Várhegyi Éva

Ekotrip

A kis gömböc

Egotrip

Engedjék meg, hogy bemutassam „Az év kis gömböce” díj nyertesét, a Matolcsy György vezette MNB-t. Mások is esélyesek voltak az elismerésre, ám végül kihullottak a rostán, miután a jegybank egy nagy, bár sajnos nem utolsó lélegzetével a Bálnát is bekapta. Ezt már csak a Parlament monumentális épületének felfalásával lehetett volna überelni, ám arra (egyelőre) senki sem kapott zöld jelzést.

A zsűri értékelte, hogy a harmadik éve tartó ámokfutás ellenére sem csillapodik az MNB étvágya – márpedig éppen ez a „kis gömböc” legfőbb ismérve. Első lendületével a pénzügyi szervezetek felügyeletére ugrott rá, és emésztetlenül (értsd: megfelelő szakmai előkészületek és alkalmas vezetők kinevezése nélkül) zabálta fel a jókora intézményt. Meg is lett az ára: az időközben kibukott kisbanki és brókercsődök felelőssége így az MNB vezetőire hárul, hiába is mutogatnak vissza az elődökre.

A díjnyertes gömböc az állami átvételre kiszemelt kereskedelmi bankoknak is lankadatlan étvággyal esett neki. Bár valójában sem a bajor anyabankkal megáldott MKB, sem a jövedelmező Budapest Bank nem szorult a magyar állam gyámságára, a kormány, illetve az állami tulajdonos szerepét egy zártkörű castingon tőle elhappoló MNB velük kívánta demonstrálni, hogy még a befolyásos pénzügyi szektorban is képes túlsúlyba juttatni a nemzeti tulajdont. Még nem tudhatjuk, hogy mely hazai tőkéseket gyarapítják az időlegesen államosított bankok, de a korábbi pályáztatások ismeretében nem kétséges, hogy miféle (zárt) körből kerül ki a nyertes. Az viszont már most látható, hogy a Budapesti Értéktőzsde nemrég bekebelezett minősített többségi részvény­pakettje megfekszi az MNB gyomrát, hisz az, hogy a főtulajdonos egyúttal az értékpapírpiacot szabályozó és ellenőrző hatóság szerepét is betölti, nyilván súlyos érdekkonfliktussal jár.

A legnagyobb rombolást előidéző rohamát az időközben létesített alapítványai trójai falovába bújva indította meg az MNB-gömböc. A „mára meghaladott neoliberális iskola ta­nait, tévedéseit” felülíró közgazdászképzés beindítása a jegybankelnök személyes ambíciója, amihez a korszellemnek megfelelő találékonysággal rendeltek százmilliárdokat. Egyszerűen kisajátították a jegybank monetáris tevékenységéből, illetve az ország devizatartalékának eladásából származó, normális országokban a központi költségvetést megillető nyereséget, amelyet a magyar bíróság is közpénznek minősített. Ebből sok mindenre futotta: meglévő egyetemi tanszékek és doktori iskolák gáláns támogatására, új felsőoktatási intézmények és kutatóműhelyek létesítésére, számukra ingatlanok megvásárlására és felújítására, oktatóik és diákjaik bőkezű honorálására.

A megvett ingatlanok között magas költséggel üzemeltethető műemlék épületeket (mint a várbeli régi budai városháza és Lónyay-palota, vagy a Luxus Áruházról ismert Vörösmarty téri Kasselik-ház), az Akadémia által levetett, korszerűtlenné vált kutatóintézetet (a rózsadombi kémiai kutató), nehezen megközelíthető zöldövezeti villát (Mátyás király útja) és kastélyt (Tiszaroff) is találunk. A felfalásra kijelölt épületek kiválasztásának szempontrendszere máig rejtély; a műemlékmentések és az Akadémia megsegítése nemzetvédő altruista indítékot sejtet ugyan, de akkor mire véljük az offshore tulajdonban épült Eiffel Palota megvásárlását a kiírtnál magasabb áron? Nem oszlatja el a homályt a főváros által építtetett, ám rentábilis hasznosításra alkalmatlannak bizonyult, évi 400 milliós költséggel üzemeltethető Bálna megvásárlása sem. A drága, hivalkodó, oktatási-kutatási célokra nehezen átalakítható ingatlanok megvásárlását és az új beruházásokat (például kecskeméti campus) az állami felsőoktatásban kirívó mértékű hallgatói és doktori ösztöndíjakkal tetézik, amelyek odaítéléséről a jegybankelnök által – nem éppen a tudományos vagy oktatói kvalitások alapján – összeállított kuratóriumok döntenek. Mindez egyértelművé teszi a korábban már megfogalmazott, de az alapítványok dokumentumaiban szemérmesen elhallgatott célt: minél több és jobb elmébe beültetni a jegybankelnök agyában elburjánzó tanokat.

Mert bármennyire irritáló is egy alulfinanszírozott felsőoktatási rendszert működtető országban az a fajta úrhatnámság, ami a közpénzből fundált MNB-alapítványok költekezését jellemzi, engem mégsem a túlméretezett ingatlanvásárlások ténye háborít fel a legjobban, hanem az a szellemi fertőzés, amire ezeket az épületeket szánják. Matolcsy György maga fejtette ki másfél éve a vs.hu-nak, hogy azért van szükség „új intézményekre, új szellemű oktatókra és új tananyagra”, mert a 2010-től folytatott, sikeres gazdaságpolitika a neoliberális tanoktól eltérő „új közgazdasági gondolkodáson alapult”. Még ha igaza lenne is (szerintem nincs), akkor is botrányos volna, hogy a közgazdaság-tudomány terén inkompetens jegybankelnök nézeteire alapozott agymosást közpénzből finanszírozzák.

Az MNB-alapítványokon keresztül magáncélra felhasznált közpénz mértéke leginkább azért aggasztó, mert lehetővé teszi, hogy a támogatott intézmények működtetéséhez megvásárolják az egyetemi-akadémiai világ amúgy autonóm szereplőit. Az alapítványok a „pénz beszél, kutya ugat” örökzöld elv alapján kiemelt ösztöndíjakkal és támogatásokkal tették be lábukat jó nevű egyetemek tanszékeire, doktori iskoláiba. A Budapesti Corvinus Egyetemen saját tanszéket is alapítottak, a Pécsi Tudományegyetemen pedig 62 PhD-hallgatónak indítottak geopolitikai doktori programot, „potom” 300 ezer forintos havi ösztöndíjjal. Hasonló profillal önálló doktori iskolát terveznek létrehozni, amelynek akkreditálása könnyen megoldható lesz, hiszen „van az a pénz”, amennyiből az előírt tudományos fokozattal rendelkező oktatókat prezentálni tudják.

Amúgy, a monetáris politika eredményeit elnézve, az MNB ambiciózus vezetőjének minden oka megvan rá, hogy a jegybanki alapfeladatokhoz nehezen köthető aktivitással írja be nevét a magyar gazdaságtörténetbe. A háromszázalékos inflációs cél ilyen mértékű „alul­lövése” ugyanis éppúgy kudarc, mint elődeinél a cél „túllövése” volt. Az „unortodox” módon jegybanki céllá előléptetett nyereségtermeléssel a sikertelen monetáris politika is elfedhető – s mint az MNB-gömböc szép gyarapodása mutatja, kiterjedt gazdasági, politikai és kulturális hatalmat biztosító birodalom építhető fel vele.

Az eszement ámokfutást egyelőre senki és semmi nem fékezi; és minél hatalmasabbra növeszti magát, annál kevésbé is fogja. Így nem tudni, mikor, de reményeim szerint még az én életemben eljön a pillanat, amikor a szépen megírt fordulattal zárhatom a sztorit: „Ha a kis gömböc ki nem repedt volna, az én mesém is tovább tartott volna.”

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?