Videó

Kis Stanley Kubrickok

  • narancs.hu
  • 2012. május 10.

Film

Richard Strauss és Friedrich Nietzsche gyerekszemmel, avagy a filmtörténet egyik legismertebb jelenetének újragondolásai. Felbujtó a Budapesti Fesztiválzenekar, a résztvevők iskoláscsoportok, a bírálók pedig mások mellett Jancsó Miklós és Fischer Iván voltak.

Nem kimondottan ifjúsági témájú volt a Budapesti Fesztiválzenekar pályázata: Strauss Imigyen szóla Zarathustra című szimfonikus költeményének (kis)filmre vitele volt a feladat, amit a pályázó gimnazisták sok humorral és eredeti ötlettel oldottak meg.

A Nietzsche azonos című művén alapuló zeneművet azok is ismerik, akiket furkósbottal sem lehetne hangversenyterembe kergetni, hisz a filmtörténet egyik legismertebb jelenete is erre a zenére pörög. S bár nincs értelme a gyerekek munkáit Kubrick Űrodüsszeiájához és annak az emberiség történetét felvázoló jelenetéhez hasonlítgatni, tény, hogy a fiatal filmeseknek is meglepő dolgok jutottak Strauss dallamairól az eszükbe.

A Jancsó Miklós, Fischer Iván, Kárpáti György Mór és Markó György alkotta zsűri három kisfilmet válogatott be (ezekből láthatók részletek videónkban), majd a BFZ zenészei titkos szavazáson döntöttek a dobogósok sorrendjéről.

A kisfilmek bemutatója, valamint a díjkiosztó május hatodikán, vasárnap volt a Művészetek Palotájában. A Fesztiválzenekar koncertjéről szóló kritikánkat lásd a Narancs e heti számában.

Figyelmébe ajánljuk