chili&vanília

Gőzölt tésztabatyu

Gasztro

Világszerte óriási népszerűségnek örvendenek a különböző formájú és ízesítésű, gőzölt tésztabatyuk. Legtöbben a kínai konyhából ismerik, ahol a dim sum gyűjtőfogalom alá tartoznak. Szinte minden ázsiai országban megvan a maga megfelelője, egyes változatokban előpirítják, majd párolják. Koreában mandu néven, Japánban gyozaként találkozhatunk vele. Itthon sajnos elég kevés helyen lehet kóstolni, egyszerűbb otthon nekiállni. Igényel ugyan némi előkészületet és odafigyelést, de valójában nem túl bonyolult. Ráadásul, ha az ember lendületben van, akkor el lehet belőle készíteni nagyobb mennyiséget, ugyanis remekül fagyasztható. Az egyetlen, kisebb kitérőt igénylő alapanyag a fagyasztott wontonlap, ha ez megvan, a többi már gyerekjáték. Ha pedig nincs, akkor házilag is könnyen elkészíthető.

 

Gyömbéres sertéshússal töltött, gőzölt tésztabatyu

Hozzávalók (50 db-hoz)

50 db 9 cm átmérőjű, kerek wontonlap*
50 dkg darált sertéshús
5 szál újhagyma, vékonyra karikázva
kb. 6 cm-es gyömbér, lereszelve
2 gerezd fokhagyma, lereszelve
2 ek. szójaszósz
2 tk. szezámolaj
1+1 tojásfehérje

Mártogató:

1 dl szójaszósz

3 evőkanál rizsecet

1 cm friss gyömbér

1 újhagyma zöldje vagy snidling

* Egzotikus hozzávalókat árusító boltok mélyhűtőpultjában készen kapható, vagy házilag is készíthető: 12,5 dkg lisztet fél teáskanál sóval összekeverünk, lassan hozzáadunk negyed csésze (0,6 dl) vizet. Kemény tésztává dolgozzuk, két órát pihentetjük, majd hengerré formálva, szeletelve, 9 cm átmérőjű kerek lapocskákat nyújtunk belőle.

A fagyasztott wontonlapokat kíméletesen, szobahőmérsékleten felolvasztjuk. A töltelékhez összekeverjük a darált húst a vékonyra karikázott újhagymával, a reszelt gyömbérrel és fokhagymával, a szójaszósszal, szezámolajjal és az egyik tojásfehérjével. Kevés sót és borsot is adunk hozzá. Kis tálkában kikészítjük a másik tojásfehérjét és egy kenőtollat, ezzel fogjuk leragasztani a batyuk szélét. A kerek lapok közepére helyezünk 1-1 púpozott teáskanál tölteléket. A lapok szélét körben megkenjük a tojásfehérjével. Félbehajtjuk, és villával szorosan lenyomkodjuk a széleket, hogy szorosan összeragadjon, és a gőzölés során ne nyíljon ki. (Még látványosabb lesz, ha úgy hajtjuk össze, hogy a jobb szélét összecsippentjük, majd egyik irányból a másikba, 5-6 hajtással harmonikaszerűen, szorosan zárt félholdat formálunk.) Kiválasztunk egy akkora edényt, amelynek a tetejére pont ráfér a bambuszpároló (vagy egyéb párolóedényben is készíthetjük, például wokba, vagy más lábasba illeszthető, fém párolóbetétben). A bambusz- vagy más párolóedény alját leterítjük egy méretre vágott zsírpapírral és néhány lyukat szúrunk rajta, így a batyuk nem ragadnak le. Körben szorosan beletesszük a megtöltött tésztabatyukat. A wokban vizet forralunk, majd takarékra vesszük, hogy csak gyöngyözzön. Ráhelyezzük a bambuszpárolót, és 12 percig gőzöljük a batyukat. A szószhoz összekeverjük az összes hozzávalót, majd kis tálkákban kínáljuk a batyuk mellé.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?