Hétköznapi orbánizmus: a minisztérium azt követeli a kórházigazgatóktól, nyílt levélben csatlakozzanak Balog Zoltán kreténségeihez

  • narancs.hu
  • 2017. július 24.

Fekete Lyuk

Pontosan úgy megy ez, mint a pártállami időkben.

Néhány hete Balog Zoltán azt kezdte el szajkózni, hogy valójában nincs is akkora gond a magyar egészségüggyel, csak hangulatkeltésről van szó, arról, meg hogy a média álhíreket gyárt. Az emberi erőforrások minisztere azt már nem részletezte, hogy hol és milyen álhírek jelennek meg, de úgy látja: ez az egész cécó a választások közeledte miatt van, "valakik" megbízzák az álhírek gyártásával az újságírókat, akik ezzel pont azt rombolják, ami a legfontosabb. A legfontosabb pedig a bizalom.

Úgy tűnik, a miniszter egyedül érezheti magát, ugyanis a Népszava információi szerint most az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) készített egy nyílt levelet, amely a „média képviselőihez szól”, ennek aláírására biztatják a kórházigazgatókat. Ebben a levélben egyebek közt szerepel:

Mi, az egészségügy kiemelt gyógyító intézményeit képviselő vezetők fokozódó aggodalommal szemléljük a kórházvilágot az elmúlt időszakban folyamatosan érő, egyre kíméletlenebb és sokszor igaztalan támadásokat.”

Majd hosszú sorokon keresztül arról van szó, hogy – ugyan vannak nehézségek –, de az utóbbi években nagyon sokat fejlődött az egészségügy, javultak a betegellátás körülményei. Itt is előkerül a Balog Zoltán által korábban emlegetett bizalom is: „Az indulatok, az elfogultság és a tévhitek igazolására szolgáló meghamisított leletek, a szakmaiatlan és megalapozatlan politikai véleménynyilvánítás közvetítése bizalmatlanságot szül a beteg és a gyógyító intézmény között. Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy megrendüljön az intézményeinkbe vetett évtizedes bizalom!”

Végül a kórházigazgatókat is levinné a minisztérium a kormánypropaganda szintjére, talán ismerős ez a harcias szöveg: „Hangsúlyozzuk, hogy semmilyen mulasztást, hanyagságot vagy embertelenséget nem tűrünk meg intézményeinkben. De ugyanakkor kötelességünk megvédeni munkatársainkat az igazságtalan, nemtelen támadásoktól”.

Ennek az egészen gusztustalan minisztériumi kezdeményezésnek az időzítése sem lehet véletlen, hiszen az intézményvezetők többségének július 31-én lejár a megbízatása. Tehát annak, aki hosszabbítást akar, tudnia kell a dolgát.

A színpadon Balog Zoltán miniszter, aki szerint nem az egészségügy szar, csak az arról szóló hírek hamisak

Csak bízni kellene, és minden rendben lenne. A Hír TV tett közzé egy két és fél perces részletet az emberi erőforrások miniszterének hétfői, a Semmelweis-nap alkalmából rendezett ünnepségen mondott beszédéből. Balog Zoltán itt azt mondta, hogy nagy a csatazaj az egészségügy körül is, ami a közelgő választásoknak köszönhető, majd rátért arra, hogy tulajdonképpen nem is annyira rossz a helyzet, csak az álhírgyártók azt próbálják elhitetni az emberekkel.

Figyelmébe ajánljuk