A legpokolibb karácsonyi filmek – Szavazás!

  • narancs.hu
  • 2015. december 24.

Film

Jönnek megint: Kevin Mccallister, Szent Ferenc és Szent Arnie meg a többiek. Na de melyik a legborzalmasabb?

Lehet azon vitatkozni, hogy mit nevezünk karácsonyi filmnek, de alapvetően olyan ez is, mint a pornó: egzaktul definiálni nem könnyű, mégis mindenki felismeri, amikor látja. Hiába játszódik például a Black Christmas című nagyszerű horrorfilm (a Halloween és az egész slasher-mozgalom legfőbb előképe) épp a fenyőfás ünnep idején, azért mégsem vennénk be egy karácsonyi mozis halmazba. Ellenben az Óz, a csodák csodáját simán, pedig egyáltalán nem is karácsonykor játszódik Dorothy története – ám a tévécsatornák programozói belepasszírozták valahogy mégis az ünnepbe (úgy a 2000-es évek közepéig). Igen, inkább ez számít: a kötelező program, a valós vagy elképzelt nézői igények meg a programozók unott rutinja, és mindaz, ami ebből származik. Nos, például ezek:

1. Reszkessetek, betörők!

false

A film, amely miatt Magyarország népe komoly petíciókat képes fogalmazni, nehogy kimaradjon szenteste a tévés kínálatból. Persze, a vége van annyira szadisztikus, hogy megértsük, miért imádják annyira a magyarok, akik legszívesebben a saját családtagjaikat is feltálalnák a halászlé mellé, de az addig vezető út tömény ripacskodását elsőre is nehéz elviselni, nemhogy századjára.

2. Igazából szerelem

false

Szívmelengető, pihepuha, cukimuki, szóval a falrengető giccsek abszolút giccse, a cukor-túladagolás non plus ultrája, amelyet hosszas kísérletezés után gonosz tudósok végül 2003-ban találtak fel, de ne aggódjunk, még 2093-ban is ezt nézik majd az unokáink.

3. Napfivér, Holdnővér

false

Assissi Szent Ferenc találkozása Franco „Nyálas” Zeffirellivel két eredményhez vezethet: vagy egy nagy rúd bejglivel elkövetett rituális öngyilkossági kísérlethez, vagy pedig egy új antiklerikális mozgalom megalapításához. A tévé kettékaratézása a harmadik opció.

4. Die Hard – Drágán add az életed!

false

A hipszterek karácsonyi választása (a kispadon melegít: a Tapló Télapó) – és ezzel, reméljük, mindent el is mondtunk róla. Mondjunk nemet John McClane toronyházas balfaszkodására! (Egyébiránt ez már a második film a listán, amelyben feltűnik Alan Rickman. Figyelünk téged, Alan!)

5. Hull a pelyhes

false

Ne kelljen mondani: Arnold Schwarzenegger mindig, minden filmben kiváló. Kivéve ebben. Véletlen? Aligha!

Figyelmébe ajánljuk