Nemzetstratégiai magyarázat

  • Kálmán C. György
  • 2012. december 25.

Első változat

A nemzetstratégia megmondja, mit lehet költségtérítés nélkül egyetemen tanulni.

Hogy miért nem? Hát mert. Mert csak. Olyanom van, és kész. Nem és nem.

„Aszt mondtam, »ez most aktuális majd néhány nap múlva. Addig én nem pikkelyezek.«”

Végül is, aktualitás is van a világon. És hát van ugye a nemzetstratégia, ami miatt nem. Ki vitatná?

„Azokat a szakokat támogatja az állam ösztöndíjjal, vagyis az adófizetők pénzével, amelyeket nemzetstratégiai fontosságúnak tart.”

Apelláta nincs. A nemzetstratégia megmondja.* Ami azt illeti, külön intézet is van, ami megszabandja majd a nemzetstratégia fő irányait, prioritásait, terjedelmét és mélységét, kapott is még az idénre 100 milliót, ne szenvedjen hiányt.

Ha egyszer a kommunikáció, a jog, a közgazdaság vagy az andragógia nem tartozik a nemzetstratégiai fontosságú tudományágak és képzési területek körébe, akkor nincs mit tenni, így jártál. Akarsz együtt haladni a nemzettel? Együttműködni nemzetileg? Stratégiai céljaink elérésére velünk együtt törekedni? Akkor vedd tudomásul. Most nem, punktum, nem nyitok vitát. Állást kapni, képzettségnek megfelelő helyen dolgozni, jól keresni – ez nemzetstratégiailag nem megy.

Nem érted?

Na, azért.

 


* Felkérjük a kedves olvasót, próbálja meg az elterjedtebb nyugati nyelvek valamelyikére lefordítani a ’nemzetstratégia’ szót. A legjobb megfejtések magukban hordozzák jutalmukat.

Figyelmébe ajánljuk