Vészfékezett a gyereknapi hullámvasút Dunakeszin, többen megsérültek

Belpol

Beszámolók szerint kitört a hullámvasút kereke, többen kórházba kerültek. Az üzemeltető szerint egy nagyobb balesetet akartak megakadályozni.

Vélhetően meghibásodás miatt vészfékezett a dunakeszi gyereknapon üzemelő hullámvasút, ami miatt többen balesetet szenvedtek, négy embert, köztük gyerekeket is kórházba szállítottak. A rendőrség eljárást indított – értesült a Narancs.hu. 

„Mennyasszonyom, anyósom, sógorom, meg a lányom rajta ült. Én végignéztem közelről. Egy anyukának ömlött a vér a fejéből, a kislánya mellette sírt (gondolom eléggé megrázta az eset). Egy pillanatra azt hittem lefordul a sínről, a szívem majdnem megállt... Hál' Istennek a családomból senkinek semmi baja nem lett” – írja az egyik kommentelő az egyik nyílvános dunakeszi Facebook-csoportban. 

A közösségi felületen közzétett bejegyzések szerint a gyereknapi balesetnek komoly következményei voltak. Egy nő például azt írta, „én 3 gyerekkel voltam, nemrég értünk haza az SBO-ról (sürgősségi betegellátó osztály – B. M.). Fejsérüléseket szenvedtek, a kislányom szemöldöke felszakadt, orrából ömlött a vér”. Egy másik kommentelő arról számolt be, hogy „a férjem és fiam szeme előtt játszódott le az eset. Pont arra vártak, hogy felüljenek rá. Látták, hogy leesett egy kerék, majd később, hogy alul el volt törve a vasálványzat. Rémisztő látvány volt, a véres arcú hölgy, a fejükön sérült gyerekek, az egyik kislány sokkos állapotban volt szerintem”.

Rendőrségi eljárás indult

Megkerestük a bejegyzések gazdáit, hogy a tapasztalataikról többet megtudjunk, amint kapunk válaszokat, frissítjük cikkünket. Az esettel kapcsolatban Tonzor Péter, a DK helyi politikusa is posztolt a Facebookon, ezen látható, hogy milyen hullámvasútról van szó.  Tonzor bejegyzésében azt írta, „tegnap 17 óra körül a Katona dombi gyereknapon baleset történt. Szemtanúk leírása szerint a sárkányvasút kereke tört ki, egy felnőtt és három gyerek sérült meg. Egy anyukának a fejéből ömlött a vér. Ez a videó közvetlenül a baleset előtt készült. Már itt hallatszik, hogy a szerkezet furcsa hangokat ad ki, az üzemeltető mégsem állította le. Az is érthetetlen, hogy a rendőrök helyszínelése idején, a többi játékszer tovább üzemelt.” 

Magyarul az esethez riasztották a rendőrséget, amiről egy nő bejegyzése is árulkodik; ő szemtanúkat keres, akik a vizsgálat során tudnának segíteni neki információkkal. 

„2022. május 29-én egy Dunakeszi-Katonadombon gyermeknap alkalmából felállított hullámvasúton – feltehetően meghibásodás miatt – vészfékezés történt. A mentősök négy embert vittek kórházba, egy felnőtt és három gyermek könnyű fej- és hámsérüléseket szenvedett” – tájékoztatott lapunk megkeresésére a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A Dunakeszi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen, a körülményeket szakértők bevonásával vizsgálják. Az Országos Mentőszolgálattól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Dunakeszi mentőállomást riasztották, a kiérkező mentők egy nőt egy kislányt láttak el és szállítottak kórházba könnyebb fejsérülés miatt. 

Megkerestük az önkormányzatot, mint a gyereknap szervezőjét, hogy további tájékoztatást kapjunk. Szeredi Helga Zsuzsanna szóvivő megkeresésünkre válaszolva azt írta, hogy sajnálattal értesültek a vasárnap délutáni gyermeknapi balesetről, a kollégáik a helyszínre siettek, hogy a sérültek segítségére legyenek. „Dunakeszi Város Önkormányzata figyelemmel kíséri az eset kapcsán lefolytatott rendőrségi eljárást, és ha annak megállapítása indokolja, természetesen a szükséges intézkedéseket megtesszük” – fogalmaznak.

A pontos tájékoztatás érdekében felvették a kapcsolatot a játék üzemeltetőjével, aki közleményben válaszolt a lakosság és a sajtó tájékoztatásának céljából. Steingruber Pál ebben azt írta, a vidámpark minden játéka zavartalanul működött, így a „bobkocsis sárkányvasút is”, amelyen egy menet öt körből áll. Állítása szerint az egyik alkalommal az utasok közül egy gyermek az első kör után felállt, mert rosszul lett, jelezte, hogy ki akar szállni. Az irányítófülkében ülő kolléga észlelte a jelzést, és alkalmazta a vészmegállót. 

„A hirtelen fékezés hatására egy ponton eltört egy összekötő a pályán, ezért kitört egy kerék és megbillent a szerelvény. Ezek miatt és a fékezés eredményezte hirtelen megállás miatt megütötték magukat az utasok. A helyszínen tartózkodó egészségügyi biztosítás azonnal ellátta a sérülteket, akik közül egy főt – saját kérésre – mentő szállított a váci kórházba, röntgen vizsgálatra, míg a többiek önállóan autóztak fel Vácra”.

Hangsúlyozta, a vészfékezéssel egy komolyabb balset ellen védekeztek. „A szerelvényt nemcsak az oldalsó kerekek tartják a sínpályán, alul is vannak kerekei, ezért nem tudnak leesni a kocsik a sínről” – tette hozzá. Szeredi megkeresésünkre még annyit írt, a játék nem az önkormányzat tulajdona, a vállalkozónak teljeskörű felelősségbiztosítása van a vidámparki eszközökre. 

(Címlapképünk forrása: Dunakeszin élünk Facebook-csoport)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.