chili&vanília

Paradicsom, pánik

Gasztro

A hideg, frissítő leveseket lassan felváltják a forró, lélekmelegítő testvéreik, a könnyű salátákat a tartalmasabb, lassan főtt raguk, a fanyar, gyümölcsös desszerteket a krémes, csokoládés, fűszeresebb édességek, a koktélokat a bor, a limonádét a forró csokoládé. De van még néhány hetünk, amikor rákapcsolnak a nyár végi zöldségek: kápia, padlizsán, paradicsom… Engem mindenesetre elkapott a paradicsompánik: mindjárt vége a szezonnak, legközelebb jövőre találkozhatom vele, ugyanekkor, ugyanitt. Néhány éve szerencsére itthoni piacokon is hozzájutni ízes, régi fajtájú paradicsomokhoz (a nemzetközi gasztronómia „heirloom” vagy „heritage” tomatónak nevezi őket): szabálytalanok, színesek, lédúsak, telt ízűek – és fény­évekkel finomabbak az átlagparadicsomnál. Leginkább nyers ételeket érdemes készíteni belőlük, felesleges őket másra pazarolni. Íme, az idei nyár öt kedvence; dőzsöljünk, amíg még lehet!

Kapros-fetás paradicsomsaláta: Minél többféle paradicsomot különböző formájúra szeletelünk, sót, kis borsot szórunk rá, összekeverjük temérdek friss kaporral, jó olívaolajjal, és fetát morzsolunk rá.

Paradicsomtabbouleh: 5 dkg finom szemcséjű bulgurt leöntünk 1 dl forró vízzel, negyedóráig állni hagyjuk, amíg beszívja. Közben félbe-, illetve negyedekre vágunk egy kiló koktélparadicsomot. Összekeverjük a bulgurral, egy citrom levével és reszelt héjával, egy-két evőkanál gránátalmasziruppal, olajbogyóval, sok finomra aprított petrezselyemmel és korianderrel, olívaolajjal és apróra vágott, sózott citromhéjjal (arab, török fűszerboltokban készen kapható).

Paradicsompanzanella: Néhány szelet jobb kenyeret felkockázunk vagy rusztikus darabokra tépünk, majd sütőben kissé megpirítunk. Összekeverjük sok felvágott, lédús paradicsommal, olívaolajjal, bal­zsam­ecettel, sóval, borssal, olívaolajjal, friss bazsalikommal.

Szicíliai mandulás paradicsompesztó: 30 dkg meghámozott, kimagozott paradicsomot összeturmixolunk 15 dkg meghámozott, megpirított mandulával, három gerezd fokhagymával, sok friss bazsalikommal, sóval és fél deci olívaolajjal. Spagettivel keverjük össze, sok parmezán vagy pecorino jár a tetejére.

Andalúz gazpacho (salmorejo): Ehhez a lédús óriásparadicsomok a legfinomabbak. 1,2 kilót meghámozunk, kimagozunk. Összekeverjük húsz deka felkockázott kenyérrel, húsz percig állni hagyjuk, hogy a kenyér elázzon. Négy evőkanál sherry ecettel, két reszelt fokhagymagerezddel, sóval, olívaolajjal és jéghideg vízzel simára, sűrűre turmixoljuk. Hagyományosan darabolt kemény tojást, és sonkát teszünk a tetejére. De garnélával vagy nagyon jó olívaolajjal kevert színes koktélparadicsomokkal is fantasztikus.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?