16-ig, majd évi 1 másodperces csökkenéssel idénre mi is elértük a 10-es határt.

A program keresőjével néhány percig mi is eljátszadoztunk, íme az eredmény: 2001 óta a közszolgálati híradókban (m1, Duna) 1843 alkalommal hangzott el a Románia szó, míg ugyanez a szám a kereskedelmieknél (RTL Klub, tv2) mindössze 341. E számpárok a gyilkosság, illetve a tragédia szó esetén viszont a 1013:1904, illetve az 546:909 eredményt hozták.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?