Mennyibe kerül szemüvegesnek lenni?

Ameddig ellátunk

Élet + Mód

Az idén már akkor is megdöbbentő összeget fogunk fizetni egy-egy szemüvegért, ha nem trendi darabot választunk. Az állam gyakorlatilag kiszállt a területről, a piac jelentős része egyetlen multi kezében van.

Balázs tavaly év végén, laza tíz évvel az előző keret és lencse megcsináltatása után elment egy optikushoz. A szeme ugyanis sokat romlott: addig 2,5 dioptriás lencsékkel élt, de immár 5-ös dioptriára van szüksége, ráadásul mivel távolra is homályosan lát, multifokális lencsére kell átállnia. A negyvenes évei elején járó férfi nem hanyagságból halogatta a szemvizsgálatot: az, hogy egy gyermektelen, tíz éve minimálbéren dolgozó ember az egyébként ajánlott két-három évente új szemüveget csináltasson, manapság úri passzió. A szemvizsgálat bár ingyenes az önkormányzati szakrendelőben, a keretet megvásárolni és a lencsét megcsináltatni optikusnál kell.

Balázsnak, aki minimálbérből, úgy havi 195 ezer forintból él, az új lencse és a szemüvegkeret 130 ezer forintjába került. Pedig az optikusnál meg is nyugtatták: „Azt mondták, hatalmas szerencse, hogy még a téli akciók idején érkeztem, mert amúgy 190 ezer forintba került volna” – mondta a férfi, aki ezek szerint örülhet annak, hogy nem egyhavi fizetésébe került az, hogy képes legyen leolvasni a házszámokat az utcán. Balázs nem válogatott, hiszen a 130 ezerből mindössze 25 ezer forint a keret (vagyis nem esztétikai szempont szerint választott). „Akció, ingyenvizsgálat, most aztán kurva jól jártam” – összegzett megszólalónk.

Nézz mélyen a szemembe!

Az 5 dioptriás szemüveg kifejezetten erős, nélküle semmiféle kisebb feliratot nem tud elolvasni az ilyen látásromlással küzdő ember, autót vezetni pedig rizikós. Nem véletlen, hogy 1,5-es dioptria környékén már állandó szemüveg- vagy kontaktlencse-viselést javasolnak a szakemberek. A KSH 2022-es adatai szerint a férfiak 41, a nők 58 százaléka használ szemüveget vagy kontaktlencsét. Ebben persze benne vannak a nem állandóan hordott, olvasásra vagy vezetésre használt szemüvegek is, de a lakosság 15 százaléka kisebb látási nehézségekről számolt be szemüveg vagy kontaktlencse viselése ellenére is, míg 2,5 százalék látása súlyosan korlátozott. Nem túlzás tehát kijelenteni, általános a probléma – ehhez képest meghökkentő, mennyit segít ebben az állami egészségügy: nagyjából semmit. 2010 óta csak a 6-os dioptriánál erősebb szemüvegekre és kontaktlencsékre vehető igénybe társadalombiztosítási támogatás. Hat dioptria még nem részleges látásvesztés, csak pont annyi, hogy szemüveg nélkül például rendszeresen fájjon a fejünk, kifáradjon a szemünk, és ne tudjuk kényelmesen elolvasni a friss Magyar Narancsot.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk