Nádori Péter: A tegnapi újság (4.)

  • 2004. január 22.

Egotrip

A magyar közélet és nyilvánosság tele van őszintétlen, demagóg, aránytévesztő, humortalan, számos esetben kifejezetten gonosz hülyével, illetőleg félrevezetett szerencsétlennel. Kétségbe azért ne essünk: máshol is van belőlük elég.

4.

A magyar közélet és nyilvánosság tele van őszintétlen, demagóg, aránytévesztő, humortalan, számos esetben kifejezetten gonosz hülyével, illetőleg félrevezetett szerencsétlennel. Kétségbe azért ne essünk: máshol is van belőlük elég.

USA, Kansas, Topeka. A Westboro Baptista Egyház (WBC) a baptisták régiiskolás (más néven primitív) szárnyához tartozik, mások mellett Szent Ágostont, Kálvin Jánost, Luther Mártont sorolja szellemi elődei közé. És a biztonság kedvéért Isten gyűlöli a buzikat címen működtet változatos tartalmú weboldalt. Az egyház naponta szervez békés felvonulásokat (temetéseken vagy egyszerűen az utcán), ezeken a hívek nagyméretű, színes táblákat emelnek a magasba, ilyen és hasonló feliratokkal: ISTEN GYÛLÖLI A BUZIKAT, A BUZIK GYÛLÖLIK ISTENT, AZ AIDS MEGGY"GYÍTJA A BUZIKAT, A BUZIK A POKOLBAN ÉGNEK. A szájt szerkesztői gondosan összeállított kérdés-válasz gyűjteménnyel készültek az esetleges kritikus felvetésekre. Nem azt mondja a Biblia, hogy az Úr mindenkit szeret? De nem ám. Miért mond köszönetet a WBC az Úrnak a szeptember 11-i terrortámadásokért? Mert volt olyan rendes, hogy csak figyelmeztető jelet küldött, pedig egyből el is pusztíthatta volna az egész népet. Miért prédikál a WBC gyűlöletet? Hát mert a Biblia gyűlöletet prédikál. Nem mondja a Biblia, hogy "ne ítélj"? Mondja, igaz, de azt nem úgy kell érteni.

(www.godhatesfags.com)

H

René Blahusiak (gitárok, ének), Roman Calpas (gitár), Miro Kucej (basszusgitár), Milos Hornák (dobok). `k játszottak a Dementor együttes Enslave the Weak című, 2001-ben publikált zenealbumán. A produceri teendőket Milos Rojko látta el, ráadásul ő is keverte a lemezt. Ezen van a Killing Christians, központi darab, a leghosszabb kompozíció mind közül, miszerint "Witness the destruction / Of the holy heavens / For the time has come / To kill all christians". A CD-borító elkészítésében közreműködött Barbora Slováková (elülső borító), Ján Sakmár (belső borító), Jaromír Bezruc (CD-címke). A felvételek a Pro Art stúdióban készültek, a pontos cím nem áll most rendelkezésre, mindenesetre, ha minden igaz, Vágbesztercén van, az nem olyan nagy hely, meg lehet találni.

(dementor.nfo.sk)

H

A Neturei Karta felhívására 2003. március 18-án világszerte demonstrációra gyűltek össze a szervezet céljaival egyetértő ortodox zsidók. Az 1938-ban létrejött Neturei Karta ("a város őrzői") szerint a zsidók száműzött volta metafizikai erők működésének következménye, s mint ilyet, nem bírálhatja felül emberi akarat, politikai szándék vagy bármely egyéb e világi vacakolás. Ebből következően a Neturei Karta - amelynek, saját becslése szerint, néhány ezer aktív tagja van, elsősorban New Yorkban - ellenzi Izrael Állam létét. Nem azért, mert az állam világi alapon működik, hanem azért, mert a csoport teológusainak értelmezése szerint a szuverén zsidó állam mint ötlet is ellentétes a zsidó vallás törvényeivel. A Neturei Karta szolidaritást vállal a palesztin néppel, s ellenzi például a tavaly őszi nem hivatalos genfi békekezdeményezést (amit speciel az izraeli kormány is elutasított), mivel az adottságnak tekinti Izrael Állam létét. A tavaly márciusi megmozdulást - amelyet purimra, "a hitnek az eretnekség felett, a jónak a gonosz felett" aratott győzelme ünnepére időzítettek - Londonban megakadályozták a felvonuló Izrael-pártiak. A többi helyszínen a Neturei Karta szimpatizánsai atrocitás, hatósági beavatkozás és későbbi retorzió nélkül hajtották végre a tervezett - és előre bejelentett - szimbolikus aktust, az izraeli zászló elégetését.

(www.nkusa.org)

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?