étel, hordó

Kőleves

  • ételhordó
  • 2018. október 27.

Gasztro

Noha a bulinegyed alapjait a mindenféle kulturális küldetéssel is bíró romkocsmák teremtették meg, nem sokáig tartott az efféle színes forgatag. A bérlők és tulajdonosok hamar rájöttek, hogy a tiszta ivászat sokkal kifizetődőbb, hiszen így a pódiumra is le lehet ültetni tíz vendéget, és még gázsit sem kell fizetni. De ha jól emlékszünk, a Kazinczy utcai Kőleves kertben már nyitáskor sem árultak zsákbamacskát. Nem volt sem független színház, sem kertmozi, sem indie-banda, sőt a „több lábon állás jegyében” a placc mellett egy rendes vendéglőt is nyitottak, pontosabban a kert nyitása előtt is létező Kőleves éttermet költöztették ide. És mivel azt el sem tudták képzelni, hogy ez az étterem terasz nélkül működjön, létesítettek egy elegáns részt a romkerten belül. Itt csak az evős vendégek foglalhatnak helyet, akik egyúttal idegenforgalmi felárat is fizethetnének, hiszen az „egy budapesti romkocsma megtekintése” című program már az esernyős idegenvezetők repertoárjába is bekerült.

„A Kőlevest 2005-ben nyitottuk a Kazinczy és a Dob utca sarkán. 8 évig ott üzemeltünk, aztán 2013-ban megnyitottuk a Kazinczy 41. alatti, most már végre igazán vállalható konyhánkat. Lett végre helyünk és kirakhattuk a mikrósütőt és majdnem minden alapanyagunkat magunk készíthetjük, a tésztától a kenyéren át az összes lekvár- és szósz- és mártáskészítményig” – olvassuk a honlapon a múltat alázó vallomást, bár az étlap egy fokkal izgalmasabb. A csicsókakrémleves (920 Ft) kevésbé. Noha nincs rossz íze a túlságosan forrón tálalt zöldes folyadéknak, és az sem baj, hogy teljesen krémes állagú, nem mondanánk, hogy emlékezetes volna. A rakott zöldségek (2560 Ft) annál inkább az. Van itt minden, amit zöldben el lehet képzelni, és még dió és sajt is, mégis az a legnagyobb öröm, hogy semmit nem grilleztek, vagy ha mégis, akkor azt jól titkolták. A sólet tojással (2180 Ft) remek babfőzelék kiváló libahússal, flódninak (970 Ft) pedig egy olyan – egyébként remek – süteményt neveznek, amilyet eddig még soha nem ettünk.

Figyelmébe ajánljuk