tévésmaci

Ej, menyét, menyét

  • tévésmaci
  • 2021. november 3.

Film

Amikor Sztupa és Troché a rókák után vetették magukat, nagy volt a kezdeti lelkesedés: sok utazás, mindenféle emberek, éjszakai műszak.

Amúgy a szokott módon indult minden, Óvári et. vágta a gondterhelt pofát, foglaljanak helyet! Mi? Szó sem lehet róla. Felőlem, akkor a tárgyra térek, baj van a rókákkal. Mifasz? – bukott ki Trochéból, Óvári amúgy is mindig Sztupához beszélt, mert az sohasem válaszolt kérdéssel, általában sehogy sem válaszolt, csak bólogatott olykor. Vagy inkább ritkán. Néha. Nézzenek utána. Hogy mi a gond, annak? Annak. Akkor, viszlát, mondta Sztupa. Óvári utánuk mordult még valamit, de Troché már a folyosó túlsó végén járt, Sztupa a nyomában. Figyelj, tudok egy magyar faszit, rókaszánon szállítja a turistákat föl-alá Hokkaido szigetén, úgy tudom, pörög a boltja a szapporói olimpia óta, mert akkor az olimpia álompárját, Rosi Mittermaiert és Christian Neu­reuthert fuvarozta a rókáival, s azzal divatot teremtett, a sok német turista mind rókaszánon akarta bevenni Japánt. Úgy is hívatja magát a csávó, hogy Róka Szán, különben valami Kovács vagy Horváth, szerencsére senki nem érti a viccét, sem a németek, sem a japánok, a magyar turista meg ritka arrafelé, mint a fehér holló. Na, hallod, jó oda a piros útlevél? Mi minden­esetre látogassuk meg, értékes információ lehet, hogy a rókák miért olyan hülyék, hogy egész nap hajlandók húzni egy szánkót, eddig ezt csak a kutyákból néztem ki. Ne felejtsd a lovakat, Troché. Tényleg, lovak, menni kell a ködös Albionba is, hallali, nekem van is egy piros kabátom, szerintem pont meg fog felelni. Miért, el akarsz vegyülni? Naná, majd megfújok egy kürtöt. Utazni jó dolog, pláne az ilyen történelmi időkben, de szét kéne néznünk az éjszakánként Csobánka és Vörösvár között orosz rulettet játszó rókák között is… Hogyan? Odamész, és megkérded, hogy kedves rókák, miért vetitek magatokat a kocsik elé? Tudod te azt, hogy Fekete István azért írta a Vukot, mert rájött, hogy a komcsik nem csipázzák, és így akart bevágódni náluk? Tudod, ebben a vörösök időnként szenvednek ugyan csapásokat, de a végén mindig valahogy győznek. Tudom, de nem hiszem, mert például kitekerik a gyengébbek nyakát, gondolj a kacsákra, az ilyesmivel meg még náluk is nehéz bevágódni. Lehet, akkor hagyjuk ki a Vukot. Ja, legyen, mondjuk, Hukk.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.