chili&vanília

Kedgeree (kedzsöri)

Gasztro

Rizsfőzés közben mindig érdemes a másnapra is gondolni, és rögtön nagyobb mennyiséget bekészíteni, mint amennyi szükséges. A maradékból ugyanis a legnagyszerűbb ötperces gyorsételeket lehet összedobni, legyen az akár sült, tojásos rizs szójaszósszal, zöldségekkel, akár egy csodás bibimbap (koreai egytálátel). Az alábbi változat igazán pompás, ráadásul kimondottan a másnapos, kissé összeállt főtt rizs az ideális hozzá. Igazi fehérjebomba, talán még edzők is jóváhagynák, habár a vajat nyilvánvalóan azonnal olívaolajra kellene cserélni. A kedgeree (kedzsöri) hagyományosan főtt rizsből, füstölt halból (eredetileg foltos tőkehalból), petrezselyemből, főtt tojásból áll, curryporral, vajjal, néha tejszínnel készítik, alkalmanként mazsola is kerülhet bele, de zöldségek, pl. zöldborsó hozzáadása is gyakori. Az étel Indiából származik, ahol hasonló fűszerezésű babos, illetve lencsés rizsként kezdte a pályafutását khichri néven a 14. században. Angliába a brit gyarmatosítók hozták magukkal, és kiadós reggeli fogásként vezették be.

A füstölt pisztráng és a csípős curry csodát tesz ezzel az egyszerű étellel. Minél jobb minőségű a currykeverék, annál finomabb lesz a végeredmény! A buggyantott tojás talán túlzásnak tűnhet, mivel kemény tojás alapjáraton is van benne, de párját ritkítja, amikor a fűszeres ételbe még a lágy tojássárgája is belekeveredik. Vigyázat, függőséget okoz!

Fűszeres rizs füstölt pisztránggal

és buggyantott tojással (kedgeree)

Hozzávalók (2-4 adag)

 

5 dkg vaj

4 szál újhagyma, vékonyra karikázva

1 szárzeller, vékonyra szeletelve

1 evőkanál csípős currypor

1 teáskanál őrölt kurkuma

20 dkg rizs, megfőzve

15 dkg füstölt pisztráng, apró darabokra szedve

4 kemény tojás, cikkekre szeletelve

1 kávéskanál csilipehely

só, bors

A tetejére: buggyantott tojás

 

Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát és a szárzellert, majd üvegesre dinszteljük. Rászórjuk a curryport és a kurkumát, elkeverjük, néhány percig pirítjuk. A serpenyőbe tesszük a főtt rizst, és elkeverjük, hogy a fűszeres hagyma egyenletesen befedje. Sózzuk, borsozzuk, de óvatosan, mert a pisztráng is ad még hozzá sósságot. A füstölt pisztrángot villával darabokra szedjük, és a rizsbe keverjük, ugyanezt tesszük a kemény tojások felével. A másik felét a tetején tálaljuk, hogy ne törjön, Ha még extra buggyantott tojást is teszünk rá, akkor csendesen gyöngyöző vízbe ütjük egyenként a tojásokat, és 3 percig főzzük, hogy a közepe folyós maradjon. Adhatunk hozzá rizs­ecettel savanyított szárzellert.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk