Huszonöt évet kaptak a Kecskemétről induló parndorfi halálkamion embercsempészei

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. jún. 14., 15:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hetvenegy menekült halála szárad a lelkükön.

Első fokon 25-25 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Kecskeméti Törvényszék csütörtökön azt a négy embercsempészt, aki 71 menekült halálát okozta az úgynevezett parndorfi halálkamion ügyében. Mint ismert: még 2015 nyarán felnőttek és gyerekek fulladtak meg egy belülről nem nyitható, szellőzés nélküli, lezárt kamionban. A halálukért felelős embercsempészek Hegyeshalomnál jutottak át velük a határon, az ausztriai Parndorfnál pedig otthagyták a hűtőkocsit.

false

 

Fotó: MTI

Az elsőrendű afgán és a három bolgár vádlottat társtettesként, folytatólagosan elkövetett embercsempészetben és bűnsegédként elkövetett emberölésben találták bűnösnek, ezért bűnszervezet tagjaként valamennyiüket 25 év fegyházra ítélték. Egyikük sem bocsátható feltételesen szabadlábra. A másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértésben is bűnösnek mondták ki.

Az elsőrendű vádlottat véglegesen, a többieket 10-10 évre kiutasították Magyarországról, és vagyonelkobzást is kiszabtak velük szemben (94 millió, 8 millió, 1 millió, illetve 300 ezer forint).

false

 

Fotó: MTI

A vádirat 26 vádpontot, 33 esetben történt embercsempészet leírását tartalmazta, amelyek közül a 25. vádpont a parndorfi tragédia. A teljes büntetőpernek 14 vádlottja volt.

Az ügy megdöbbentő, olykor hátborzongató részleteiről korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk:

Samsung, Mitkó és a többiek – Hogyan történt a 71 halálos áldozatot követelő parndorfi tragédia?

Hét tárgyalást ültünk végig, és részleteiben megismertük, hogyan működött az a csempészbanda, amelyről rengeteg cikket írtak szerte a világon. Kiderült az is, milyen apró dolgok vezettek a katasztrófához. Amikor 2015 nyarán a libanoni autónepper, Kasszim felvette a telefonját, ismeretlen, mély férfihang köszöntötte. „Helló! Mitkó vagyok Bulgáriából.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. jún. 14., 15:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. június 15., péntek 22:33
    Ezek egy részét elfogták. Aztán hogy hány embercsempész hány embercsempészménye fullad a tengerbe a lélekvesztőkön amikre felrakják őket sorsukra hagyva, és azokból az embercsempészekből mennyit fognak el, azt nem tudom.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...