Adócsalási ügyben érintett Pintér egykori cége

  • narancs.hu
  • 2021. január 8.

Bűn

A kilencvenes években alapított biztonsági vállalatra egykor még nagyon büszke volt.

Pintér Sándor még a kilencvenes években alapította meg néhány egykori főrendőrrel a Preventív-Security Zrt. vagyonvédelmi céget, amely most nemrég érintett lett egy bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt indult büntetőügyben - írja a HVG.

A lap információi szerint a NAV egy decemberi rajtaütés során csapott le  csaknem negyven vállalkozásra, ezek egyike Pintér egykori cége. A NAV az információk szerint már néhány éve kezdte meg azt a felderítést, amely alapján most bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt indítottak eljárást. A lap szerint az ügy hátterében „a biztonsági piacon klasszikusnak számító trükközések” állnak: számlázási láncolatokkal elkövetett adókijátszás, adóelkerülés. 

A lap azt írja, hogy a gyanúsítottak között van a Preventív-Security Zrt. vezetője, Cz. Gábor is, aki a kilencvenes években annak a Valenta Lászlónak a beosztottja és bizalmasa volt a rendőrségen, akivel Pintér a céget alapította. A cégvezető ügyvédje hangsúlyozta, hogy ügyfele panasszal élt a gyanúsítás ellen, és a híresztelések ellenére őt nem vették őrizetbe, semmilyen kényszerintézkedést nem alkalmaztak vele szemben.

Pintér 1998-ban szállt ki végleg a cégből, annak ellenére azonban, hogy formálisan már nem volt köze a céghez, sokáig Pintér-közeli vállalkozásnak tartották, ugyanis anno Cz. Gábor az ORFK-n annak a Valenta Lászlónak volt a beosztottja és a bizalmasa, aki később, az első Orbán-kormány idején Pintér kabinetfőnöke lett. Valenta a kormányváltás után vissza pedig vissza is tért a Preventívhez.

Figyelmébe ajánljuk