étel, hordó

Kéhli

  • ételhordó
  • 2015. december 5.

Ételhordó

Puskás Öcsi, Woody Allen, Toto Cutugno, Gyurcsány Ferenc. Döntő kérdés lehetne egy tv-kvízben, hogy mi a közös nevező, s bizonyára kevesen említenék a híres óbudai egység vendégkönyvét. Csakhogy hiába a még ennél is hosszabb illusztris névsor, a Kéhli legendája egyszemélyes: Krúdy Gyula törzshelyeként vonult be a vendéglátóipari történelemkönyvekbe, és ezen akkor sem lehetne változtatni, ha a nemzetközi zsűri mindjárt négy Michelin téli gumit ítélne a konyhafőnöknek.

De miért is változtatnának? A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, illetve az óbudai panelek szomszédságában lévő műemlék épületben zajló tevékenység épp attól vonzó, hogy megpróbálja elhitetni, hogy száz éve is minden ugyanúgy történt, ahogy most. „A Kéhli Vendéglő néhány hasonló korú házzal körbevéve ma egy kis szigetnyi múltat őriz az arc nélküli kockaházak között. Hála hajdan volt híres-nevezetes törzsvendégének, a nagy magyar írónak, Krúdy Gyula úrnak, túlélte a megsemmisülést, és megmaradt” – olvassuk az étlap bevezetőjében, s ennek alapján a választékot is borítékolni tudnánk. Szerencsére a kivitelezés sem utolsó.

A fűszeres fácánhúsleves (990 Ft) aranya talán egy kevésbé rutinos zálogházi becsüst is megtévesztene, a hús nagyszerű, nemkülönben a zöldségek. A kishalászlé csészében (890 Ft) is becsületes munka – legalábbis fővárosi viszonylatban. Lévai Esztike töltött káposztájához (2290 Ft) történet jár, ezt olvassuk: „Az Önök vendéglősének világra jöttekor – annak a napnak éjszakáján, édesanyja: Lévai Esztike jól belakmározott a disznótorból megmaradt és már sokadszor melegített töltött káposztából. Volt abban csülök is, meg füle-farka.” Nos, ez valóban így van, sőt kifogástalan a kiszerelés, azonban a hagyományos töltött káposztához képest ezt azért túlkapásnak tartjuk. Ellenben a sült libacomb párolt káposztával és hagymás tört burgonyával (3690 Ft) tényleg olyan, ahogy a nagykönyvben meg van írva: omlós, ropogós, és a körítésről is csak a legjobbat mondhatjuk. Ennél is nagyobb meglepetés, hogy a gesztenyepürére (890 Ft) sem tehetünk panaszt.

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.