A szexuális zaklatás az Európai Parlamentben is komoly probléma
European_Parliament_Strasbourg_Hemicycle_-_Diliff.jpg

A szexuális zaklatás az Európai Parlamentben is komoly probléma

  • narancs.hu
  • 2017. október 31.

Bűn

Egy napvilágra került titkos belső jelentés tárja fel az EP-beli zaklatások hátterét.

A jelentés januárban kész, és soha nem hozták nyilvánosságra, de most a Politico című brüsszeli lap megszerezte azt. Mint írják, három évvel ezelőtt állt fel egy bizottság, hogy az „Európai Parlament képviselői és asszisztensei körében felmerült szexuális zaklatási eseteket“ kivizsgálja. A jelentést a jobboldali EP-képviselő, a francia Elisabeth Morin-Chartier jegyzi.

A dokumentumból kiderül: számos nehézséggel szembesültek, mikor megpróbálták felderíteni az ügyeket. Ilyen nehézség volt egyebek mellett, hogy nem volt konkrét definíciója a szexuális zaklatásnak, nehezen lehetett közvetlen bizonyítékot találni a zaklatásos esetekre, és a nyomozások is nagyon sokáig elhúzódtak.

Az egyik EP-képviselő asszisztensével szemben indult vizsgálat például 17 hónapig tartott, szemben az ilyenkor elvárt három hónappal. A bizottsághoz csak szóbeli zaklatásról érkeztek jelentések.

„Számos zaklatásos esetre derült fény, és úgy gondolom év végéig még többről lesz tudomásunk“, írta Elisabeth Morin-Chartier.

„A szexuális zaklatásos esetekben az áldozatok szégyellik magukat, szégyellik, hogy nem tudták megvédeni magukat a zaklatóval szemben, ezért többnyire csendben is maradnak“, tette hozzá.

A 2014 júniusa és 2016 vége közötti 2,5 évben a bizottság összesen 10 bejelentést kapott. Minden bejelentés EP-képviselőt érintett, közülük hármat többször is bepanaszoltak. A 10 bejelentésből mindössze három esetben sikerült minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy valóban történt zaklatás, mindhárom esetben ugyanaz a képviselő volt a zaklató. A jelentés ugyanakkor egyik megvádolt politikust sem nevezi meg.

A vizsgálatok során az is probléma volt, hogy a fordítók sokszor pontatlanul fordították le a zaklatás bizonyítékául szolgáló (például Facebook vagy WhatsApp üzenetekben szereplő) vulgáris kifejezéseket.

A jelenlegi szabályozás szerint az Európai Parlament elnöke megbüntetheti azokat a képviselőket, akik megsértik az intézmény magatartási szabályzatát, mely előírja például az EP munkatársai közötti „kölcsönös tiszteletet“. A büntetés lehet megrovás, de az EP elnöke dönthet úgy, hogy elvon 30 napnyi képviselői napidíjat és felfüggesztheti a képviselők bizonyos jogait is.

Három éve még arra sem volt konkrét definíció, hogy mi tekinthető szexuális zaklatásnak. A bizottság ezért összeállított egy 38 elemből álló listát arról, hogy mely viselkedések számítanak zaklatásnak. További intézkedésként a szexuális zaklatásról szóló kiadványokat fognak terjeszteni az EP munkatársai között, és szeretnék elérni, hogy a zaklató politikusokat érzékenyítő tréningre lehessen küldeni. Ilyen tréningek jelenleg is elérhetőek az intézményben, ám az azokon való részvételre senkit nem lehet kötelezni.

Figyelmébe ajánljuk