étel, hordó

Véndiák

  • ételhordó
  • 2011. december 30.

Gasztro

A Kecskeméti utca folyamatosan változik, de mégsem csak a jogtudomány fellegvára tekinthető biztos pontnak. A szemközti Véndiák (most éppen) étterem is nagyon-nagyon régi létesítmény, ha hihetünk a feljegyzéseknek, "1938-ban alapíttatott". Mi viszont egy felismerést osztanánk meg önökkel, mielőtt belépünk e réges-régi hely ajtaján. A frappáns elnevezést dicsérnénk, ami ma már annyira evidens, hogy "bele se gondolunk". Pedig a megénekelt "vén diák" nemcsak az érettségire készülődik, de arra is, hogy beintsen a kocsmárosnak, amikor az a "18 éven aluliakat szeszes itallal nem szolgálunk ki" táblára mutat, és evvel bezárul a kör.

Már csak azért is, mert emlékeink szerint a Véndiák inkább presszóként, kocsmaként, sőt a kilencvenes évek elején diszkóként működött (képzeljék el a dj-t, a fiatal Csiszár Jenőt, ahogy Billy Idol Rebel Yell c. számára rázza a fejét - brrr...), a hagyományos vendéglő - ha volt egyáltalán - a múlt ködébe veszett.

Most viszont nettó étteremként (egészen pontosan: "pub and restaurant") született újjá, a lakberendező a high-tech és a régi idők polgári idilljének különös elegyét álmodta az enteriőrbe, és akár hiszik, akár nem, szó sincs rémálomról. Ez az elegyes, ámde visszafogott elegancia az evőeszközök minőségére, a makulátlan abroszra is jellemző, viszont a felszolgáló hölgyek inkább kedvességükkel tűnnek ki - nem látszanak szakembernek. De a választékot egy ínyesmester eszelte ki, s ennek megfelelően igyekszünk ebből is, meg abból is elcsípni egy kicsit. Noha lassan a sütőtökleves (990 Ft) ugyanolyan közhellyé válik, mint a kijevi pulykamell volt a kilencvenes években, azért van még benne spiritusz.

Márton-nap lévén libás különfogások is fellelhetők, kár, hogy nem csapunk bele azonnal. Az ünneplés előtt ugyanis megpróbálkozunk egy bacon burgerrel (1750 Ft), ami nagy hiba. Ugyanis hiába remek a hús, és elfogadható a körítés, ha mindez a húsz-harminc évvel ezelőtti city grillek puffancsába van csomagolva. Szép dolog a retró, de az efféle pékáru lassan már egy Velence-tavi lacikonyhában is vállalhatatlan. Nem így a liba. A tepertőt (850 Ft) kiállíthatnák a szentendrei skanzenben, s a szilvás-szarvasgombás libamell (3300 Ft) is nagyfokú kreativitásról tesz tanúbizonyságot, olyan mint az erdőtűz: egyszerre ropog és omlik.

Figyelmébe ajánljuk