chili&vanília

Nian gao  

Gasztro

Csípős-savanyú leves puha rizskoronggal

A Tigris évébe léptünk – az idén február 1-jén köszöntött be a számos ázsiai országban ünnepelt holdújév. Mint minden kultúrában, az ünnepi étkezést itt is a bőség, a hagyományos szokások és a szimbolikus ételek jellemzik. Az ünnep előestéjén kerül sor az újévi vacsorára, amikor az egész család összegyűlik, és ami egy jelképekkel teli gasztronómiai rituálé, ahol minden apróságnak, részletnek, formának, tálalásnak, szónak és kiejtésnek szimbolikus jelentése van. Szinte mindenütt fogyasztanak ilyenkor különböző ízesítésű töltött tésztabatyukat vagy gazdag tésztaféléket. Itt az ideje tüzetesebben megismerkedni az egyik legfinomabb, nálunk még kevésbé ismert (de könnyen beszerezhető) hozzávalóval, ami a holdújévi gasztronómia fontos eleme is, de a hétköznapi világkonyhában is remekül használható, érdemes a kamránk részévé tenni. A rizskeményítőből és vízből gyúrt rizsmasszából pazar, puha, de harapható állagú, henger formájú rizsnudlik vagy ovális rizskorongok készülnek, amelyeket különböző módokon sütnek, főznek, pirítanak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.