Bodoky Tamás: Fájlövés (Virtuális ópiumháború)

  • 1997. június 26.

Egotrip

Magyar Narancs, IX. évf. 26. szám, 1997. június 26.

Magyar Narancs, IX. évf. 26. szám, 1997. június 26.

Virtuális ópiumháború

Egy kínai cég olyan számítógépes játékot jelentetett meg, amellyel újrajátszható az 1839-1842-es, Hongkong angol kézre kerüléséhez vezető ópiumháború. A kínai néphadseregtől szerződtetett szoftverfejlesztők által készített játék interpretációja szerint Kína a korrupt és inkompetens Quing-dinasztia hibájából esett áldozatul az agresszornak, a játékosok azonban most kiköszörülhetik a csorbát: importópiumot égetve, angol naszádokat süllyesztve moshatják le a szégyenfoltot, hosszú távon a nemzet emlékezetéből is kitörölve az állítólagos vereséget.

A történelmi akciójátékok ötlete szerintem másolásra érdemes: a Középiskolai Internet Program illetékesei helyében már most megrendelnék valamelyik fejlesztőtől néhány, a DOOM grafikus motor felhasználásával készült, Interneten keresztül is játszható többfelhasználós, valós idejű akciójátékot a nemzettudatot károsan befolyásoló nagy történelmi vereségek virtualizálása céljából. Augsburg, a mohácsi vész, a segesvári csata vagy a Don-kanyar helyszíneinek élethű háromdimenziós modelljét a minisztérium központi számítógépébe táplálva lehetővé válna, hogy az ország különböző pontjain tanuló diákok nemzeti ünnepeink alkalmával korhű fegyverekkel mérjék össze erejüket az idegen csapatokkal, így néhány évtizeden belül a történelemérettségiken már nem az lesz a kérdés, hogy mikor volt a tatárjárás, hanem hogy tavaly ki nyerte meg.

Az idő sürget: ha az állam nem gondoskodik megfelelő színvonalú és mondanivalójú akciójátékok létrehozásáról, könnyen előfordulhat, hogy a hungaristák hamarabb feldobják az Internetre "Erdély visszafoglalását" egy amerikai szerveren, vagy szögesbakancsos-pitbullos-baseballütős beindulássá fajul a Moszkva téri metróállomás által ihletett, amfetaminfogyasztásra csábító "Punkok a skinheadek ellen", és a fogékony korban lévő diákok ilyesfajta, társadalmi szempontból káros magatartásmintákat sugalmazó játékokra használják majd az állami pénzen kiépített hálózati infrastruktúrát. A döntéshozók figyelmét nem kerülheti el, hogy ilyesmire már van precedens: Németországban a betiltás sem csökkentette a "KZ-lager" című, koncentrációs táborok hatékony működtetésével kapcsolatos halálbrigád-parancsnoki feladatokra felkészítő számítógépprogram népszerűségét.

A kultuszminisztériumnak is fel kell ismernie, hogy az információs társadalomban a számítógép történelemformáló szerepe jóval a számítógép keletkezése előtti időkbe nyúlik vissza. A történelem nem más, mint a rég- és közelmúltról rendelkezésünkre álló, egymásnak gyakran eleve ellentmondó információk kaotikus halmazán építkező konszenzushallucináció, és mint ilyen az új médiatechnológia segítségével minden eddiginél hatékonyabban manipulálható és a nemzet felvirágoztatása érdekében manipulálandó is. Bizonyítandó, hogy a számítógép és a hálózati technológiák még az írásbeliséget, vagyis a történelemről rendelkezésre álló információk gyűjtését megelőző korszakokban is új mederbe terelhetik a históriát, valamint utoljára, de nem utolsósorban megfelelendő a jelen eszmefuttatással szemben magasabb szinten támasztott, a szerző által irreálisnak érzett, azonban a hálózati technológiák segítségével ma már valós időben kielégíthető terjedelmi elvárásoknak, végezetül álljon itt egy, az Interneten rendkívül népszerű álhír:

KABINDA, ZAIRE - Az IBM illetékesei a globális telekommunikációs forradalom mérföldköveként ünneplik, hogy M´wana Ndeti, a zaire-i Bantu törzs tagja tegnap egy IBM Global Uplink hálózati modem segítségével feltört egy kókuszdiót.

Ndeti, aki húsz percig hiába kísérletezett a dió kézzel történő felnyitásával, könnyedén feltörte azt, miután többször egymás után lesújtott rá a korszerű készülékkel. "Magamtól nem sikerült volna" - mondta a 47 éves férfi, aki egy zamatos leves elkészítéséhez használta fel a diót néhány perccel később. "Az IBM segítségével képes voltam feltörni." Ndeti akkor fedezte fel a másodpercenként 28.8 kilobyte adat továbbítására is képes modemet, amikor az IBM egy reklámfilmet forgatott a vadász Délnyugat-Zaire-ben fekvő falujában. Ndeti az afrikai falu gyermekeit japán kisdiákokkal folytatott videókonferencia közben ábrázoló reklámfilm forgatásának szünetében emelte el a modemet, mert már akkor látta, hogy az jó szolgálatokat fog tenni neki.

Az IBM illetékeseit nem lepte meg, hogy a számítógép-óriás gyakorlati megoldásokkal szolgált Ndeti mindennapi problémáira. "Telekommunikációs rendszereink olyan globális hálózati megoldásokat kínálnak, amelyek illeszkednek a világ bármely táján élő ember speciális szükségleteihez" - nyilatkozta a cég marketingigazgatója. "Az IBM egy itáliai kolostorban élő apácát vagy egy ausztrál bennszülöttet egyaránt eljuttat oda, ahová aznap menni akar."

Ndeti szerint a modem számos kiváló funkciója közül a legelőnyösebb az a kemény műanyag burkolat, amely könnyedén kiállta a több percig tartó óriási igénybevételt is. "A diót egy kőre raktam, és ütni kezdtem a modemmel" - nyilatkozta Ndeti a tévéhíradónak. "A modem nem tört el. Ez egy jó modem."

Ndeti annyira elégedett volt a készülékkel, hogy kisvártatva megvásárolt egy IBM-munkaállomást a legújabb szériából. A PowerPC 601-es mikroprocesszorral, tizenkétszeres sebességű beépített CD-ROM-meghajtóval és három 16 bites ethernet csatlakozóval rendelkező számítógép rövid idő alatt bizonyította számos előnyös tulajdonságát: a drótjaiból Ndeti gazellacsapdát, a monitorból horgonyt, az egérből pedig brutális, de hatékony fegyvert készített.

"Ez egy jó számítógép", nyilatkozta Ndeti a CNN tudósítójának, miközben egy éppen elejtett gazellát nyúzott a számítógép lapos, éles processzorával. "Minden részét felhasználom. Ezt a gazellát a billentyűzeten fogom megsütni." Néhány óra múlva Ndeti a számítógép kétszáz oldalas használati útmutatójának elfüstölésével koronázta meg a gazellalakomát.

Az IBM szóvivője sajtóközleményben méltatta Ndeti választását. "Megtiszteltetésnek érezzük, hogy a bantuk az IBM-hez fordulnak üzleti igényeik kielégítésére. Cégünk Citytől Kinshasáig közelebb hozza a világot. Élvonalbeli technológiánk a szó szoros értelmében világfalut teremt." A bantu törzs tagjai ma már annak az örökké növekvő nemzetközi felhasználói közösségnek a részei, amely az IBM-hez fordul hálózati szükségletei kielégítésére.

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.