Több száz magyar gyerek lesz emberkereskedelem áldozata

  • narancs.hu
  • 2021. február 15.

Bűn

A mélyszegénység, a roma származás és az állami gondozás a legnagyobb kockázati faktor a gyerekek szexuális kizsákmányolásában.

Idén első alkalommal jelent meg a gyerekek szexuális kizsákmányolásáról szóló hazai riport, az ECPAT és a Hintalovon Alapítvány közös országjelentése. A jelentés a jogszabályi kereteken és a társadalmi jellemzőkön túl kitér az emberkereskedelem, a kényszerházasság, a turizmus területén történő kizsákmányolás és a gyerekek prostitúciós célú kizsákmányolásának hazai megjelenési formáira is.

A jelentés a különösen veszélyeztetett csoportokon túl taglalja a szakemberhiányt és a gyermekvédelmi rendszer kritikus pontjait, de sorra veszi az elmúlt évek pozitív intézkedéseit és változásait is.

Megállapítása szerint a szexuális kizsákmányolás legtöbb áldozata az ország legelmaradottabb régióiból származik, az állami gondozásban élő gyermekek fokozottan veszélyeztetettek az áldozattá válás szempontjából. A fizikai, pszichológiai, érzelmi erőszak és az elhanyagolás is gyakran része volt az életüknek az áldozattá válást megelőzően is. 

A teljes jelentés elérhető a Hintalovon Alapítvány oldalán, mely korábban publikált statisztikákat és információkat, közérdekű adatigénylés útján szerzett adatokat tartalmaz, saját kutatást nem.

(Hintalovon Alapítvány)

Figyelmébe ajánljuk