Tanácstalan törökök

  • Ara-Kovács Attila
  • 2012. január 2.

Diplomáciai jegyzet

„Erdoğan kiengedte az Atatürk által bezárt szellemet a palackból, a köztársaság számos kulcsintézményét vészesen meggyengítette, mindössze azért, mert frusztrálta, hogy az Európai Unió az orra előtt becsapta az ajtót, a hidegháború vége, illetve a világ egypólusúvá válása pedig némileg inflálta Törökország eddigi szerepét a transzatlanti rendszerben.”

Már egy ideje úgy tűnik, hogy a török elszántság, amely felforgatni látszott Kemal Atatürk egész hagyatékát, megtorpanni látszik. Persze, nem arról van szó, mintha a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) lemondott volna stratégiai elképzeléseiről, amelyekkel távolodni igyekezett a Nyugattól, ám az tény: Ankarában is megérezhettek valamit mindannak kockázatosságából, amibe belekezdtek. Csakhogy visszaút már nincsen.


A múlt évi választás az AKP számára igencsak rosszra sikeredett, elveszítette ugyanis addigi magas parlamenti támogatottságát. Pedig a miniszterelnök, Recep Tayyip Erdoğan remélte, hogy a látványos gesztusok, melyeket az iszlám világ felé tett, megerősítik a belé vetett bizalmat azon anatóliai rétegek körében, melyeknek tagjai mindig is inkább muszlim hittestvéreikhez húztak, semmint Európához. És akik gyanakvással figyelték a külföldi egyetemeken – a 20. század közepéig Franciaországban, azt követően pedig az Egyesült Államokban – végzett katonák igen nagy hazai politikai befolyását. És egyértelműen gyűlölték azt a politikai osztályt, amely Izraellel parolázott ahelyett, hogy a palesztinok ügyét tűzte volna zászlajára. Nos, Erdoğan e felismerés szellemében gyakorlatilag lefejezte a hadseregnek az európai védelmi struktúrákba, a NATO-ba beágyazott vezérkarát, a korábbi főtisztek helyére iszlám elkötelezettségűeket helyezett, tavaly pedig – egy a török titkosszolgálat által kitervelt provokatív gázai hajóskaland ürügyén – felmondta az évtizedek óta kiválóan működő stratégiai partnerséget a zsidó állammal.


A jelek szerint azonban a választók nem honorálták eléggé e gesztusokat, Erdoğan pedig – és feltehetően pártja is – most kiutat keres. Ám ha valaki arra gondolna, hogy újabb politikai irányváltás készülne Ankarában, az hiába is keresné ennek egyértelmű jeleit, mert ilyenek egyelőre nincsenek. Viszont annál látványosabb a személyes menekülési pályák utáni kutakodás. Erdoğan komolyan fontolgatja, hogy 2014-ben köztársasági elnökként folytatja majd karrierjét. De ehhez persze eddigi hű szövetségesének és vazallusának, a jelenlegi államfőnek, Abdullah Gülnek kellene valamilyen jövőt kitalálni. Az AKP néhány, Erdoğanhoz közel álló vezetője már nyilatkozgatott is arról, hogy – Putyin és Medvegyev helycseréjéhez hasonlóan – Gül folytathatná akár miniszterelnökként is, ám ez utóbbi e forgatókönyvet egyelőre mereven elutasította. Igaz, mindjárt hozzá is tette: lojális tagja az AKP-nak, s ott fogja munkáját folytatni, ahova a párt majd kinevezi őt.


Pedig kétszer is meg kellene gondolnia, vajon tényleg használhat-e renoméjának egy olyan pozíció megöröklése, melyben legfőbb feladata az lenne, hogy menedzselje azt a káoszt és azt a számos kockázatot, melyet elődjének politikai ostobasága hagyományozott rá. És hogy egyáltalán lenne-e módja sikeres miniszterelnökké válnia ilyen körülmények között. Erdoğan ugyanis kiengedte az 1923-ban Atatürk által bezárt szellemet a palackból, a köztársaság számos kulcsintézményét – mindenekelőtt a hadsereget – vészesen meggyengítette, mindössze azért, mert frusztrálta, hogy az Európai Unió az orra előtt becsapta az ajtót, a hidegháború vége, illetve a világ egypólusúvá válása pedig némileg inflálta Törökország eddigi szerepét a transzatlanti rendszerben.


Tény és való, a török pozíciók erőteljesen meggyengültek a hagyományos nagypolitikai viszonyrendszerben. Oroszországgal szemben immáron nincs szükség egy olyan biztos bástyára, amilyet egykoron az agresszívan dél felé törő Szovjetunió nélkülözhetetlenné tett. Ráadásul az a bonyolult viszony, amelyet Törökország az évtizedek során kialakított a dél-kaukázusi térség népeivel – elkötelezve magát egyesek mellet, míg másokkal szemben tovább ápolva a történelmi sérelmek politikáját – ma inkább tehertételnek számít, semmint előnyös geopolitikai pozíciónak, amilyennek 1989 előtt gyakorta számított.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."