chili&vanília

Tavasz, tojás, reggeli

Gasztro

Csodás a tavaszi piac! A medvehagyma már-már le is csengett, szép sorjában jönnek a többiek, a spárga és az eper már el is indult a startvonalról. Itt-ott zöldborsó, új fokhagyma és új kelkáposzta is felbukkan, rebarbarával is lehet már találkozni (epres-almás morzsasütihez például kiváló), a friss, tavaszi zöldfűszerek pedig nőnek, mint a gomba. Turbolya, snidling, zsálya, lestyán, koriander, tárkony – szerencsére manapság már a piacokon is rájöttek, hogy érdemes ezeket tartani, így aki nincs olyan szerencsés helyzetben, hogy saját kertjében szedje, az is változatossá és frissé tudja velük alakítani hétköznapi konyháját.

A francia konyha jellegzetes fogása az oeuf cocotte, vagyis szuflétálkában vagy csészében készült gőzölt tojás, a reggeli tojásételek egyik világbajnok alternatívája. Az alább ajánlott tojás hasonló, azonban még vízgőzre sincs hozzá szükség. Pici tejszín, kevés vaj, tojás, friss zöldfűszerek, némi parmezán – ezek olvadnak össze, hogy aztán friss, ropogós bagettel mártogassuk a folyós sárgájával együtt. Villámgyors, pompás és nagyszerűen variálható. Gyakorlatilag egy sütőben készülő tükörtojásról van szó, ami akkor a legkülönlegesebb, ha minél többféle zöldfűszert tudunk hozzá használni. Szinte receptnek sem lehet nevezni, így készül:

 

Zöldfűszeres, tepsis tükörtojás

 

1. A sütőt kapcsoljuk be grillfokozatra.

2. Egy-egy lapos hőálló tálka aljába tegyünk egy evőkanál tejszínt és egy evőkanál vajat.

3. Tegyük be a sütőbe, addig maradjon ott, amíg a vaj elolvad, és a tejszín elkezd bugyogni és egy kicsit pirulni.

4. Közben üssünk fel egy külön tálkába annyi tojást, amennyit egy főre szánunk (2-3). Ez mindenképpen legyen kikészítve, mire kivesszük a grillből a tányért.

5. Amikor kivettük, akkor a hőálló tálkába a forró tejszínre csúsztatjuk a felütött tojásokat. A tetejét megszórjuk sok friss zöldfűszerrel (szerintem petrezselyem, kapor és tárkony keverékével a legfinomabb). Szintén rászórunk kb. egy teáskanálnyi reszelt parmezánt.

6. Visszatesszük a grillbe, és addig sütjük, amíg a fehérje nagyjából megdermed, a sárga pedig még lágy, folyós – ez sütőtől függően 3-4 perc. Érdemes kitapasztalni, hogy pontosan mennyi, úgy lehet ellenőrizni, hogy amikor a tojás sárgájának felülete elkezd világos színűre váltani, akkor már ki kell venni.

7. Friss bagettel kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk