Hammer Ferenc: Paszták népe

  • Hammer Ferenc
  • 2001. szeptember 6.

Egotrip

"A lego tökéletes eszköz ahhoz, hogy az állampolgárokat intoleránssá nevelje az olyan dolgok iránt, mint a szagok, az emésztési végtermékek, a szabályszegés, a romlás, az elmosódó határvonalak, a csírázás és a halál. Próbálj elképzelni egy erdőt legóból. Sok szerencsét hozzá. Láttál már legót jégből? ürülékből? fából? acélból? és mohából?"

Gyep

"A lego tökéletes eszköz ahhoz, hogy az állampolgárokat intoleránssá nevelje az olyan dolgok iránt, mint a szagok, az emésztési végtermékek, a szabályszegés, a romlás, az elmosódó határvonalak, a csírázás és a halál. Próbálj elképzelni egy erdőt legóból. Sok szerencsét hozzá. Láttál már legót jégből? ürülékből? fából? acélból? és mohából?"

Douglas Coupland: Microserfs

H

Gyep persze van legóból, nem is kell építeni, az építkezés fundamentuma, a zöld lap maga a gyep. Ez azért érdekes, mert a kertvárosi gyep (Amerikában) sokkal többet jelent puszta telekborításnál. A kerti pázsit, mint a privátszféra és a közszféra közötti határzóna egyszerre kommunikációs felület és hatalmi kérdésekben illetékes médium. Erre a szerepre azért alkalmas kiválóan, mert mint határterület, kulturális értelemben kétértelmű és homályos zóna, így igen sokat mond az amerikai kultúráról az az igyekezet, amellyel steril és homogén legófelületté igyekszik alakítani a ház körüli gyepet. A különben elég pontos Paul Fussell az Osztálylétrán Amerikában című munkában valószínűleg téved, amikor az amerikaiak gyepszenvedélyét puszta anglomániának tartja. A pázsit olyan sajátos része a privátszférának, amely kizárólag a magánélet (azaz a tulajdonos) tetteitől lesz olyan, amilyen - ugyanakkor megfigyelhető a köz által (és ezért nem olyan, mint például a zugivászat vagy a feleségverés).

A gyep másik fontos sajátossága, hogy csak akkor van értelme a karbantartási erőfeszítéseknek, ha közben mindenki a környéken hasonlóan tesz (a közösség közösen tartja távol a gyepet megfertőző mételyes konkolyt). Ezt könnyen lehet ellenőrizni, és ezért e tevékenység alapvetően különbözik teszem azt a házasságtöréstől vagy az adócsalástól. Minderre figyelemmel a egyúttal a kollektív cselekvés kérdéseinek egy sajátos esete is. Mivel a gyep (a testsúlyhoz hasonlatosan) a jellem lakmusza, senki sem hajlandó jó hírét a szomszéd hanyagsága miatt kockáztatni. A nem nyírt (így gyaníthatóan gazos) gyep esetében ennél fogva nincs privacy, jönnek a szomszédok, és beszólnak. A társadalmi rend ellenőrzésének és szankcionálásának eme kifinomult médiumaként valószínűleg a keletnémet titkosszolgálat társadalomszervezési főosztálynak is felkeltette a figyelmét. A gyep tehát nem csupán fűszálak halmaza, hanem szellemes, önszabályzó, és jó hatásfokkal működő rendfenntartó módszer is. (Közkeletű félreértés minálunk, hogy hja, kérem, Amerikában nincs kerítés. Ja, mert ha idegen jön az utcánkba, kijön a rendőrség. Meg különben is: a gyep a kerítés.)

A NorthernLight keresőprogram például a "Lawn and Order" szóviccre 2279 dokumentumot talált, de még az olyan (a magyar nyelv számára kissé különös és bizarr) próbálkozásokra is talált site-okat, mint a lawn challenge (gyepkihívás, 121 említés), a lawn control (gyepszabályozás, 202), lawn success (gyepsiker, 26), lawn failure (pázsitbukás, 15), lawn competition (gyepverseny, 15). A Nemzeti Pázsitot, a White House Lawnt 8284 helyen említették, és bár e szentély szimbolikus jelentéstartományait a legmesszebbmenőkig igazolja és magyarázza az amerikai kertvárosi gyephagyomány mint demokratikus tapasztalat, van abban valami nevetséges, amikor a pázsiton pózolnak a diplomaták. A gyepben mint kulturális formában az a megnyerő, hogy egyszerre jeleníti meg a személyest és a közszférát, a helyit és az országost, a normákat és az esztétikumot, a pihenést, a munkát és a fogyasztást. Az álmokat: hiszen ahogy gondozod a kertedet, azzá leszel te magad is.

A hírek szerint a Murray Inc., egy nagy fűnyírógyártó cég felmérése szerint az amerikai férfiak közül legtöbben a Fehár Ház kertjében szeretnének egyszer füvet nyírni, a nők pedig legtöbben Tom Cruise-t szeretnék nézni, ahogy nyírja náluk a füvet. A gyep formát ad a családi életnek: apuka vasárnap délután a motoros fűnyíróval pöfög, a gyerekek a nyomában tologatják műanyag játék fűnyírójukat. A pázsithoz olyan hasznos segédeszközöket és kiegészítőket is vásárolhatunk, mint a repkénnyel befuttatható drótból készült, fűbe állítandó házszám ($6,95), a cipőre rögzíthető pázsitszellőztető szandál, ami olyan, mint a futócipő, csak négycentisek a szögei, és kerti séta közben üzemeltethető ($12,99, pótszögek tízdarabos kiszerelésben: $2,99), az összecsukható, csővázas, párnázott kerti térdeplő gyomláláshoz (összecsukva csak 5 hüvelyknyi helyet foglal el, most csak $59,99), a Silver Metallic Gazing Ball (azaz az ezüstmetál bámulógolyó), amely ősi velencei tradíciókat felélesztve, a gyepen elhelyezve panorámaképet ad a gyepről ($49,98), a galvanizált családi kerti pléhkád az italoknak, rézfogantyúkkal és csak most 20 betűig ingyen gravírozás a család nevével ($29,98), a kertben elhantolt háziállatokról megemlékező, művészi hatású, feliratos öntött sziklák, ingyen feliratozással (például: Lord, 1986-1999, $24,98), esetleg egy cserépből készült békaház, amely maradásra késztetheti kertünk önkéntes rovarirtóit ($24,95); a rágcsálók távol tartásához vásárolhatunk egy vibraszónikus vakondkergetőt ($41,95). $699 fölötti vásárlásnál Assisi Szent Ferencet kapjuk bónusz gyanánt, nyúllal és őzzel (a terrakotta kompozíció értéke $55).

A mi kultúránkban nemigen van efféle, gazdag jelentéstartománnyal bíró kulturális forma, amely metaforaként jelentetné meg azt, ahogy mi élünk. A fű itt rendesen csak gaz, ha szabályozzák, az is Tiszta udvar, rendes ház (Hazafias Népfront), némi utópisztikus álmodozás Kert-Magyarországról meg lemondó sóhajtozás az angol gyep évszázadairól.

A többi a Csáky szalmája.

Figyelmébe ajánljuk