Ekotrip

Állam: se vele, se nélküle

Egotrip

Aktivizmusában az Orbán-kormány hű maradt korábbi önmagához. Ha bérmunkában készülnek is a törvényjavaslatok, az irányvonalat bevallottan a miniszterelnök és szűk stábja jelöli ki, akik serényen munkálkodnak azon, hogy minden megváltozzon. Hisz' most már a rendszerváltás cél, míg az előző Orbán-rezsim ennél kevesebbre (bár kormányváltásnál többre) vállalkozott.

Aktivizmusában az Orbán-kormány hű maradt korábbi önmagához. Ha bérmunkában készülnek is a törvényjavaslatok, az irányvonalat bevallottan a miniszterelnök és szűk stábja jelöli ki, akik serényen munkálkodnak azon, hogy minden megváltozzon. Hisz' most már a rendszerváltás cél, míg az előző Orbán-rezsim ennél kevesebbre (bár kormányváltásnál többre) vállalkozott.

Így hát nem is az a meglepő, hogy hétről hétre több ügyet von közvetlen hatóköre alá a kormány, leszűkítve az autonóm intézmények és társadalmi partnerek körét, hanem az, hogy van egyáltalán olyan terület, ahonnan visszavonulót fúj. És ez nem is valami csekélység, hanem maga az állami újraelosztás. A kisebb mértékű normatív adóelvonással (csökkentett jövedelemadó-kulcsok, egyes adónemek eltörlése) nagyobb gazdasági szabadsághoz juttatja a jövedelemtulajdonosok aktív, mondhatni "első osztályú" körét: a jövedelmeket létrehozó vállalkozásokat és jól fizetett alkalmazottaikat, valamint a pénzügyi megtakarításokkal és ingatlanbefektetéssel rendelkezőket. Ennek árát viszont a "másodosztályú polgárokkal" fizetteti meg, azokkal, akik állami juttatásokban, netán a korábbi járulékfizetésükkel megvásárolt nyugellátásban vagy munkanélküli-járadékban részesülnek. 'k kénytelenek lemondani javadalmazásuk egy részéről - legalábbis arra az időre, amíg a "kisebb adó = nagyobb gazdasági növekedés" elve termőre fordul.

A jövedelem-újraelosztás csökkentése és vele a jóléti ellátások szűkítése amúgy a "gazdasági szabadságharc" jegyében zajlik, amely szerint függetlenségünket úgy tudjuk visszanyerni, ha - szinte bármi áron - csökkentjük az államadósságot. Emiatt a jóléti kiadásokat annál is jobban kell mérsékelni, mint amit az adócsökkentés megkívánna, az adóelengedés okozta költségvetési lyuk másik részét pedig ad hoc különadókkal kell betömni. Ez teszi igazán kockázatossá ezt a politikát, hiszen a válságadóknak titulált, meglehetős önkénnyel kivetett sarc visszaveti a gazdasági növekedést, így kétséges, hogy belátható időn belül létrejön az a többletjövedelem, amiből rendezhető lenne az áldozatvállaló "másodosztályú" polgárok helyzete. Pláne akkor, ha a versenyképesség növeléséhez elengedhetetlen oktatásra is kevesebb pénzt szán a kormány.

A jelentős kockázat ellenére sem vitatható, hogy van ráció a kormány meglepően libertárius gazdaságfilozófiájában, amit (eddig) a pénzügyi piacok is díjaztak az ország mérséklődő kockázati felárával és viszonylag erős valutaárfolyamával. Más kérdés, hogy miként fogadja a társadalom a jövedelmi egyenlőtlenségek növelését és a jóléti állam leépítését. Láthatóan vegyesen: a kárvallottak rosszul, a haszonélvezők jól, amiben semmi meglepő nincs. Annál nagyobb baj az, hogy a hatalom időközben szinte az összes olyan fórumot (pl. a potens Alkotmánybíróságot) kiiktatta a honi közéletből, ahol az érintettek orvoslást remélhetnének a jogbiztonságot sértő intézkedésekre, és mindent megtesz azért, hogy e fórumokat a jövő parlamentjei se állíthassák vissza. Az orbáni terv megvalósításához szükségesnek mondott tíz ciklus (40 év) a ma élő polgárok zömének életfogytig tartó ítéletet jelent; ez idő alatt csak bábkormányok léphetnek színre, önálló gazdaságpolitikai elképzelés nélkül.

Meglehetős zűrzavart mutat az Orbán-kormány államhoz való viszonya, mintha csak a "se veled, se nélküled" ambivalens érzelmei táplálnák. A jövedelem-újraelosztás szűkítésével leépíti az államot, növelve a vállalkozások és a jövedelemfelhasználás szabadságát. S ezt is oly módon teszi, mintha a bankároktól tanulta volna a közpénzügyeket; úgy védi az adófizetők pénzét, mint a hitelező bank a betétesét: annak ad, akinek valójában nem lenne szüksége rá, nem pedig annak, aki rászorul.

Miközben a jóléti államot visszanyesi a kormány, az állam gazdasági funkcióit éppenséggel erősíti. A patrióta protekcionizmus jelszavával növeli tulajdonosi befolyását. A Mol 21 százaléknyi (de csupán 10 százalékos szavazati joggal járó) tulajdonrészének megvásárlására mintegy 500 milliárd forintot költ a kormány, minden épeszű magyarázat nélkül. Nehéz komolyan venni a "nemzetstratégiai biztonság" szlogenjét akkor, amikor pont azt a tulajdonost (az orosz Szurgutnyeftyegazt) vásárolja ki az állam, amely éppen a stratégiai fontosságú termékeket (földgáz és kőolaj) kitermelő ország komoly politikai kapcsolatokkal rendelkező szereplője, s amelynek érdekében maga Putyin is szót emelt. Ha nem is ez volt a cél, de a nyugdíjpénztári vagyon államosítása révén is kisebbségi tulajdonrészek birtokosává vált a kormány, miközben a meghirdetett politika szerint privatizációra nem, viszont további államosításokra számítani lehet.

A fejlesztő állam szerepkörében is babérokra tör a kormány. A már a hitelválságot megelőzően is (például az Újpest FC-be történt befektetés miatt) súlyos veszteségeket elkönyvelő Magyar Fejlesztési Bank alig heverte ki a válság viharát, az Orbán-kabinet újult erővel (és a hozzá szükséges állami apanázzsal) száll be a kormánybank hitelezési és tőkebefektetési tevékenységének felpörgetésébe. A kormány láthatóan jobban bízik az állami bank értékítéletében, mint az üzleti bankszektoréban, amelynek hitelezőképességét különadóval állította takaréklángra.

Az állam fontosabb gazdasági szerepköreinek áttekintése alapján igencsak kusza kép rajzolódik ki a második Orbán-rezsim államfelfogásáról. Különböző rendszerekben racionálisnak minősülő elemek keverednek benne: a minimális, éjjeliőrállamtól (amelyben a jóléti rendszerek adózáson alapuló finanszírozását önkéntes jótékonykodás helyettesíti) az aktivista, gazdaságfejlesztő államig (amely a javak előállítása során éppenséggel az állami aktivizmusra épít) és a protekcionistáig (amiben viszont nemigen látszik a közhaszon; vö. Mol-ügy). Vagy a laissez faire államfelfogástól (amely persze csak az ún. nemzeti vállalkozásokra és a nemzeti középosztályra érvényes) a dirigistáig (amely a polgárok legbensőbb világába is beleszól). A jövő kérdése, hogy mi sül ki mindebből. Egy fix pont azért van, ami némi megnyugvást adhat. Ezt az államot egyetlen földi halandó testesíti meg: "az állam én vagyok" elvet valló miniszterelnök.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?